Maso

Vepřová pečeně špikovaná párkem a kysanou okurkou, dušená v pikantní omáčce

Vsadím se, že i v tomto případě pookřeje nálada mnohého milovníka masitých pokrmů. Maso s úsměvem párku a kyselé okurky v doprovodu omáčky s exotickým kořením je zdařilá kombinace znojemské hospodyňky, která svůj recept věnovala do Znojemské okurkové kuchařky a my jej s chutí předáváme našim divákům.

8-10 porcí

1 kg vepřové pečeně bez kosti
2 nožičky debrecínského párku
2 sladkokyselé okurky
mletý pepř
sůl
5 lžic oleje
1 cibule
4 stroužky česneku
1 l masového vývaru
½ lžičky kardamomu
½ lžičky mleté skořice
½ lžičky drceného kmínu
½ lžičky mletého zázvoru
2 lžíce medu
200 ml zakysané smetany
4 natvrdo uvařená vejce

Vepřovou pečeni prošpikujeme párkem, nejlépe debrecínským a kysanou okurkou tak, aby na řezu vynikla mozaika. Maso osolíme, opepříme a ze všech stran na oleji zprudka a krátce v kastrolu opečeme a vyjmeme. Na olej vložíme na kostičky nakrájenou cibuli s česnekem do zlatohněda, podlijeme trochou (asi 250 ml) vody, odrestujeme (cibuli získá jednotnou barvu), zalijeme vývarem, vložíme maso, veškeré koření a pod poklicí dusíme doměkka. Poté maso vyjmeme a nakrájíme, omáčku zahustíme smetanou, dochutíme medem. Porci masa podáváme s omáčkou, rýží a polovinou vejce.

Ohodnoťte tento recept: 

27 hlasů

Další recepty Celý díl