54 minut

11. dubna 2023

Část: Změny ve výuce uměleckých předmětů na ZŠ

Obsah dílu

Headlines — Ceny potravin — Opatření proti zdražování potravin — Ceny potravin v Evropě — Změny v ruské armádě — Kauza úniku dokumentů o Ukrajině — Rušení finančních úřadů kvůli úsporám — Novinky kolem DPH — Zemřela Dana Němcová — Výstavba Centra urgentní medicíny — Kontroverzní projev francouzského prezidenta — Cirque du Soleil v Praze — Nákup BVP za desítky miliard — Oprava Pražského okruhu — Otrava v Hradci Králové — Nehody u Ostravy — Konflikt u hradeckého soudu — Rušení poboček pošty — Zánik bezbariérových pracovišť — Hustota poštovních poboček — Pokles české ekonomiky — Tragický požár stájí — Klidné Velikonoce na silnicích — Rakouské kontroly na hranicích — Posílení obrany v Řešově — Rozšíření FAÚ — Pokles cen tepla na Chebsku — Dotace pro zubaře — Valencia: čtyři dny v práci, tři dny volna — Příspěvek za ubytování uprchlíků — Archeologické nálezy v Ománu s českou stopou — Změny ve výuce uměleckých předmětů na ZŠ — Transplantace kostní dřeně

