28 minut

3. listopadu 2013

Obsah dílu

Malajsie: Georgetown — Rusko: Jaroslavl — Filipíny: José Rizal — Austrálie: Canberra

Části dílu

01:09
Georgetown
    Třicetimiliónová Malajsie má v současnosti na Seznamu světového dědictví UNESCO pět lokalit. A z nich jsou dvě historická jádra měst. Jedním z nich je Georgetown, hlavní město ostrova Penang a stejnojmenné provincie. Právě odtud začala na konci 18. století britská kolonizace celého Malajského poloostrova. Dnes je město považováno za vzor náboženské tolerance a spolu s Melakou za nekrásnější město Malajské federace.
    06:23
    Jaroslavl
      Pokud bychom hledali jiné jméno pro ruské město Jaroslavl, možná by mu slušelo něco jako Medvědov. Medvěd je už ve znaku tohoto více než půlmilionového centra na Volze a Kotoroslu. S vyobrazením mocné šelmy se ale potkáte téměř na každém kroku. Podle legendy tu ruský kníže Jaroslav Moudrý na počátku 11. století zabil posvátnou medvědici uctívanou pohany zdejších lesů. Tak měl porazit starou víru. O poznání jistější je, že Jaroslav založil opevněný kreml a místní nechal pokřtít. Jeho město tak dodnes podrželo carské jméno, a pro své půvaby a původ bylo zařazeno do Zlatého prstenu historických měst Ruska.
      14:11
      José Rizal
        Jak zpívá Billy Joel – jen ti dobří nebo nejlepší umírají mladí. To určitě platí pro José Protasia Rizala Mercada y Alonsa Realonda známého spíš jako José Rizal. Proslulý básník a prozaik, vynikající lékař a hlavně největší z Filipínských hrdinů, který proti násilí španělské koloniální moci nepozvedl nic než svůj hlas. Za to musel v pětatřiceti letech zemřít před popravčí četou. Jeho odkaz ale stále žije i po více než sto letech, jak v následující reportáži dokládá Pavel Zvolánek, znalec Filipín na slovo vzatý.
        19:16
        Soutěž
          19:47
          Canberra
            Australská metropole Canberra vyrostla na zelené louce podobně jako některá další správní centra jen proto, aby se ti velcí nehádali, kdo z nich je větší a bohatší a tedy způsobilý, aby mohl řídit celou zemi. Dnes se Canberře přezdívá díky projektovaným velkým plochám původní zeleně celkem přiléhavě bush capital. Metropole v buši; a nebo taky metropole s duší, chceme-li. A tu je nejlepší prozkoumat na kole, protože jen tak se k ní dostanete opravdu na těsno.
            Přehrát celé video
            Stopáž29 minut
            Další díl
            10. listopadu 2013

            Objektiv na sociálních sítích

            Napište nám