Reportáže v regionech

Vyhledávat podle textu »

Ke Štěchovicím po vodě

Ke Štěchovicím po vodě Potěšila by vás romantická plavba po Vltavě? Pak se vydejte s námi z Davle směrem ke Štěchovicím. Co nás čeká? Nejprve starý kostel svatého Kiliána, jediný tohoto jména u nás. A pak elektrárna. Její výstavba začala už před druhou světovou válku, zařízení pak bylo spuštěno v roce 1943 a dodnes spolehlivě funguje v nezměněné podobě. Můžeme nahlédnout dovnitř, kde hučí Kaplanovy turbíny, až do padesátimetrové hloubky vás pak dovede touha navštívit přečerpávací elektrárnu. Zajímavé je i zdejší zdymadlo, které patří k nejvyšším plavebním komorám na světě. Hodně zážitků nás ale čeká i na souši. Vypravit se můžeme na procházku po Povltavské stezce. Dojdeme k nejstarší trampské osadě u nás. A zavzpomínáme také na legendární Svatojánské proudy, milované i obávané a na dobu před tím, než tu přehrada zdvihla hladinu Vltavy o dvě desítky metrů.

MapaKe Štěchovicím po vodě
videoKe Štěchovicím po vodě
...
video video

Ke Štěchovicím po vodě

Železniční modeláři

Železniční modeláři Pokud patříte k milovníkům malých železnic a vláčků na nich, tak se s námi určitě vypravte do Peček na Kolínsku. Členové Sdružení železničních modelářů nachystali úžasnou podívanou. Několikrát ročně připravují výstavy a jednou za rok pak se svými modely zaplní plochu 1200 metrů čtverečních. Co nás všechno čeká? Zabrousíme samozřejmě do historie, dozvíme se například, kdy si děti začaly hrát s vláčky a kdy se první začaly dovážet taky k nám. A pak se hlavně budeme rozhlížet. Na kolejišti se prohánějí různé unikáty. Třeba oblíbený motoráček Hurvínek, který má dokonce nainstalovanou kameru. Prohlédneme si i armádní vagón z doby druhé světové války. A nechybí ani život kolem železnice. Třeba chatová osada, hvězdárna, kouřící tovární komín, autobus, který dovede i zastavit na stanici a samozřejmě silnice s auty.

MapaŽelezniční modeláři
videoŽelezniční modeláři
...
video video

Železniční modeláři

Řezbář a pivní stezka

Řezbář a pivní stezka Libor Daenemark měl prodle rodinné tradice být nejspíš lékařem, ale už jako malému klukovi mu učarovala práce se dřevem. A v dospělosti si splnil svůj sen a stal se řezbářem. Tahle profese se ale před čtyřmi desítkami let nikde neučila, tak se musel učit sám. V jeho dílně se rodí malé figurky i velká díla. Vyřezal například loutky pro představení rakovnického divadla. A protože to byly vesměs záporné postavy, a ty se podle něj tvoří líp, moc si to užil. Rád tvoří taky betlémy a i na nich je vidět jeho osobitý přístup. Nedávno pak s keramikem Jiřím Duchkem udělali radost všem pžíznivcům pěnivého zlatavého moku nejen na Rakovnicku. Dali vzniknout takzvané Pivní naučné stezce, která představuje historii i technologii výroby piva v regionu. Má deset zastavení a na každém vás čeká dřevěná skříňka plná figurek.

MapaŘezbář a pivní stezka
videoŘezbář a pivní stezka
...
video video

Řezbář a pivní stezka

Bauerova vila

Bauerova vila Do Libodřic na Kolínsku se vypravíme za místním klenotem, který je zároveň skvostem české kubistické architektury. Bauerovu vilu vystavěl Josef Gočár pro zdejšího velkostatkáře Adolfa Bauera v letech 1912 a 1913 a nutno dodat, že jde o jedinou vilu ve stylu kubismu u nás mimo velká města. Exteriér nenechá nikoho na pochybách, k jakému stylu patří, ale do interiérů si pan velkostatkář dopřál změnu. Kubismus tu připomínají pouze dveře a sloupky na schodišti. A řada zajímavých exponátů. Některé kousky připomínají původní vybavení, jiné pak patří k ukázkovým dílům stylu, který dal Bauerově vile vzniknout. Určitě vás zaujme například židle z roku 1911, kterou navrhl Pavel Janák nebo jeden z nejvzácnějších exponátů – kubistická váza od Vlastislava Hofmana.

MapaBauerova vila
videoBauerova vila
...
video video

Bauerova vila

Ladův kraj

Ladův kraj Hrusice, milovanou vísku malíře Josefa Lady, zná snad každý. A nejinak na tom jsou slavné obrázky zasypané sněhem, z nichž pravá zima dýchá i po desítkách let. Pokud patříte k obdivovatelům obého, měli byste se vypravit do Ladova kraje, tedy do Hrusic a okolí, kde na vás čekají nejen malebná zákoutí, ale také třeba muzeum věnované oblíbenému malíři a milovníky sportu také kilometry běžeckých tratí. Navíc v rámci ladovské zimy tu pravidelně probíhá celá řada zajímavých akcí. Zapojit se můžete do velké sněhové bitvy a spousta dobrot vás zase čeká na tradiční zabíjačce. Na takové, kterou taky znáte z Ladových obrázků. Zastavit byste se mohli také u zámku Berchtold a my vám při našem putování připomeneme, že se v tomhle kraji narodily i další významné osobnosti.

MapaLadův kraj
videoLadův kraj
...
video video

Ladův kraj

Další stránky:« 68 69 70 71 72 »