54 minut

11. dubna 2023

Část: Novinky kolem DPH

Obsah dílu

Headlines — Ceny potravin — Opatření proti zdražování potravin — Ceny potravin v Evropě — Změny v ruské armádě — Kauza úniku dokumentů o Ukrajině — Rušení finančních úřadů kvůli úsporám — Novinky kolem DPH — Zemřela Dana Němcová — Výstavba Centra urgentní medicíny — Kontroverzní projev francouzského prezidenta — Cirque du Soleil v Praze — Nákup BVP za desítky miliard — Oprava Pražského okruhu — Otrava v Hradci Králové — Nehody u Ostravy — Konflikt u hradeckého soudu — Rušení poboček pošty — Zánik bezbariérových pracovišť — Hustota poštovních poboček — Pokles české ekonomiky — Tragický požár stájí — Klidné Velikonoce na silnicích — Rakouské kontroly na hranicích — Posílení obrany v Řešově — Rozšíření FAÚ — Pokles cen tepla na Chebsku — Dotace pro zubaře — Valencia: čtyři dny v práci, tři dny volna — Příspěvek za ubytování uprchlíků — Archeologické nálezy v Ománu s českou stopou — Změny ve výuce uměleckých předmětů na ZŠ — Transplantace kostní dřeně

Části dílu

00:08
Headlines
    Přehled zpráv.
    00:48
    Ceny potravin
      Drahé potraviny tématem jednání vlády, poslanců i profesních svazů. Premiér Fiala slíbil situaci řešit jako u paliv a energií. Konkrétně řekl, že kabinet nechá fungovat trh a využije nástroje, které už stát má.
      01:33
      Opatření proti zdražování potravin
        Opozice vládu za přístup k drahým potravinám kritizuje. Ve sněmovně chce na toto téma mimořádně debatovat. Poslanci zemědělského výboru dnes doporučili i snížit administrativní zátěž producentů jídla nebo podporovat lokální výrobce a zpracovatele.
        05:00
        Ceny potravin v Evropě
          Drahé potraviny jsou jedním z nejvýznamnějších faktorů vysoké inflace. Ta v Česku v únoru dosáhla 16,7 procenta. Ke zmírnění růstu cen přistupují evropské státy různě.
          06:14
          Změny v ruské armádě
            Rusko začne povolávat do armády elektronicky - změnu zákona schválila Státní duma. Odpíračům vojenské služby hrozí zákaz cestovat do zahraničí, řídit nebo žádat o úvěr. Druhou vlnu částečné mobilizace Kreml popírá.
            06:44
            Kauza úniku dokumentů o Ukrajině
              Živý vstup zpravodaje Davida Miřejovského.
              09:18
              Rušení finančních úřadů kvůli úsporám
                Od července zaniknou dvě pětiny poboček finančních úřadů napříč republikou. Místo nich chce finanční správa nabídnout lidem zvláštní telefonické linky pro konzultace a výjezdy do obcí. Zástupcům samospráv vadí, že s nimi resort financí krok nekonzultoval.
                11:39
                Novinky kolem DPH
                  Úpravy DPH ještě posoudí lídři vládních stran. Ministr financí navrhuje sloučení dvou snížených sazeb na 14 procent. Do základní jeden a dvacetiprocentní by se pak přesunuly například ubytovací služby, vodné a stočné, čepované pivo nebo sportovní a kulturní akce.
                  12:07
                  Zemřela Dana Němcová
                    Ve věku 89 let zemřela obhájkyně lidských práv a kritička komunistického režimu Dana Němcová. Jako jedna z prvních podepsala Chartu 77. Spoluzakládala taky Výbor na obranu nespravedlivě stíhaných.
                    15:12
                    Výstavba Centra urgentní medicíny
                      Živý vstup redaktorky Marie Schindler.
                      16:38
                      Kontroverzní projev francouzského prezidenta
                        Francouzský prezident Emmanuel Macron pobouřil řadu evropských spojenců prohlášením po návratu z Pekingu. Řekl, že Evropa by se neměla nechat vtáhnout v případě Tchaj-wanu do možného konfliktu mezi Spojenými státy a Čínou.
                        19:11
                        Cirque du Soleil v Praze
                          Do Česka se vrací největší cirkusová společnost na světě – Cirque du Soleil – tedy sluneční cirkus. Vznikl v Montrealu v roce 1984, od té doby vidělo jeho vystoupení bezmála čtvrt miliardy návštěvníků. Do Prahy teď přiveze představení z hmyzí říše s názvem OVO.
                          21:38
                          Nákup BVP za desítky miliard
                            Ministerstvo obrany představilo sněmovnímu brannému výboru podrobnosti nákupu bojových vozidel pěchoty. Smlouvu by resort s dodavatelem měl podepsat už během května.
                            22:37
                            Oprava Pražského okruhu
                              Po Velikonocích začaly další opravy silnic, a to i těch nejvytíženějších. Na Pražském okruhu ode dneška mění stavaři poškozenou dilataci Radotínského mostu. Silničáři kvůli tomu výrazně omezili provoz a řidiče čekají dlouhé kolony.
                              24:57
                              Otrava v Hradci Králové
                                Na 127 vystoupal počet lidí, kteří se minulý týden otrávili v restauraci v Hradci Králové. Z nich zatím u 78 laboratoř potvrdila nákazu salmonelózou. Místní krajská hygiena uvedla, že zdrojem potíží je s největší pravděpodobností arašídová omáčka, otestovat jí ale nemůže – vzorek už v restauraci nebyl.
                                25:21
                                Nehody u Ostravy
                                  Celkem 14 aut havarovalo při hromadné dopravní nehodě na dálnici D1 na Novojičínsku. Kvůli mlze a předjíždění se tam srazilo šest osobních aut a jeden nákladní vůz. Nezávisle na tom, se na dálnici staly ještě další dvě nehody.
                                  25:56
                                  Konflikt u hradeckého soudu
                                    Skupina lidí nečekaně obsadila síň Krajského soudu v Hradci Králové a znemožnila senátu projednat návrh na prodloužení vazby obžalovaného v drogovém deliktu. Jednání přitom mělo být bez přítomnosti veřejnosti.
                                    28:08
                                    Rušení poboček pošty
                                      Vedení měst a obcí v těchto dnech jednají o rušených pobočkách České pošty. Ta už avizovala, že je připravená seznam upravit. Počet zavíraných poboček - tedy 300 - je ale podle ní konečný.
                                      30:56
                                      Zánik bezbariérových pracovišť
                                        Rušení některých poštovních poboček - těch bezbariérových - se nelíbí ani Národní radě osob se zdravotním postižením.
                                        32:48
                                        Hustota poštovních poboček
                                          Teď hustota sítě poštovních poboček v Česku a v okolních zemích. V tuzemsku jich na každých sto tisíc obyvatel připadá 30 - to je nejvíc nejen ve středí, ale dokonce v celé Evropě.
                                          34:50
                                          Pokles české ekonomiky
                                            Další nepříznivá prognóza vývoje tuzemské ekonomiky. Mezinárodní měnový fond předpovídá, že české hospodářství letos klesne o půl procenta. V příštím roce pak očekává oživení - formou skoro dvou procentního růstu.
                                            35:05
                                            Tragický požár stájí
                                              Při požáru stájí na Císařském ostrově v Praze dnes uhynulo osm koní. Vlastnila je jezdecká škola. Proč hořelo, zkoumají vyšetřovatelé.
                                              36:45
                                              Klidné Velikonoce na silnicích
                                                Jako klidný hodnotí policisté letošní velikonoční prodloužený víkend. Od pátku do pondělí evidují 584 dopravních nehod, o dvě stě míň než před rokem.
                                                37:03
                                                Rakouské kontroly na hranicích
                                                  Rakousko prodlouží kontroly na hranicích s Maďarskem a Slovinskem o dalších šest měsíců. Původně měly platit do 11. května. Podle rakouského ministra vnitra toto opatření pomáhá bojovat s nelegální migrací a snižovat počty žadatelů o azyl v zemi.
                                                  37:24
                                                  Posílení obrany v Řešově
                                                    Polsko dále posiluje obranu východní hranice. Reaguje třeba na záměr Moskvy rozmístit jaderné zbraně v Bělorusku. Po nedávném odhalení ruské špionážní sítě je obrana strategických cílů v nejvyšší pohotovosti.
                                                    40:07
                                                    Rozšíření FAÚ
                                                      Více pracovníků i nové oddělení zaměřené na sankce. Finanční analytický úřad, který je klíčovou institucí při jejich uplatňování má za sebou mimořádný rok. Po ruské agresi na Ukrajině a nových sankčních balíčcích mu narostla agenda.
                                                      40:54
                                                      Pokles cen tepla na Chebsku
                                                        Živý vstup redaktorky Kamily Medové.
                                                        42:20
                                                        Dotace pro zubaře
                                                          21 milionů korun na zlepšení zubní péče v nemocnicích v Moravskoslezském kraji. Peníze, které schválila rada kraje, půjdou na nákup zubařských křesel, rentgenů a dalšího zařízení.
                                                          43:04
                                                          Valencia: čtyři dny v práci, tři dny volna
                                                            Španělská Valencie začala s testováním čtyřdenního pracovního týdne. Jde o první město v zemi, které se kratší pracovní dobu snaží zavést ve veřejném i soukromém sektoru.
                                                            45:18
                                                            Příspěvek za ubytování uprchlíků
                                                              Úřady přestanou na začátku července vyplácet solidární příspěvky majitelům, kteří ve svých bytech nebo domech ubytovali ukrajinské uprchlíky.
                                                              47:29
                                                              Archeologické nálezy v Ománu s českou stopou
                                                                Hrobka z období neolitu, kamenné nástroje staré až milion let nebo sklaní rytiny. Unikátní nálezy z Ománu, na kterých se podíleli čeští vědci.
                                                                49:37
                                                                Změny ve výuce uměleckých předmětů na ZŠ
                                                                  Ministerstvo školství připravuje revize uměleckých předmětů na základních školách. Někteří pedagogové se proti navrhovaným změnám ohradili kvůli obavám, že tradiční výtvarná a hudební výchova postupně zmizí.
                                                                  50:43
                                                                  Transplantace kostní dřeně
                                                                    Od první transplantace kostní dřeně a krve-tvorných buněk ve Fakultní nemocnici Brno uplynulo 30 let - tato metoda pomáhá například při leukémii. Za tři dekády se změnily způsoby odběru.
                                                                    Přehrát celé video
                                                                    Stopáž53 minut
                                                                    Další díl
                                                                    12. dubna 2023

