28 minut

8. září 2013

Obsah dílu

Portugalsko: Aveiro — Írán: Yazd — Srbsko: Kragujevac

Části dílu

00:59
Aveiro
    Dnešní várku cestování začneme v Portugalsku. Většina turistů, kteří se tam vypraví míří obvykle rovnou na jih k úžasným plážím v Algarve, nebo pak ještě navštíví Lisabon. Sever země už ale takovým lákadlem není. Že je to chyba a že tahle část Portugalska určitě stojí za návštěvu, se nás teď pokusí přesvědčit jedna Češka, která tam našla svůj druhý domov. Je to flétnistka Monika Štreitová. Prozradí nám, v čem se tamní život liší od toho našeho. Co ji zaskočilo, nebo na co si musela zvyknout. Žije ve městě Aveiru, které leží u moře mezi Lisabonem a Portem.
    09:34
    Yazd
      Město uprostřed íránské pouště. To je Yazd. S Objektivem tam míříme právě teď. Budete možná až překvapeni jakým způsobem dovedli už Peršané v dávných dobách zvládnout drsné podmínky života v poušti. Ať už to byl důmyslný systém klimatizace, nebo rozvod vody. Zastřešené úzké uličky, které alespoň na chvíli lidem trochu stínu. A dokonce mysleli i na takové detaily jako bylo klepání na dveře. Podle zvuku se dalo rozpoznat, zda do domu vchází muž, anebo žena.
      17:49
      Kragujevac
        Co mají společného černohorský Kotor, srbský Kragujavec a slovenský Trenčín? Spojuje je bezmála sto let stará historie vzpour Čechů a Slováků proti habsburské monarchii. Dodnes se zachovala místa, kde se tyto události odehrávaly. Připomínky tam najdete nejen v muzeích, ale leccos si pamatují i místní lidé. A právě za nimi se vypravil Objektiv.
        26:16
        Soutěž
          Přehrát celé video
          Stopáž28 minut
          Další díl
          15. září 2013

          Objektiv na sociálních sítích

          Napište nám