Maso

Vepřové pečené koleno s kysaným zelím neboli Haxe

Dalším typickým bavorským jídlem je Haxe, neboli vepřové pečené koleno. Na Oktoberfestu je to jídlo, které dostanete v každém stanu, v létě v každé pivní hospodě. Připravuje se na mnoho způsobů. Naše koleno je v kombinaci s kysaným zelím. Jemné maso z kolen je velejemné a kysané zelí, lehce ovoněné kořením, jej bezvadně doplňuje.

4–6 porcí

kolena

2 zadní vepřová kolena
drcený kmín
sůl
hlavička česneku
4 velké cibule

zelí

1000 g kysaného zelí
4 bobkové listy
6 kuliček nového koření
4 hřebíčky
cukr
ocet
sůl

Na očištěných vepřových kolenech nařežeme kůži až do masa, ze všech stran osolíme, okmínujeme a potřeme lisovaným česnekem.

Cibuli nakrájíme na klínky, vložíme na dno pekáče, na ni vepřová kolena, podlijeme vodou a vložíme do vyhřáté trouby zapéct na 15 minut zprudka při 200 °C, poté zmírníme a pečeme 1–1,5 hodiny při cca 160 °C do měkka. Během pečení kolena otáčíme.

Kolena z pekáče vyjmeme, do výpeku vložíme kysané zelí, které jsme si předem ochutili kořením, cukrem, octem a solí. Na zelí položíme kolena, vše společně zapečeme, aby bylo zelí prohřáté a kůže zlatavá a křupavá.

Vepřové pečené koleno s kysaným zelím neboli Haxe