                                                                    Přehled dílů

                                                                    Stopáž54 minut

                                                                    10. června

                                                                    10. 6. 2024 na ČT1
                                                                    Stopáž54 minut

                                                                    10. června

                                                                    Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                    10. 6. 2024 na ČT24
                                                                    Stopáž49 minut

                                                                    9. června

                                                                    Bezpečnostní opatření v Praze — Zadržení cizince — Stupně ohrožení v ČR — Reakce politiků — Volby do Evropského parlamentu — Výsledky voleb ve 23:00 — Čekání na výsledky voleb — Nové složení parlamentu i komise — Čekání na výsledky voleb — Volby a vliv na domácí politiku — Čekání na výsledky voleb — Které země volí dnes — Polské téma voleb: bezpečnost — Výsledky za celou Evropskou unii — Osvobození rukojmí — Přísnější podmínky pro dovoz medu — Zásah nejmodernějšího ruského letounu — Požár bytu v Plzni na Východním předměstí — Oprava silnice v Mikulově — Chybí místa v domovech pro seniory — Dovoz ojetých osobních aut — Tragické nehody cyklistů — Naréndra Módí složil přísahu — Nalezené fotky severočeských památek — Zájem o splouvání Teplé Vltavy — Krakatit ve Staré Huti

                                                                    9. 6. 2024 na ČT1
                                                                    Stopáž49 minut

