26 minut

5. listopadu 2006

Obsah dílu

Skotsko: Shetlandské ostrovy — Vietnam: historické město Hoi An — Singapur: ostrov Sentoza — Brazílie: náboženství Candomblé

Části dílu

01:16
Skotsko: Shetlandské ostrovy
    U severního pobřeží Skotska leží Shetlandské ostrovy - místo naší první zastávky. Jde o téměř stovku ostrůvků vzdálených asi 160 kilometrů od pevniny. Nejprve byly obydlovány z Norska, dodnes je tam slyšet takzvaná starošetlendština - něco mezi norštinou a angličtinou. Takže jako turisté počítejte s krkolomnou domluvou. Ostrované se dříve živili hlavně rybolovem a chovem ovcí. Těch je tam prý dodnes mnohonásobně více než místních obyvatel. Shetlandy mají ale ještě jednu zvláštnost na kterou nikde jinde nenarazíte - takzvané brochy. Jsou to několik desítek metrů vysoké dvojité věže, které sloužily jako bezpečné útočiště obyvatelům ostrovů v dobách nebezpečí.
    06:51
    Vietnam: historické město Hoi An
      Další výlet nás zavede do Vietnamu. Míříme do krásného historického městečka, které se stalo oblíbeným místem všech návštěvníků Vietnamu. Uličky a nábřeží lemují zachovalé domy, několik chrámů, muzeí a velká tržiště. Jde o Hoi An, také se mu někdy říká brána Vietnamu. Už od 14. století bylo centrem obchodníků celé jihovýchodní Asie. Různé kultury tam zanechávaly své stopy a Hoi An je tedy takovou poskládanou kulturní mozaikou. Uvidíte, že není divu, že se dostalo i na seznam chráněných památek UNESCO.
      13:57
      Singapur: ostrov Sentoza
        A v Asii zůstaneme i ve třetí reportáži. Tento světadíl bývá považován za místo plné duchovních zážitků a tajemných esoterických nauk. Že to je ale jen zažité klišé, se můžete přesvědčit na singapurském ostrůvku Sentoza, kam se vydáme. Najdete tam totiž obrovský zábavní komplex, vyhledávaný miliony návštěvníků z celého světa. Připravte se ale na to, že zdejší pojetí trávení volného času vám možná bude připadat poněkud zvláštní. Na své si ale jistě přijdou milovníci kýče.
        19:53
        Brazílie: náboženství Candomblé
          Víte, co to znamená Candomblé? Jde o afro-brazilské náboženství, které má původ v západoafrických kmenech. Jde o rituály a mytologii, které se do Brazílie dostaly spolu s africkými otroky. Původně mohli Candomblé provozovat právě jen otroci. Katolickou církví totiž bylo dlouho zakázáno, některé vlády ho dokonce považovaly za trestný čin. V současné době už je ale všechno jinak a v posledních průzkumech asi 2 miliony Brazilců dokonce Candomblé uvádí jako svou víru. V Objektivu teď máte jedinečnou šanci se zúčastnit jednoho takového rituálu, ve kterém půjde o snahu navázat kontakt s nadpřirozenem.
          24:20
          Soutěž
            Přehrát celé video
            Stopáž25 minut
            Další díl
            12. listopadu 2006

            Objektiv na sociálních sítích

            Napište nám