Moučníky a cukroví

Sváteční makovec s koňakem, rozinkami a čokoládou

Mák, česká tradiční surovina, je v kombinaci s noblesním koňakem či brandy, rozinkami a čokoládou, vskutku svátečním dezertem.

1 hrnek = 300 ml
½ hrnku rozinek
50 ml koňaku (brandy) na namočení rozinek
2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek krupicového cukru
1 hrnek mletého máku
1 vanilkový cukr
1 kypřicí prášek do pečiva
špetka soli
100 ml plnotučného mléka
100 ml slunečnicového oleje
100 ml koňaku (nebo brandy)
1 vejce
100 g čokolády na vaření
máslo nebo olej na vymazání
a strouhanka nebo hrubá mouka na vysypání formy

Rozinky namočíme do koňaku nebo brandy. Všechny sypké suroviny smícháme, přilijeme mléko, olej, koňak a vejce. Dobře promícháme v hladké těsto, vmícháme nahrubo nasekanou čokoládu a vlijeme do vymazané a vysypané formy. Navrch nasypeme rozinky.

Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 40 minut.

Ohodnoťte tento recept: 

14 hlasů

Další recepty Celý díl