26 minut

17. února 2021

Část: Vývoj epidemie v krajích

Obsah dílu

Spolehlivost testů na covid-19 — Výsledky pilotního testování studentů — Plánované testování studentů — Testování ze slin v Třinci a Těšíně — Vývoj epidemie v krajích — Zpřísnění na hranicích se SR — Ukončení těžby v OKD — Divadelníci pomáhají seniorům — Obvinění kvůli požáru bytu — Ledovka komplikovala dopravu — Upouštění přehrad kvůli tání — 130 let Slezského muzea

Části dílu

00:49
Spolehlivost testů na covid-19
    Nemocnice v Karviné-Ráji od dneška prověřuje a srovnává 3 typy testů na koronavirus. Jde o antigenní metody, u kterých se neprovádí hluboký stěr z nosohltanu. Výsledky pak bude srovnávat s laboratorním PCR testem. Studie potrvá zhruba měsíc a její výsledky chce nemocnice publikovat i v zahraničních časopisech.
    02:08
    Výsledky pilotního testování studentů
      Výsledky zkušebního testování u 399 maturantů olomouckých škol byly negativní. Pilotní projekt hejtmanství má odzkoušet budoucí reálnou kontrolu žáků vracejících se do škol. PCR testy prováděné kloktáním ale vláda využít pro plošné testování nehodlá.
      05:03
      Plánované testování studentů
        Živě Marián Hajdúch, bývalý národní koordinátor testování na COVID-19 a ředitel Ústavu molekulární a translační medicíny Lékařské fakulty Univerzity Palackého.
        09:44
        Testování ze slin v Třinci a Těšíně
          Nemocnice v Českém Těšíně a Třinci nově odebírají vzorky pro PCR test na koronavirus ze slin.
          Pacienti tak nemusí podstupovat stěr z nosohltanu. V MS kraji už tuto metodu nabízejí nemocnice v Ostravě-Vítkovicích, Novém Jičíně, Bruntále.
          10:03
          Vývoj epidemie v krajích
            Počet nakažených koronavirem v MS kraji v úterý dále rostl. Pozitivní test mělo 878 lidí, což je o 221 více než o den dříve. Ubylo ale hospitalizovaných. V kraji Olomouckém se denní počet nově potvrzených případů onemocnění COVIDEM-19 opět pohybuje kolem hranice 500 případů. Za úterý jich přibylo 492, o 65 méně než předchozí den. Skóre protiepidemického systému PES v Česku je na 72 bodech.
            10:58
            Zpřísnění na hranicích se SR
              Slovensko zpřísnilo pravidla pro vstup do země. Cestující z České republiky se budou muset registrovat na webových stránkách e-hranice. A po příjezdu podstoupit minimálně 8denní karanténu.
              Aktualizovaná pravidla komplikují situaci nejen lidem, kteří mají za hranicemi rodinu nebo nemovitost, ale také svůj vlastní domov.
              13:46
              Ukončení těžby v OKD
                Společnost OKD ukončí příští týden těžbu ve dvou dolech. Jediný producent černého uhlí v Česku doly postupně zavírá, protože se jejich provoz nevyplatí. Minulý rok firma vytěžila dosud nejméně černého uhlí od roku 1965. Vláda o ukončení těžby ke konci let 2021 nebo 2022 rozhodla loni v červenci.
                14:58
                Divadelníci pomáhají seniorům
                  224 dobrovolníků už pomáhá v MS kraji převážně v domovech seniorů. Do kampaně Bo sme partyja se nově zapojilo i Divadlo Petra Bezruče. Dobrovolnický projekt odstartovalo vedení kraje loni v říjnu, kdy právě v zařízeních sociálních služeb byl velký nedostatek personálu kvůli nemoci COVID-19.
                  17:40
                  Obvinění kvůli požáru bytu
                    Po 9 měsících vyšetřování obvinili policisté matku dvou malých dětí, které loni v květnu uhořely při požáru bytu v Havířově. 42letá žena nechala podle policistů 2 chlapce ve věku 3 a 5 let bez dozoru v uzamčeném bytě, protože si šla na radnici vyřídit občanský průkaz. Čelí za to obvinění z obecného ohrožení z nedbalosti. Hrozí jí tři až 10 let vězení.
                    18:05
                    Ledovka komplikovala dopravu
                      Na silnicích se během dne tvořila ledovka a sněhové jazyky. Kvůli počasí se jen v MS kraji stalo za dopoledne přes 50 dopravních nehod. Přes den se střídal mrznoucí déšť se sněžením. Teploty ale postupně stoupaly a sníh začal tát.
                      19:34
                      Upouštění přehrad kvůli tání
                        V Jeseníkách a Beskydech začali pracovníci Povodí Odry v těchto dnech upouštět přehrady. Připravují se na případné jarní tání. Lidem v této souvislosti vodohospodáři nedoporučují vstupovat na zamrzlé vodní plochy.
                        21:45
                        130 let Slezského muzea
                          Před 130 lety se zrodila podoba budovy Slezského zemského muzea v Opavě. Do architektonické soutěže na výstavbu tehdejšího nového objektu uměleckoprůmyslového muzea se přihlásilo hned 24 projektů. Zvítězil ale jiný, než podle kterého se nakonec stavělo.
                          Přehrát celé video
                          Stopáž26 minut
                          Další díl
                          18. února 2021

