25 minut

5. dubna 2022

Část: Covidové oddělení pro uprchlíky

Obsah dílu

Začaly zápisy do 1. tříd — Začaly zápisy do 1. tříd — 600 Ukrajinců pracuje v MS kraji — Ukrajinské děti ve školách — 5 let vězení za smrt synů — Testy léků na rakovinu prostaty — Návrat čápů — Covidové oddělení pro uprchlíky — Permoník si veze z USA zlato — Válka pozastavila adopce na dálku — Kotrba v Domě umění

Části dílu

01:06
Začaly zápisy do 1. tříd
    Na základních školách začaly zápisy do prvních tříd. Po dvouleté odmlce, kterou způsobila pandemie koronaviru, se školy z online zápisů vracejí k prezenční formě. Podle učitelů se na ně předškoláci nemusejí speciálně připravovat. Hlavní je, aby se děti seznámily s novým prostředím.
    03:20
    Začaly zápisy do 1. tříd
      06:01
      600 Ukrajinců pracuje v MS kraji
        Více než 600 Ukrajinců zaměstnaly po změně zákona firmy v Olomouckém kraji. Uprchlíci s vízem ke strpění už nepotřebují v Česku pracovní povolení a mají volný vstup na trh práce. Například v Troubkách na Přerovsku tak mohla tamní zemědělská společnost přijmout dvojnásobek lidí.
        08:37
        Ukrajinské děti ve školách
          Do konce týdne musí ředitelé mateřských, základních a středních škol poslat poslat ministerstvu školství informace o počtech žáků - úřad chce mít přehled o volných kapacitách pro děti ukrajinských uprchlíků. V Moravskoslezském kraji chodí jen do základních škol už zhruba čtyři sta ukrajinských dětí.
          11:10
          5 let vězení za smrt synů
            Smrt dvou svých synů zavinila podle dnešního rozsudku Okresního soudu v Havířově na Karvinsku dvaačtyřicetiletá žena. Poslal ji za to na pět let do vězení. Rozsudek není pravomocný. Děti zemřely v roce 2020 při tragickém požáru, který způsobily při hře se zapalovačem. Matka je tehdy nechala doma samotné.
            11:32
            Testy léků na rakovinu prostaty
              Olomoucká fakultní nemocnice jako první v Česku testuje novou léčbu u pacientů v pokročilém stadiu rakoviny prostaty. S informací přišla Mladá Fronta Dnes. Na vývoji léku, který schválila americká léková agentura, se podílela česká vědkyně Martina Benešová. Nové radiofarmakum dokáže nádorové buňky najít a ničit.
              11:58
              Návrat čápů
                Do Česka se vrací čápi. Na svých zimovištích strávili zhruba pět měsíců. Někteří v jižní Evropě, většina ale v Africe. Cesta k nám jim mnohdy trvá i déle než měsíc. Populace čápa bílého je v Česku podle ornitologů stabilní, má kolem dvou tisíc jedinců.
                15:01
                Covidové oddělení pro uprchlíky
                  Lidé z Ukrajiny, kteří onemocněli covidem, mohou dočasně bydlet v olomoucké fakultní nemocnici. V nejstarší budově tam pro ně připravili izolační oddělení s kapacitou pro šestnáct uprchlíků a jejich děti. Možnost ubytování mají ale jen ti, kteří se nechali otestovat přímo ve fakultní nemocnici.
                  16:20
                  Permoník si veze z USA zlato
                    19:43
                    Válka pozastavila adopce na dálku
                      Projekt Diecézní charity ostravsko-opavské - Adopce na dálku - musel dočasně zastavit své aktivity v žytomyrské oblasti na Ukrajině. Cesty jsou zničené, místy jsou nastražené miny, koordinátoři proto zůstávají v krytech. O kontakt s českými adoptivními rodiči dočasně přišlo asi osmdesát ukrajinských dětí.
                      21:41
                      Kotrba v Domě umění
                        Usiloval o sochy, které musí obstát samy o sobě. Tvořil sochy čitelné a pevné tak, aby bylo možné se o ně kdykoliv opřít. Poctivou sochařinu Maria Kotrby i jeho malířská plátna představuje ostravská galerie ve dvou patrech Domu umění.
                        Přehrát celé video
                        Stopáž25 minut
                        Další díl
                        6. dubna 2022