Části dílu

00:08
Headlines
    Přehled zpráv.
    00:48
    Ceny potravin
      Drahé potraviny tématem jednání vlády, poslanců i profesních svazů. Premiér Fiala slíbil situaci řešit jako u paliv a energií. Konkrétně řekl, že kabinet nechá fungovat trh a využije nástroje, které už stát má.
      01:33
      Opatření proti zdražování potravin
        Opozice vládu za přístup k drahým potravinám kritizuje. Ve sněmovně chce na toto téma mimořádně debatovat. Poslanci zemědělského výboru dnes doporučili i snížit administrativní zátěž producentů jídla nebo podporovat lokální výrobce a zpracovatele.
        05:00
        Ceny potravin v Evropě
          Drahé potraviny jsou jedním z nejvýznamnějších faktorů vysoké inflace. Ta v Česku v únoru dosáhla 16,7 procenta. Ke zmírnění růstu cen přistupují evropské státy různě.
          06:14
          Změny v ruské armádě
            Rusko začne povolávat do armády elektronicky - změnu zákona schválila Státní duma. Odpíračům vojenské služby hrozí zákaz cestovat do zahraničí, řídit nebo žádat o úvěr. Druhou vlnu částečné mobilizace Kreml popírá.
            06:44
            Kauza úniku dokumentů o Ukrajině
              Živý vstup zpravodaje Davida Miřejovského.
              09:18
              Rušení finančních úřadů kvůli úsporám
                Od července zaniknou dvě pětiny poboček finančních úřadů napříč republikou. Místo nich chce finanční správa nabídnout lidem zvláštní telefonické linky pro konzultace a výjezdy do obcí. Zástupcům samospráv vadí, že s nimi resort financí krok nekonzultoval.
                11:39
                Novinky kolem DPH
                  Úpravy DPH ještě posoudí lídři vládních stran. Ministr financí navrhuje sloučení dvou snížených sazeb na 14 procent. Do základní jeden a dvacetiprocentní by se pak přesunuly například ubytovací služby, vodné a stočné, čepované pivo nebo sportovní a kulturní akce.
                  12:07
                  Zemřela Dana Němcová
                    Ve věku 89 let zemřela obhájkyně lidských práv a kritička komunistického režimu Dana Němcová. Jako jedna z prvních podepsala Chartu 77. Spoluzakládala taky Výbor na obranu nespravedlivě stíhaných.
                    15:12
                    Výstavba Centra urgentní medicíny
                      Živý vstup redaktorky Marie Schindler.
                      16:38
                      Kontroverzní projev francouzského prezidenta
                        Francouzský prezident Emmanuel Macron pobouřil řadu evropských spojenců prohlášením po návratu z Pekingu. Řekl, že Evropa by se neměla nechat vtáhnout v případě Tchaj-wanu do možného konfliktu mezi Spojenými státy a Čínou.
                        19:11
                        Cirque du Soleil v Praze
                          Do Česka se vrací největší cirkusová společnost na světě – Cirque du Soleil – tedy sluneční cirkus. Vznikl v Montrealu v roce 1984, od té doby vidělo jeho vystoupení bezmála čtvrt miliardy návštěvníků. Do Prahy teď přiveze představení z hmyzí říše s názvem OVO.
                          21:38
                          Nákup BVP za desítky miliard
                            Ministerstvo obrany představilo sněmovnímu brannému výboru podrobnosti nákupu bojových vozidel pěchoty. Smlouvu by resort s dodavatelem měl podepsat už během května.
                            22:37
                            Oprava Pražského okruhu
                              Po Velikonocích začaly další opravy silnic, a to i těch nejvytíženějších. Na Pražském okruhu ode dneška mění stavaři poškozenou dilataci Radotínského mostu. Silničáři kvůli tomu výrazně omezili provoz a řidiče čekají dlouhé kolony.
                              24:57
                              Otrava v Hradci Králové
                                Na 127 vystoupal počet lidí, kteří se minulý týden otrávili v restauraci v Hradci Králové. Z nich zatím u 78 laboratoř potvrdila nákazu salmonelózou. Místní krajská hygiena uvedla, že zdrojem potíží je s největší pravděpodobností arašídová omáčka, otestovat jí ale nemůže – vzorek už v restauraci nebyl.
                                25:21
                                Nehody u Ostravy
                                  Celkem 14 aut havarovalo při hromadné dopravní nehodě na dálnici D1 na Novojičínsku. Kvůli mlze a předjíždění se tam srazilo šest osobních aut a jeden nákladní vůz. Nezávisle na tom, se na dálnici staly ještě další dvě nehody.
                                  25:56
                                  Konflikt u hradeckého soudu
                                    Skupina lidí nečekaně obsadila síň Krajského soudu v Hradci Králové a znemožnila senátu projednat návrh na prodloužení vazby obžalovaného v drogovém deliktu. Jednání přitom mělo být bez přítomnosti veřejnosti.
                                    28:08
                                    Rušení poboček pošty
                                      Vedení měst a obcí v těchto dnech jednají o rušených pobočkách České pošty. Ta už avizovala, že je připravená seznam upravit. Počet zavíraných poboček - tedy 300 - je ale podle ní konečný.
                                      30:56
                                      Zánik bezbariérových pracovišť
                                        Rušení některých poštovních poboček - těch bezbariérových - se nelíbí ani Národní radě osob se zdravotním postižením.
                                        32:48
                                        Hustota poštovních poboček
                                          Teď hustota sítě poštovních poboček v Česku a v okolních zemích. V tuzemsku jich na každých sto tisíc obyvatel připadá 30 - to je nejvíc nejen ve středí, ale dokonce v celé Evropě.
                                          34:50
                                          Pokles české ekonomiky
                                            Další nepříznivá prognóza vývoje tuzemské ekonomiky. Mezinárodní měnový fond předpovídá, že české hospodářství letos klesne o půl procenta. V příštím roce pak očekává oživení - formou skoro dvou procentního růstu.
                                            35:05
                                            Tragický požár stájí
                                              Při požáru stájí na Císařském ostrově v Praze dnes uhynulo osm koní. Vlastnila je jezdecká škola. Proč hořelo, zkoumají vyšetřovatelé.
                                              36:45
                                              Klidné Velikonoce na silnicích
                                                Jako klidný hodnotí policisté letošní velikonoční prodloužený víkend. Od pátku do pondělí evidují 584 dopravních nehod, o dvě stě míň než před rokem.
                                                37:03
                                                Rakouské kontroly na hranicích
                                                  Rakousko prodlouží kontroly na hranicích s Maďarskem a Slovinskem o dalších šest měsíců. Původně měly platit do 11. května. Podle rakouského ministra vnitra toto opatření pomáhá bojovat s nelegální migrací a snižovat počty žadatelů o azyl v zemi.
                                                  37:24
                                                  Posílení obrany v Řešově
                                                    Polsko dále posiluje obranu východní hranice. Reaguje třeba na záměr Moskvy rozmístit jaderné zbraně v Bělorusku. Po nedávném odhalení ruské špionážní sítě je obrana strategických cílů v nejvyšší pohotovosti.
                                                    40:07
                                                    Rozšíření FAÚ
                                                      Více pracovníků i nové oddělení zaměřené na sankce. Finanční analytický úřad, který je klíčovou institucí při jejich uplatňování má za sebou mimořádný rok. Po ruské agresi na Ukrajině a nových sankčních balíčcích mu narostla agenda.
                                                      40:54
                                                      Pokles cen tepla na Chebsku
                                                        Živý vstup redaktorky Kamily Medové.
                                                        42:20
                                                        Dotace pro zubaře
                                                          21 milionů korun na zlepšení zubní péče v nemocnicích v Moravskoslezském kraji. Peníze, které schválila rada kraje, půjdou na nákup zubařských křesel, rentgenů a dalšího zařízení.
                                                          43:04
                                                          Valencia: čtyři dny v práci, tři dny volna
                                                            Španělská Valencie začala s testováním čtyřdenního pracovního týdne. Jde o první město v zemi, které se kratší pracovní dobu snaží zavést ve veřejném i soukromém sektoru.
                                                            45:18
                                                            Příspěvek za ubytování uprchlíků
                                                              Úřady přestanou na začátku července vyplácet solidární příspěvky majitelům, kteří ve svých bytech nebo domech ubytovali ukrajinské uprchlíky.
                                                              47:29
                                                              Archeologické nálezy v Ománu s českou stopou
                                                                Hrobka z období neolitu, kamenné nástroje staré až milion let nebo sklaní rytiny. Unikátní nálezy z Ománu, na kterých se podíleli čeští vědci.
                                                                49:37
                                                                Změny ve výuce uměleckých předmětů na ZŠ
                                                                  Ministerstvo školství připravuje revize uměleckých předmětů na základních školách. Někteří pedagogové se proti navrhovaným změnám ohradili kvůli obavám, že tradiční výtvarná a hudební výchova postupně zmizí.
                                                                  50:43
                                                                  Transplantace kostní dřeně
                                                                    Od první transplantace kostní dřeně a krve-tvorných buněk ve Fakultní nemocnici Brno uplynulo 30 let - tato metoda pomáhá například při leukémii. Za tři dekády se změnily způsoby odběru.
                                                                    Přehrát celé video
                                                                    Stopáž53 minut
                                                                    Další díl
                                                                    12. dubna 2023

