Jídla ze skanzenu

Snad každý alepoň jednou navštivil skanzen a četl si tam recepty našich předků. Bývají k vidění na stěnách světnic chudých rolníků. Taková ta pohádková jídla v pohádkových chaloupkách. Po prvotním váhání jsme tyto recepty začaly zkoušet a objevily jsme, že jsou to ta nejjednosušší a zároveň nejchutnější jídla, která jsme kdy v Herbáři připravily. Zde je najdete všechny pěkně pohromadě.


Škvarkové placky

Velmi jednoduchý recept, podobný i jiným sušenkám, ale čočková mouka jim dodá speciální nádech.

» recept


Pobožný buchty s masem

Tentokrát recept trochu složitější a díky masu bohatší. Velmi podobné plněným knedlíkům, ale díky pečení získají jednotlivé kusy krásnou kůrčičku a dají se jíst rukama, takže se hodí i ke svačině.

» recept


Sejkory na sladko

Tradiční krkonošský recept. Sejkory jsou podobné bramborákům, také je základem bramborové těsto a připravují se na rozpáleném tuku, ideálně na sádle. My však přinášíme jejich sladkou verzi, kterou jsme potkali na horách.

» recept


Lepiduša

Základem jsou rozšťouchané brambory s moukou. Právě výsledné konzistenci zřejmě pokrm vděčí za svůj název. Chuť pak dodávají povidla, mák a rozpuštěné máslo.

» recept


Rosničky

Jídlo ze skanzenu tentokrát s masem! Původem rakousko-uherský recept, kdy se masová směs balí do špenátových, mangoldových či řepných listů.

» recept


Kocmrda

Vypadá to až neuvěřitelně jednoduše: brambory s jíškou a octem. A jednoduché to taky je, a moc dobré. Chcete-li zkusit vegetariánskou verzi, místo sádla použijte přepuštěné máslo.

» recept


Pražmo

Podávalo se o druhé postní neděli před Velikonocemi. Jedná se o pražené obilí (pšenici, žito, špaldu či bezpluchý oves), je přitom důležité sehnat neobroušená zrna, jinak nevyklíčí. A pozor, obiloviny klíči delší dobu než hrách.

» recept


Pučálka

Naklíčený, opečený hrách je nejtradičnější postní pokrm. V dřívějších dobách běžně pučálku prodávaly v ulicích Prahy takzvané báby pučálnice. Připravovaly ji přímo na ulici – naslano i s cukrem. Zajímavostí je, že klíčky se před smažením odlamovaly a používaly do polévek jako náhražka čerstvé zeleniny v době končící zimy. Naši předkové si uměli poradit.

» recept


Moumelich

Když se řekne moumelich, zní to sladce, hřejivě a labužnicky. A přesně tak to i chutná. Lahodný pokrm pochází z Českého středohoří, kde jej s oblibou připravovali němečtí obyvatelé. Označovali tak speciální makovou omáčku, kterou konzumovali s knedlíky nebo s vánočkou.

» recept


Pšenice s mákem

Staroslovanský vánoční recept, kterým vykouzlíte jídlo s velmi specifickou oříškovou chutí. Jednoduché a nezaměnitelné.

» recept


Hoďbidlo neboli uhlířina

Jen brambory a noky, a co dál? Dál právě nic, to je celé, je to jednoduché, prosté a naprosto skvělé.

» recept


Kočičí svatba

Kroupy a hrách s pečenou cibulkou se někdy nazývaly česká svatba. Odpradávna se totiž kroupy vařily společně s hrachem. Ty ječné byly považovány za méně dobré, ty pšeničné za luxusnější. Obdobě tohoto receptu, do které se přidává místo hrachu čočka, se říká kočičí tanec.

» recept


Žebračka

Polévka pro ty nejkrušnější časy a zároveň dobrý způsob, jak zužitkovat starý chléb. Při zvláštních příležitostech můžeme přidat kefír či máslo.

» recept


Oukrop neboli česnečka

Jednoduchá polévka, která vás postaví na nohy a díky česneku dá pocítit parazitům. Pro osvěžení můžete přidat bylinky – třeba vojtěšku, špičky ovsa, lebedu, řebříček a kopřivu. Nebo které najdete kolem chalupy.

» recept


Kucmoch neboli škubánky

Škubánky jsou klasika, asi je znáte. Možná ale nevíte, že pod záhadným slovem kucmoch se skrývají právě ony. Připravit je můžete jak nasladko, tak naslano.

» recept