Hledání v reportážích

Vyhledávat podle regionů »

Museum Fotoateliér Seidel

Museum Fotoateliér Seidel Českokrumlovský zámecký areál a další památky města znáte nejspíš všichni. Ale možná nevíte o skutečně světovém unikátu – Muzeu Fotoateliér Seidel v Linecké ulici. Krásný secesní dům přinesl během rekonstrukce zcela unikátní a překvapivý objev v podobě tisícovek snímků staré Šumavy – na skleněných destičkách. Vytvořil je talentovaný a činorodý fotograf Josef Seidel a posléze jeho syn František. Společně se domem projdeme a připomeneme si, jak to v ateliéru kdysi fungovalo. Před objektivy měchových přístrojů se v něm střídaly celé rodiny. Často tu zvěčňovali svatby, biřmování, vznikaly tu i podobenky děvčat pro milého. Takové fotografie v autentickém prostředí a kostýmech si velmi rádi nechávají pořídit i současní návštěvníci.

MapaMuseum Fotoateliér Seidel
videoMuseum Fotoateliér Seidel
...
video video

Museum Fotoateliér Seidel

Fotoateliér Seidel

Fotoateliér Seidel Zajímavé dílo Josefa a Františka Seidlových z první poloviny 20. století můžou teď zájemci vidět v autentickém prostředí jejich českokrumlovského ateliéru.

Na 140 tisíc skleněných desek i celuloidových negativů, které jsou věrnou obrazovou kronikou Šumavy i běžného života v pohraničí v první polovině minulého století, se dochovalo v českokrumlovském domě v Linecké ulici. Právě tahle stavba sloužila do roku 1949 jako rodinný dům s fotoateliérem rodiny Seidlovy.

Dnes tady najdete Museum Fotoateliér Seidel. Je to světový unikát, který spočívá v komplexnosti nabídky a ve vysokém stupni autenticity, tak o expozici mluví ředitel Českokrumlovského rozvojového fondu Miroslav Reitinger.

Fond, který je stoprocentní dceřinou společností města, památku tři roky obnovoval a nyní pracuje především na digitalizaci snímků. Význam památky podle představitelů fondu spočívá zejména v souhře jejích autentických součástí.

Na jednom místě se zde dochovala spolu s fotografickým dílem Josefa a jeho syna Františka Seidlových především samotná budova s ateliérem s minimálními stavebními úpravami, ale také významná část původního technického vybavení fotoateliéru. Návštěvníci tak mohou spatřit vedle fotografií také mnoho dobových přístrojů, pomůcek i dekorací.

Zachovala se i podrobná dokumentace, např. i jména a adresy portrétovaných osob nebo účty.

MapaFotoateliér Seidel
videoFotoateliér Seidel
...
video video

Fotoateliér Seidel