Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Švýcarsko postupové oslavy po remíze s Rumuny odkládá, je ale blízko

Paříž – Stačilo vyhrát a fotbalisté Švýcarska se mohli stát prvním celkem, který si na mistrovství Evropy zajistí postup do osmifinále. Svěřenci Vladimira Petkoviče ale zápas s Rumunskem podle svých představ nezvládli a uhráli remízu 1:1. Švýcaři ale zase tak moc smutnit nemusí, jelikož se ziskem čtyř bodů by jim play-off uniknout nemělo. Rumuni mají na kontě po dvou střetnutích bod.

Byl to zápas mnoha šancí, které si vytvořili jak Rumuni, tak i Švýcaři. Jednou míč letěl ve stoprocentní příležitosti vedle, jindy zase skončil na tyči. Více nadějných pozic na vstřelení branky měl tým s helvétským křížem na dresu, jenže nakonec padly pouze dvě branky, po jedné do každé sítě.

"V poločase jsme měli vést tak 2:0 nebo 3:0, vytvořili jsme si hromadu šancí," zoufal si švýcarský záložník Granit Xhaka, jenž byl zvolen hráčem utkání. "Samozřejmě jsme trochu zklamaní, gólů mohlo být víc, příležitosti na to byly," přitakal jeho spoluhráč a jediný střelec Mehmedi.

První gól vstřelili už v osmnácté minutě Rumuni. Zkušený obránce Lichsteiner ve vápně stáhl Chipciua a sudí pro hráče ve žlutém pískl na turnaji podruhé penaltu. Stejně jako v zápase proti Francii se k ní postavil útočník Stancu, jenž tentokrát zamířil do levé části branky.

Švýcarská branka přišla až v druhé půlce. V sedmapadesáté minutě se o ni postaral Mehmedi, ke kterému se po rohu odrazil míč a záložník s osmnáctkou na dresu propálil tvrdou ránou chumel hráčů před sebou i brankáře Tatarusanua, jenž na střelu nedokázal zareagovat.

Svěřenci trenéra Petkoviče po vstřelené brance svého soka mačkali a sahali po obratu, jenže tlak přetavit v další gól nedokázali. Smutnit však zase tolik nemusí. Po dvou zápasech mají na kontě čtyři body, což jim s největší pravděpodobností bude v konečném součtu stačit na postup při nejhorším z třetího místa.

"Šancí jsme měli opravdu hodně, ale bohužel jsme proměnili jedinou. Úplně mě to neznepokojuje, důležité je, že se do nich dostáváme. Teď už ale vyhlížíme Francii," řekl po utkání Petkovič.

Švýcarská situace mohla být i růžovější, jelikož se v první půlce dostali do několika výborných příležitostí. Hned dvě z nich spálil během prvních dvanácti minut útočník Seferovič, jenž v gólových pozicích jednou zamířil vedle a jednou do připraveného gólmana.

Rumuni se tak z penalty dostali do vedení, které si dlouho drželi a v osmadvacáté minutě ho mohli dokonce navýšit. Sapunaru se po standardní situaci otočil s míčem ve vápně a tvrdou ranou orazítkoval tyč.

Další šanci na zvýšení měli po změně stran, kdy si málem do vlastní sítě nasměroval míč Djourou. Pak ale přišel tvrdý úder, když Mehmedimu vyšla tvrdá rána.

Švýcarsko od té doby mělo více ze hry a často podnikalo ataky na obranu Rumunska. Problém Petkovičových svěřenců ale byl ve finální fázi, která jim nevycházela. Nedokázali tak už zužitkovat ani jednu z dobrých pozic a zápas skončil dělbou bodů.

"Předvedli jsme dva odlišné poločasy. V tom prvním jsme měli nějaké šance, dali jsme gól. Chtěli jsme tak pokračovat i po přestávce, ale odešli jsme fyzicky. Museli jsme střídat kvůli zraněním, nemohl jsem změnit naši hru tak, jak bych chtěl," uvedl po zápase trenér Rumunska Anghel Iordanescu. "Dneska jsme chtěli vyhrát, kdybychom dali druhý gól, tak by se nám to povedlo, ale bohužel," řekl kouč.

Rumunsko - Švýcarsko 1:1 (1:0)

Branky: 18. Stancu z pen - 57. Mehmedi. Rozhodčí: Karasev - Golubjev, Kalugin - Lapočkin, Ivanov (všichni Rus.). ŽK: Prepelita, Chipciu, Keserü, Grigore - Xhaka, Embolo. Diváci: 43 576.

Rumunsko: Tatarusanu - Sapunaru, Chiriches, Grigore, Rat (62. Filip) - Prepelita, Pintili (46. Hoban) - Torje, Stancu (83. Andone), Chipciu - Keserü. Trenér: Iordanescu.

Švýcarsko: Sommer - Lichtsteiner, Schär, Djourou, Rodríguez - Behrami, Xhaka - Shaqiri (90.+1 Tarashaj), Dzemaili (83. Lang), Mehmedi - Seferovic (64. Embolo). Trenér: Petkovic.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články