Poněkud pohřební menu

Úvod

pondělí 20. 12. 2010 po půlnoci

To, že názvy nejrůznějších pokrmů hýří humorem a recesí, ale i podivnostmi, jsme se v jednom z dílů našeho cyklu už přesvědčili, když jsme připravovali španělské ptáčky, ruské vejce, vlašský salát a indiánky. Ale to pořád není všechno, nad čím bychom se mohli podivit i pousmát. Jen tak namátkou, když otevřete kuchařské knihy - kde se asi vzaly názvy, jako je husa v šouletu, jablka v županu, ptačí seno, úhrabky, kulajda, houbový kuba, škubánky, kraple, lepenice, kudlaná nebo panádlová polévka, mazanec či trhanec, ale také tarator, čufty, ucha, džuveč, perkelt, azu, hašé, šodó a mnohé další. Pocházejí z lidových pojmenování nebo z původních cizích názvů pokrmů. Ale najdeme i jiné, co do názvu nevábné, ale v provedení našeho týmu to budou lákavé pochoutky.
Předvánoční díl se bude trošku lišit od těch předešlých, protože tentokrát si náš tým pozvali studenti filmové školy, kteří by si přáli vyzkoušet, co to obnáší natáčet pořad o vaření. A při té příležitosti vyšlo najevo, že ani menu plné divných, pro jídlo nepříliš lákavých názvů, vůbec není od věci. Máte se tedy na co těšit, protože se spolu se studenty naučíte, jak se dělají utopenci, katův šleh a rakvičky.

Recepty

Štítky

bylinky, cibule, čokoláda, dezert, chilli, koření, okurky, olej, paprika, předkrm, smetana, studená kuchyně, škola, uzeniny, vejce, vepřové maso, zelenina

Příští zásah

Fotografie

Polévka je grunt

8. 1. 2011 13:00 ČT1

Paní Veronika bydlí se svojí rodinou v Liberci. Vaření se nebojí, neumí ale udělat ten správný vývar jako od maminky. Kdykoli ho udělá, její manžel ho pro jistotu ani neochutná. Navíc musí Veronika…

Fotografie

  • Z pořadu
  • Z natáčení