                                                                    Přehled dílů

                                                                    Stopáž55 minut

                                                                    28. května

                                                                    Headlines — Platy soudců — ÚS o snížení platů soudců — Základní platy soudců — Jednání o pomoci Ukrajině — Evropští lídři v Praze — Reforma penzí — Poslanci o důchodové reformě — Další údery v Rafahu — Vyšetřování útoku v Rafahu — Opera Libuše na Pražském jaru — Kauza exsoudce Sováka — Studie k černému kašli — Disciplinární řízení vůči Okamurovi — Bouře v USA mají 23 obětí — Stavba tunelu na dálnici D3 — Housle Pavla Šporcla — Zájem o rekvalifikace roste — Konzumace alkoholu v Česku — Kuřáci v Česku — Češi pijí méně piva — Vězení za zapálení squatu — Napětí v Gruzii — Soud zamítl Zemanovu žalobu — Dotace na fotovoltaiku — Problémy dětí s rodiči ve vězení — Hosté a program festivalu Karlovy Vary — Trump je první trestně stíhaný exprezident USA — Slova papeže o homosexuálech — Řidiči MHD si nesmějí pouštět hudbu — Zlatá tretra v Ostravě — Vydrám se na Šumavě daří

                                                                    28. 5. 2024 na ČT1
                                                                    Stopáž49 minut

                                                                    28. května

                                                                    Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                    28. 5. 2024 na ČT24
                                                                    Stopáž55 minut

                                                                    27. května

                                                                    Oslavy hokejového zlata — Oslavy na Staroměstském náměstí — Čeští hokejisté jsou mistři světa — Oslavy titulu z hokejového šampionátu — Podpora dostupného bydlení — Údery v Rafahu — Ukrajinci zasáhli Rusům radar — Poslední rozloučení s Vlastimilem Harapesem — Dezinformační aktivity z Ruska a Číny — Nové protiruské sankce — Sesuvy půdy na Papui-Nové Guineji — Nákaza černým kašlem — Výročí operace Anthropoid — Zájem o zájezdy do Chorvatska — Krajské, senátní a obecní volby — Soud přerušil případ požáru v Českém Švýcarsku — Čeští hokejisté jsou mistři světa — Atmosféra na šampionátu — Prezident pogratuloval hokejistům — Oslavy hokejových mistrů — Celková sledovanost — Finále mistrovství světa na obrazovkách — Stávka justičního personálu — Emmanuel Macron v Drážďanech — Dominik Feri nastoupil do vězení — Summit představitelů Jižní Koreje, Číny a Japonska — Čeští studenti obsadili ve finále European Money Quiz druhé místo — Demolice mostu v Semilech — Čeští vojáci cvičí v Litvě — Vrcholí festival Divadelní svět v Brně — Cena Olgy Havlové — Palírnám končí sezóna — Čapí hnízda v ohrožení

                                                                    27. 5. 2024 na ČT1
                                                                    Stopáž55 minut

                                                                    27. května

                                                                    Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                    27. 5. 2024 na ČT24
                                                                    Stopáž49 minut

