Maso

Huspenina s křepelčími vajíčky

Huspenina si žádá trochu více času než klasické a jednoduché "rychlovky našich kluků". Dopřejte si zámecky vznešenou lahůdku studené kuchyně. Nakupte kolínka a nožičky, trpělivě vařte, snaha se vám vrátí v jemných chutích huspeninové mozaiky.

do chlebové formy nebo formy na srnčí hřbet

2 vepřové nožičky
1 vepřové koleno
10 kuliček celého pepře
6 kuliček nového koření
4 bobkové listy
1 cibule
150 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)

čerstvý zázvor
asi 50 ml octa na dochucení
mletý pepř, sůl

kyselé okurky, křepelčí vajíčka (cca 16 ks), kerblík

1. Vepřové nožičky a maso omyjeme, vložíme do hrnce se studenou vodou, osolíme, přidáme koření a uvedeme do varu. Vaříme mírným varem do změknutí masa, během vaření odebíráme z povrchu tuk a pěnu, vaříme-li v tlakovém hrnci, tuk sebereme až po uvaření.

2. Před koncem varu přidáme očištěnou, na větší kusy překrojenou kořenovou zeleninu, cibuli, zázvor a dovaříme doměkka.

3. Uvařené maso a zeleninu vyjmeme z vývaru a necháme zchladnout. Vývar přecedíme, necháme ustát a z povrchu sebereme naběračkou všechen tuk.

4. Maso nakrájíme nadrobno, kořenovou zeleninu na drobné kostičky a v míse promícháme s vývarem. Podle chuti opepříme, okyselíme octem, popřípadě dosolíme.

5. Formu vyložíme potravinářskou fólií, dno vyložíme půlky křepelčích vajíček, ozdobíme bylinkou a zalijeme tak 2cm vrstvou vývaru a necháme ztuhnout. (Zabráníme tak tomu, aby se nám vajíčka a ozdoba ode dna vzedmula a mozaika se porušila.) Teprve potom pokračujeme a formu směsí zcela naplníme a lehce sklepneme.

6. Necháme vychladnout a ztuhnout do druhého dne v lednici. Huspeninu vyklopíme z formy, jde to lépe, když nádobu na okamžik ponoříme do teplé vody. Podáváme s cibulí a octem.

Ohodnoťte tento recept: 

9 hlasů

Další recepty Celý díl