Holandská omáčka s vařeným chřestem


Chřest je vybraná zelenina, na níž si pochutnávali již ve staré Číně a Egyptě, ve starověkém Řecku a Římě. Už tehdy dokázali ocenit jeho výjimečnou chuť i blahodárné účinky na zdraví. Dnes známe konkrétní vitamíny i látky v chřestu obsažené, máme tudíž nevyvratitelné důkazy o jeho kladných účincích na lidské zdraví. Chřest je bohatý na provitamin A a vitamíny skupiny B, vitamin C, který je obsažen zejména ve vrcholech pazochů. Platí to především o zeleném chřestu s jeho obsahem kyseliny listové, mimo to obsahuje téměř všechny důležité minerální látky a stopové prvky, mezi jiným draslík, vápník, sodík, fosfor a železo. Díky draslíku a asparaginu jeho konzumace podporuje činnost jater a tím čistící tělo od jedovatých a odpadních látek zatěžujících organismus.
Tradici vyhlášených chřestáren na moravských polích kolem Ivančic uťaly obě světové války, za kterých bylo nutné zajistit výživu obyvatel o kalorické plodiny, především obiloviny. Ty vytlačily ze zemědělských ploch dietetický chřest. Snahu o obnovení tohoto pěstitelství v 70. letech minulého století brzdil socialistický způsob hospodaření, který neumožňoval, aby se sklizený chřest prodával po uříznutí čerstvý, ale jen přes výkupní podnik. Prodlení od sklizně po prodej kvalitu tak snižovalo, že o takový chřest nebyl pochopitelně zájem. V Ivančicích se snaží oprášit slávu a tradici chřestu, každoročně tu pořádají „slavnosti chřestu“, letos proběhl již 14. ročník. Přesto sem chřest dováží ze Slovenska, z Velkých Levárů. Nezbývá nám tedy než doufat, že se v blízké budoucnosti najdou tuzemští pěstitelé. Zajímavé informace se dočtete v rubrice Slavnosti chřestu na kic.ivancice.cz.
Teď si nechme chutnat na chřestu s bešamelovou omáčkou.
4 porce
3 žloutky
50 ml vývaru
50 ml bílého vína
bílý pepř
sůl
100 g přepuštěného másla
400 g chřestu
cca 100 ml bílého vína
bobkový list
nové koření
Máslo přepustíme, chřest očistíme (odřízneme dřevnaté špičky a asi centimetr pod hlavičkou oloupeme).
Ve vodní lázni rozmícháme žloutky s vývarem a vínem, solí a pepřem, šleháme do zhoustnutí, poté zašleháme přepuštěné máslo.
Do hlubší pánve s vroucí vodou vlijeme bílé víno a vložíme koření, chvilku vaříme (aby koření pustilo chuť a aroma), poté vložíme chřest a vaříme 2 minuty.
Chřest vyjmeme z vývaru a podáváme přelitý holandskou omáčkou.
Ohodnoťte tento recept: