Maso

Jambalaya

Jambalaya je jedním z nejoblíbenějěích a nejtypičtějších jídel v Louisiana a New Orleans. Jídlo je podobné španělské paelle. Variant kořenících směsí a přísad je nepočítaně a je tajemstvím v každé rodině i restauraci. Každoročně se ve jménu Jambalaya pořádají ohromné festivaly, např. v Gonzales v Louisianě.

6–8 porcí

slunečnicový olej
2 zelené papriky
12 kuřecích křídel
1 cibule
2 řapíky řapíkatého celeru
4 stroužky česneku
200 g klobásy chorizo
200 g uzené šunky
32 středně velkých krevety
400 g sekaných loupaných rajčat z konzervy
sladká mletá paprika
mletý fenykl a římský kmín
cayenský pepř
mletý pepř
480 g suché rýže
1,5 l drůbežího vývaru
4 lžíce worchesterské omáčky
sůl

Papriku nakrájíme na větší kostky.

Z kuřecích křídel odřízneme letky, ty používat nebudeme, může je přidat do vývaru.

Na oleji osmahneme papriku, vyjmeme a ponecháme stranou, do pánve vložíme kuřecí křídla, opečeme je ze všech stran, přidáme nakrájenou cibuli, řapíkatý celer, česnek na plátky a chorizo na kolečka, poté šunku na kostky, krevety, osmahneme, zalijeme rajčatovou šťávou.

Ochutíme kořením – fenyklem, římským kmínem, sladkou paprikou, cayenským pepřem, mletým pepřem, přidáme rýži, zalijeme vývarem, dochutíme worcesterskou omáčkou, solí, zaklopíme a dusíme, až je rýže měkká. Do jambalaya vmícháme opečenou zelenou papriku a podáváme.

Ohodnoťte tento recept: 

35 hlasů

Další recepty Celý díl