                          Přehled dílů

                           
                          Stopáž25 minut

                          31. května

                          Návrh snížení mezd v Liberty o 25 % — Mistr světa Hájek v Hošťálkovicích — Protipovodňová opatření v Olomouci — Čekání na nový systém parkování v Olomouci — Týden do voleb do Evropského parlamentu — Nová prohlídková trasa na zámku Velké Losiny — Frýdek-Místek usiluje o koupi Českého domu — Nemocnice Třinec chce léčit pomocí konopí — Rekonstrukce OD Breda — Výběr ze sociálních sítí ČT — Tradice mincovnictví ve Zlatých Horách — Muzikantské žně 2024

                          31. 5. 2024 na ČT1
                          Stopáž25 minut

                          30. května

                          Poslední připomínky k VRT Moravská brána — Poslední připomínky k VRT Moravská brána — ŘSD dokončuje stavbu obchvatu Mošnova — Čtyři nelegální herny v Olomouckém kraji — Motorová paliva zlevnila — Renovace historické tramvaje T3 — Opravy ve Vlastivědném muzeu v Olomouci — Výběr ze sociálních sítí ČT — Mistrovství historických kol v ulicích Ostravy — Začíná Mezinárodní hudební festival L. Janáčka — Začíná Mezinárodní hudební festival L. Janáčka

                          30. 5. 2024 na ČT1
                          Stopáž25 minut

                          29. května

                          29. 5. 2024 na ČT1
                          Stopáž25 minut

                          28. května

                          Nové lokality měření ovzduší u haldy Heřmanice — Přípravy sanace haldy Heřmanice — Jaromír Lukeš zůstává ve vězení — Řízení o zrušení registrace Druhé míle skončilo — ÚS zamítl návrh na zrušení vyhlášky v Píšti — Atletický mítink Zlatá tretra 2024 — Výběr ze sociálních sítí ČT — Olomouc má zlatou pamětní minci — ČT natáčí na Bouzově vánoční pohádku

                          28. 5. 2024 na ČT1
                          Stopáž25 minut

                          27. května

                          Oslavy titulu mistrů světa v hokeji — Oslavy titulu mistrů světa v regionech — Dražby nájemních bytů v Olomouci — Aktuální vývoj v nájemním bydlení — Vrcholí sezóna nákupu dovolených — Velký zájem o skauting — Námitka Tamehu k restrukturalizaci Liberty — Užití umělé inteligence v zdravotnictví — Výběr ze sociálních sítí ČT — Přípravy Zlaté tretry 2024 — Zemřel bývalý ředitel NDM Luděk Golat — Díla M. Mikyškové v Galerii Krystal

                          27. 5. 2024 na ČT1
                          Stopáž25 minut

                          24. května

                          24. 5. 2024 na ČT1
                          Stopáž25 minut

                          23. května

                          Nepravomocný trest vězení za dotační podvod

                          23. 5. 2024 na ČT1
                          Stopáž25 minut

                          22. května

                          Šestý neúspěšný prodej Hanáckých kasáren

                          22. 5. 2024 na ČT1
                          Stopáž25 minut

                          21. května

                          10 let od rozsudku v kauze metanol — Kauza Metanol PSA — Dražba Hanáckých kasáren — Lékařskou fakultu povede Rastislav Maďar — Zájem fanoušků nad očekávání — Holubi ničí úrodu — Kauza Bečva znovu před soudem — Výběr ze sociálních sítí — 27. ročník Divadelní Flóry v Olomouci

                          21. 5. 2024 na ČT1
                          Stopáž25 minut

                          20. května

                          20. 5. 2024 na ČT1

                          Události v regionech (Ostrava) na sociálních sítích

                          Napište nám