25 minut

3. února 2008

Obsah dílu

Kambodža — Thajsko: Chao Praya — Filipíny: Bohol — Trans Trabant: Kurdistán

Části dílu

01:08
Kambodža: Angkor Wat
    Asie je neproniknutelný, těžko pochopitelný kontinent. Pokud nevěříte, pak musíme začít v Kambodži; v zemi neuvěřitelných zvratů. Jen namátkou: řeky tady dvakrát do roka změní směr toku. Jezera se zvětší a zase srazí o pět set procent. Král, zapřisáhlý buddhista vybuduje největší hinduistický komplex na světě, aby později tenhle architektonický gigant zmizel na několik století v džungli. Řeknete nejspíš, že přeháním, ale já myslím, že ne zas tak moc – konec konců posuďte sami.
    06:34
    Thajsko: Chao Praya
      Na Chao Praya, která protéká thajskou metropolí Bangkok, Objektiv rozhodně nevyplouvá poprvé. Tentokrát z hlavního toku řeky ale odbočíme - do labyrintu úzkých kanálů, do spletité sítě v okolí hlavního města. Nevěřili byste, jak blízko od hektických ulic se dá najít idylická venkovská krajina, připomínající Thajsko před mnoha staletími. Vydejte se sem ale co nejdřív, protože tenhle ráj bere rychle za své.
      13:44
      Filipíny: Bohol
        Výprava na Filipíny, která nás teď čeká, by se dala s trochou fantazie označit za pohádkovou. Vždyť putujeme do srdce čokoládových hor za hrdými okatými skřítky. Pokud budeme přesní a méně romantičtí, pak můžeme říct, že bude řeč o neobvyklých geologických útvarech vápencového původu a o ohrožených miniaturních primátech na ostrově Bohol.
        18:28
        Trans Trabant: Kurdistán
          Naše cesta po Asii se klene k závěru a přiblíží nás o něco málo k domovu. Máme tady druhý díl Expedice Trans Trabant, s níž jsme v minulém vydání starý kontinent opustili. Projeli jsme skalní město Kapadokii a starověké památky kolem Vanského jezera na východě Turecka. Teď už míříme hlouběji do Kurdistánu a na vlastní kůži zjistíme, jak těžké je vyždímat v Íránu nějaký ten benzín na cestu. Začneme ale hezky od podlahy první poruchou, která expedici potkala.
          Přehrát celé video
          Stopáž26 minut
          Další díl
          10. února 2008

          Objektiv na sociálních sítích

          Napište nám