Podávalo se o druhé postní neděli před Velikonocemi. Jedná se o pražené obilí (pšenici, žito, špaldu či bezpluchý oves), je přitom důležité sehnat neobroušená zrna, jinak nevyklíčí. A pozor, obiloviny klíči delší dobu než hrách.

15 minut, klíčení 3 až 3,5 dny

pro 4 osoby

500 g pšeničných obilek
200 g zelí
1 cibule
½ lžičky mletého kmínu

Obilky přebereme, zbavíme nečistot a polámaných kousků, propláchneme vodou a zalijeme studenou vodou tak, aby sahala alespoň o 2 cm nad pšenici. Necháme 24 hodin stát, poté slijeme, zalijeme studenou vodou a necháme stát dalších 12 hodin. Tento postup ještě dvakrát zopakujeme, pak slijeme a necháme ještě 12–24 hodin stát, pšenice by měla začít klíčit.

Opečeme ji nasucho na pánvi, občas promícháme. Zelí a cibuli nakrájíme nadrobno, spaříme horkou vodou a restujeme na pánvi doměkka. Promícháme s pšenicí a vše ochutíme kmínem.

Další recepty Celý díl

Rostliny v tomto receptu: