Reportáže v regionech

Vyhledávat podle textu »

Muzeum v Lánech

Muzeum v Lánech Lány ve Středočeském kraji proslavil asi nejvíc místní zámek, který se už v časech T. G. Masaryka stal rezidencí našich prezidentů. My ale tentokrát zavítáme do muzea. I v něm si prvního československéo prezidenta, který měl Lány tak rád, pochopitelně připomeneme, ale nebudeme se věnovat politice. Řeč bude o jeho zálibě v jízdě na koních i jeho oblíbených čtyřnohých parťácích včetně toho nejznámějšího, Hektora. A dozvíme se také, jaké měl pan prezident rád jídlo. Věnovat se budeme i technickému vývoji, například automobilům. Dámy bezpochyby potěší nahlédnutí do prvorepublikového šatníku, kterému vládly elegantní modely, rukavice, klobouky a krásné boty. My ale nahlédneme ještě hlouběji a dozvíme se, jaké trendy přinesla paní Móda u spodního prádla.

MapaMuzeum v Lánech
videoMuzeum v Lánech
...
video video

Muzeum v Lánech

Slaný

Slaný Do Slaného to nemáme z hlavního města zas tak daleko a za prohlídku tohle staré město určitě stojí. Víte, jak souvisí jeho jméno se solí? Kdysi tu prý v lesích lovil kníže Nezamysl a dostal žízeň. Jeho sluha vyhledal pramen, z něhož ovšem tryskala slaná voda. A tak tu vznikl solivar a později také město. Objevit v něm můžete dodnes řadu staveb, které připomínají dávnou historii. Naše putování začneme u jediné městské brány, která se dochovala, říka se jí Velvarská a uvnitř najdete expozici o městském opevnění. Zajímavý je i klášter, ve kterém mnichové z řádu Bosých karmelitánů vaří výborné džemy z domácího i jižního ovoce. V sousedním kostele Nejsvětější trojice zase poutá pozornost vestavěná loreta a neměli bychom na kopci nad městem minout Boží hrob, který je nejvěrnější kopií toho jeruzalémského ve střední Evropě a nejstarší památkou svého druhu u nás.

MapaSlaný
videoSlaný
...
video video

Slaný

Po stopách Josefa Suka

Po stopách Josefa Suka Na Sedlčansku se vypravíme po stopách známého hudebního skladatele a houslového virtuosa Josefa Suka. Narodil se tu, přesně v Křečovicích a celý kraj mu byl víc než blízký. Místní dodnes na slavného rodáka nezapomněli, místy, která měl rád, zájemce dokonce provede stezka. Naše putování začneme v samotných Sedlčanech, kde měl malý Josef své první veřejné vystoupení. Housličky, na které tehdy hrál, patří k pokladům expozice sedlčanského muzea. V domě, kde se Josef Suk narodil, dnes najdeme jeho památník s původním nábytkem a také klavírem. Vypravit se můžeme i do míst, která bývala skladateli inspirací, ale kde třeba také s oblibou rybařil. A k tomu všemu vám samozřejmě přidáme povídání o tom, jak se ze syna místního pana učitele a regenschoriho stal slavný muzikant.

MapaPo stopách Josefa Suka
videoPo stopách Josefa Suka
...
video video

Po stopách Josefa Suka

Čechova stodola

Čechova stodola Výprava do českého historie nás čeká v Bukové u Příbrami. Paní Helena Petáková přišla na to, jak v praxi uplatnit Komenského myšlenku o škole hrou. Starou stodolu proměnila v místo, kde se malí školáci zábavnou formou poučí a ještě k tomu si i vyzkouší svou šikovnost. Do našich dějin zavítají ve společnosti kněžny Libuše, která je seznámí s řadou pověstí, ale také vyzkouší jejich pozornost. Odměnou za správné odpovědi je pak penízek směnitelný za zajímavé suvenýry ve zdejším obchůdku. Pozornosti se těší také dílna, kde si návštěvníci mohou tvořit z moduritu. Kančí zuby, rodové erby. Na podzim se tu ale rodí i strašáci z dýní, o Velikonocích zase zdobí vajíčka. Odměnou pro malé návštěvníky je i dolování nerostného bohatství v jeskyni, v teplých měsících to může být také opěkání buřtů na zahradě.

MapaČechova stodola
videoČechova chalupa
...
video video

Čechova chalupa

Panenky

Panenky Hrát si s panenkami, přetvářet je, šít jim oblečky, to všechno bavilo Dagmar Jurčíkovou už v dětství. Ráda také malovala, pak se začala učit práci s porcelánem a panenkářství. Dnes při životě udržuje takřka zaniklé umělecké řemeslo, kterému se v časech před první světovou válkou věnovali i ve velkých továrnách na výrobu porcelánu. Dozvíme se, kde bere paní Dagmar inspiraci a co všechno musí udělat, aby její panenka měla nejen všechny potřebné části, ale také hezký a zajímavý výraz v obličeji. Dřív mívaly často panenky z porcelánu jen hlavičku a tělíčko pak třeba z textilu, paní Dagmar je z křehké hmoty tvoří celé. V ateliéru potkáme i porcelánové andělíčky s křidélky a s hvězdičkami na čele, kteří mají, stejně jako panenky, krásné oblečení.

MapaPanenky
videoPanenky
...
video video

Panenky

Další stránky:« 69 70 71 72 73 »