Klikněte pro větší obrázek Helena Baker je držitelkou Diplomu Wines & Spirits Education Trust v Londýně, autorkou, překladatelkou a publicistkou s eno-gastronomickým zaměřením, členkou mezinárodní organizace novinářů F.I.J.E.V. a degustátorkou vín na světové vinařské scéně. Za zásluhy a znalosti v oboru vinařství z údolí řeky Loiry ve Francii dostala titul Chevalier du Cléray. Je rovněž členkou nejstarší gastronomické organizace na světě se sídlem v Paříži - Chaîne des Rôtisseurs a nedávno byla přijata jako rytířka do spolku Die Europäische Weinritterschaft. Pravidelně přispívá svými rubrikami a články do různých publikací – Bar Life, Beverage & Gastro, Víno & Styl, Víno Revue, Sommelier, Vinařský obzor, Hotel Revue, Global Encyclopedia of Wine a dalších. Nedávno publikovala knihu „Italská vína“ (Grada Publishing) a v současné době připravuje nového „Kapesního průvodce po vinařstvích a vínech Čech a Moravy“ (Vydavatelství Newsletter) a eno-gastronomickou publikaci „Kohout na víně“ (Geronimo Collection) s ilustracemi Jiřího Slívy, které budou již letos na vánočním trhu.

K italské kuchyni patří italská vína. Vzhledem k období léta a vybraným lehkým pokrmům jsem zvolila bílé, lehce perlivé víno Prosseco, jako osvěžující přípitek i doprovod ke stracciatelle či jahodám, a poněkud komplexnější růžové víno ze Sardinie pro hlavní chod. Prosecco di Valdobbiàdene (popř. Prosecco di Conegliano), jsou dvě vysoce kvalitní vína pocházející z přísně vymezené oblasti původu, kterou je kopcovitá krajina ležící na sever od řeky Piave mezi městy Conegliano a Valdobbiàdene. Tento exemplář má jemné řetízkovité perlení, ve vůni je příjemně ovocité, v chuti osvěžující a vyniká svojí finesou. Sibiola (ročník 2004) je víno vyrobené z odrůd Cannonau a Sangiovese v oblasti Dolianova na Sardinii. Má hlubokou budoárově růžovou barvu, je velmi intezivní a ovocité ve vůni, která nám připomíná lesní jahody a maliny. Chuť je svěží, plná, harmonická, s dlouhým dozníváním. Z Moravy doporučuji moderní Claret z odrůdy Zweigeltrebe, jehož polosladká chuť s harmonickou svěžestí poněkud připomíná italské Lambrusco. Z Čech je vhodné například suché rosé z Mělnicka, vynikající osvěžující víno z odrůdy Rulandské modré.

Přejít na obsah dílu