                                                                    26. května

                                                                    Změny u věku odchodu do důchodu — Zvyšování důchodového věku — Hospodaření systému důchodového pojištění — Ruský útok na hobbymarket v Charkově — Útok z Pásma Gazy na Tel Aviv — Zápas českých hokejistů o zlato — Existenční potíže malých obchodů — Tragický sesuv půdy v Papui-Nové Guineji — Francouzský prezident v Německu — Miliardy pro školství — Dražba nalezeného díla Jana Zrzavého — Změny u zdravotních prohlídek strojvedoucích — Silné bouřky v Česku — Návrat ukradených listin Univerzity Karlovy — Požár STK v Jilemnici — Aleje u silnic bezpečnější pro řidiče — Hokejový zápas o zlato — Finále pohledem hráčů i fanoušků — Úspěchy české hokejové reprezentace — Medaile pro letošní turnaj — Sledovanost hokejových přenosů ČT — Podpora fanoušků na náměstích — Náklady na uspořádání šampionátu — Útraty hokejových fanoušků — Úlovky rybářů pro vlastní spotřebu — Dražší povolenky pro rybáře na Orlíku — Průzkum vraku na dně Karibského moře — Školní obědy pro děti z rodin v nouzi — Obnovena jednodenní chirurgie v Sušici — Záchrana podvyživených psů — Závěr festivalu v Cannes — Romský festival Khamoro

                                                                    26. 5. 2024 na ČT1
                                                                    Stopáž49 minut

                                                                    26. května

                                                                    Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                    26. 5. 2024 na ČT24
                                                                    Stopáž49 minut

                                                                    25. května

                                                                    Pomoc lidem v bytové nouzi — Podpora bydlení — Ztráta bydlení — Ruský útok na hobbymarket v Charkově — Práce ukrajinských hasičů — Česko zasáhly silné bouřky — Češký tým ve finále hokejového MS — Finále MS v hokeji — Předvolební kampaň ve Velké Británii — Zdravotní stav premiéra Fica — Ovoce na šťávy a marmelády — Velký městský okruh v Brně — Dílo Franze Kafky na festivalu Svět knihy — Posuzování příspěvků na péči — Nehoda autobusu v Rakousku — 30 let od odsouzení Ludvíka Zifčáka — Trest za nacistickou vlajku — Holubi likvidují úrodu — Placení daně z nemovitosti — Platba daně z nemovitosti — Zvýšení daní z nemovitosti — Elektronizace zdravotnictví — Sesev půdy na Papui-Nové Guineji — Vpomínka na politické vězně v Jáchymově — Opatření proti přemíře turistů v Barceloně — Den starokladrubského koně — Pravidla pro používání umělé inteligence — 150 let obce baráčnické — Prohlídky soukromých hradů a zámků — Festival elektrických aut

                                                                    25. 5. 2024 na ČT1
                                                                    Stopáž49 minut

                                                                    25. května

                                                                    Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                    25. 5. 2024 na ČT24
                                                                    Stopáž54 minut

                                                                    24. května

                                                                    Návrh státního rozpočtu na příští rok — Požadavky ministrů na změny v rozpočtu — Hospodaření státu — Reakce z Izraele na rozhodnutí Mezinárodního soudního dvora — Boje na Ukrajině — Nehoda prezidenta Pavla — Kontroverzní výroky poslance Tomia Okamury — Změny na ruských ministerstvech a v armádě — Čínské cvičení u Taiwanu — Feriho trestní kauza — Zemřel herec a režisér Jan Kačer — Vzpomínky na Jana Kačera — Přípomínka Jana Kačera ve vysílání ČT — Dostavba pražského okruhu — Návrh zákona o odměňování zdravotníků — Úspory českých domácností — Srážka vlaku s lokomotivou — Úspěch českých hokejistů — Ceny ovoce a zeleniny — Ceny výrobců v zemědělství — Ceny ovoce v Polsku — Produkce zeleniny v ČR — Zřícení budovy na Mallorce — Hlasovací lístky před volbami do EP — Propuštění Iva Kaderky — Uctění památky vězňů z Jáchymova — Zákazy předjíždění kamionů — Valorizace finančních náhrad církvím — Cla na čínské elektromobily v USA — Vydatný déšť na jižní Moravě — Hledání invazních druhů rostlin a zvířat — Předvolební kampaň ve Francii — Nový bezpečnostní přeliv na Orlíku — Přípravy všesokolského sletu — Aréna bratří Formanů

                                                                    24. 5. 2024 na ČT1
                                                                    Stopáž54 minut

                                                                    24. května

                                                                    Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                    24. 5. 2024 na ČT24

                                                                    Události na sociálních sítích

                                                                    Napište nám