Pomazánky

Lilková pomazánka

Křupavý toust s jemnou lilkovou pomazánkou je ideální jarní či letní předkrm nebo svačinka. Baklažány, jak se také lilkům říká, jsou u nás nedoceněnou a opomíjenou zeleninou. Kluci v akci jsou tady proto, aby vás inspirovali, jak jednoduše a rychle lilky zpracovat. Na zapékaný lilek na řecký způsob se můžete těšit za čtrnáct dní v díle „Řecká“ (premiéra se vysílá 7. 5.).

2 lilky
5 stroužků česneku
½ chilli papričky
hrst čerstvých bylinek (plocholistá petržel a tymián)
lžíce sezamového semínka (bylinky a sezam můžeme nahradit kořením zátar)
olivový olej
celozrnné tousty
citron na pokapání

Lilek nakrájíme na větší kostky a nasolíme. Asi po dvaceti minutách z něj jemně vymačkáme vodu. Česnek a chilli papričku nasekáme nadrobno.

Do rozpálené pánve nalijeme olivový olej, orestujeme lilek, česnek a chilli, přidáme petržel a tymián, sezamové semínko, čerstvě mletý pepř a společně dusíme 10–15 minut. Směs necháme zchladnout, rozmixujeme v kutru a necháme dobře vychladit v lednici.

Pomazánku podáváme na nasucho opečeném toustovém chlebu a lehce pokapeme citronem.

Ohodnoťte tento recept: 

79 hlasů

Další recepty Celý díl