                        Přehled dílů

                         
                        Stopáž25 minut

                        31. května

                        Návrh snížení mezd v Liberty o 25 % — Mistr světa Hájek v Hošťálkovicích — Protipovodňová opatření v Olomouci — Čekání na nový systém parkování v Olomouci — Týden do voleb do Evropského parlamentu — Nová prohlídková trasa na zámku Velké Losiny — Frýdek-Místek usiluje o koupi Českého domu — Nemocnice Třinec chce léčit pomocí konopí — Rekonstrukce OD Breda — Výběr ze sociálních sítí ČT — Tradice mincovnictví ve Zlatých Horách — Muzikantské žně 2024

                        31. 5. 2024 na ČT1
                        Stopáž25 minut

                        30. května

                        Poslední připomínky k VRT Moravská brána — Poslední připomínky k VRT Moravská brána — ŘSD dokončuje stavbu obchvatu Mošnova — Čtyři nelegální herny v Olomouckém kraji — Motorová paliva zlevnila — Renovace historické tramvaje T3 — Opravy ve Vlastivědném muzeu v Olomouci — Výběr ze sociálních sítí ČT — Mistrovství historických kol v ulicích Ostravy — Začíná Mezinárodní hudební festival L. Janáčka — Začíná Mezinárodní hudební festival L. Janáčka

                        30. 5. 2024 na ČT1
                        Stopáž25 minut

                        29. května

                        29. 5. 2024 na ČT1
                        Stopáž25 minut

                        28. května

                        Nové lokality měření ovzduší u haldy Heřmanice — Přípravy sanace haldy Heřmanice — Jaromír Lukeš zůstává ve vězení — Řízení o zrušení registrace Druhé míle skončilo — ÚS zamítl návrh na zrušení vyhlášky v Píšti — Atletický mítink Zlatá tretra 2024 — Výběr ze sociálních sítí ČT — Olomouc má zlatou pamětní minci — ČT natáčí na Bouzově vánoční pohádku

                        28. 5. 2024 na ČT1
                        Stopáž25 minut

                        27. května

                        Oslavy titulu mistrů světa v hokeji — Oslavy titulu mistrů světa v regionech — Dražby nájemních bytů v Olomouci — Aktuální vývoj v nájemním bydlení — Vrcholí sezóna nákupu dovolených — Velký zájem o skauting — Námitka Tamehu k restrukturalizaci Liberty — Užití umělé inteligence v zdravotnictví — Výběr ze sociálních sítí ČT — Přípravy Zlaté tretry 2024 — Zemřel bývalý ředitel NDM Luděk Golat — Díla M. Mikyškové v Galerii Krystal

                        27. 5. 2024 na ČT1
                        Stopáž25 minut

                        24. května

                        24. 5. 2024 na ČT1
                        Stopáž25 minut

                        23. května

                        Nepravomocný trest vězení za dotační podvod

                        23. 5. 2024 na ČT1
                        Stopáž25 minut

                        22. května

                        Šestý neúspěšný prodej Hanáckých kasáren

                        22. 5. 2024 na ČT1
                        Stopáž25 minut

                        21. května

                        10 let od rozsudku v kauze metanol — Kauza Metanol PSA — Dražba Hanáckých kasáren — Lékařskou fakultu povede Rastislav Maďar — Zájem fanoušků nad očekávání — Holubi ničí úrodu — Kauza Bečva znovu před soudem — Výběr ze sociálních sítí — 27. ročník Divadelní Flóry v Olomouci

                        21. 5. 2024 na ČT1
                        Stopáž25 minut

                        20. května

                        20. 5. 2024 na ČT1

                        Události v regionech (Ostrava) na sociálních sítích

                        Napište nám