                                                                    9. června

                                                                    Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                    9. 6. 2024 na ČT24
                                                                    Stopáž50 minut

                                                                    8. června

                                                                    Volby do EP v Česku — Volby do Evropského parlamentu v Česku — Průběh voleb do Evropského parlamentu — Práce ve volební komisi — Účast u voleb do europarlamentu — Volby do Evropského parlamentu v Česku — Volby v obci s nejméně obyvateli — Sčítání hlasů a dohled nad výsledky — Volby a festival v Litomyšli — Spokojenost se členstvím v EU — Evropské volby na Slovensku — Místní referendum o stavbě továrny na baterie — Záchrana rukojmích — Útok na dánskou premiérku — Bouřky, kroupy a silný vítr v části Česka — RegioJet stáhl z provozu spací vozy — Pomoc vážně nemocným dětem — Ceny za kempování v Česku — Počet kempů v ČR — Proměny stanování v průběhu dekád — Glamping – komfortní kempování — Rozhovory prezidentů USA a Francie — Policie hledá svědky nehody — Spor o úklid soutěsky po požáru — Vězni nastudovali West Side Story — Zemřel autor prvního barevného snímku Země z povrchu Měsíce — Kafkův Proces v Divadle Kolowrat

                                                                    8. 6. 2024 na ČT1
                                                                    Stopáž50 minut

                                                                    8. června

                                                                    Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                    8. 6. 2024 na ČT24
                                                                    Stopáž54 minut

                                                                    7. června

                                                                    Volby do EP — Česko volí europoslance — Volby v ČR — Politici odevzdali své hlasy — Volby do Evropského parlamentu — Právo volit i nevolit — Evropský parlament — Pravomoci europoslanců — Kde a kdy se volí — Netypická volební místa — Letouny pro Ukrajinu — Úder na školu v Gaze — Novela o znásilnění — Odklízení po neštěstí — Odškodnění pro cestující z vlaku — V Česku přibývá kruhových křižovatek — Nehody na křižovatkách — Jak jezdit po kruhovém obejzdu — Přebytek hospodaření obcí a krajů — Deštivé počasí na polích — Rezigance Iva Kaderky — Zahraniční agenti nesmí v Rusku kandidovat — Policie hledá muže — Oprava praskliny na D1 — Kasárna Karlín — Školy bez ředitelů — Čechoslováci na operaci Overloard — Pouliční psi v Turecku — Trhejte vlčí bob — Filmy dětí z dětských domovů — Noc kostelů

                                                                    7. 6. 2024 na ČT1
                                                                    Stopáž54 minut

                                                                    7. června

                                                                    Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                    7. 6. 2024 na ČT24
                                                                    Stopáž55 minut

                                                                    6. června

                                                                    Neštěstí na železnici — Tragická sražka vlaků — Zdravotní stav raněných — Svědectví z místa nehody — Zabezpečení české železnice — 80 let ode Dne D — Svědectví pamětníků vylodění — Závěry vyšetřování zásahu na FF UK — Stabilita českých bank — Volby do EP v Nizozemsku — Volby v Česku do Evropského parlamentu — Volby do Evropského parlamentu — Superdebata ČT k evropským volbám — Kauza exšéfa českého fotbalu — Průměrné ceny pohonných hmot — Podvodné brigády na internetu — Výstrahy před bouřkami — Zásah záchranných složek — Místo srážky vlaků — Vyšetřování příčin nehody — Politické reakce na neštěstí — Potvrzený trest za znásilnění a pokus o vraždu v Plzni — Vývoj v průmyslu a stavebnictví — Očkování proti černému kašli — Izraelský útok na školu — Napětí na severu Izraele — Starliner u ISS — Deprese u dětí a seniorů — Třídění PET lahví — Výjimečkný trest za vraždu — Převoz velkomoravských šperků — Přípravy na StarDance

                                                                    6. 6. 2024 na ČT1
                                                                    Stopáž55 minut

                                                                    6. června

                                                                    Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                    6. 6. 2024 na ČT24

                                                                    Události na sociálních sítích

                                                                    Napište nám