28 minut

16. července 2006

Obsah dílu

Tibet: hora Kailas — Sardinie: kaviár — Německo: větrný mlýn — Jordánsko: hrad Kerak

Části dílu

01:16
Tibet: hora Kailas
    Naší první zastávkou bude západní Tibet. Ukážeme vám místo, které všichni Tibeťané považují za střed světa. Místo, které je podle nich jasnější než tisíc sluncí – posvátná hora Kailas. Různým způsobem ji vzívají zastánci hned čtyř náboženství: hinduisté, džinisté, tibetští buddhisté a tibetští bönisté. Pokud byste snad někdy chtěli obejít horu kolem dokola, čeká vás 50kilometrový náročný pochod.
    08:43
    Sardinie: kaviár
      Připravili jsme i něco pro milovníky tradičních pochoutek. Také máte rádi olomoucké tvarůžky a nechápete úředníky z Bruselu, kteří by je nejraději společně s dalšími českými dobrůtkami úplně vyškrtli z našeho jídelníčku? V rámci Evropské unie nejsme sami, podobné obavy mají i na Sardinii. Bojí se tam o vyhlášený sardinský kaviár, kterému se říká Bottarga. Podobně jako naše syrečky potřebuje ke svému zrání čerstvý vzduch a vysychá na dřevěných podložkách.
      14:26
      Německo: větrný mlýn
        Věřili byste, že jména jako Anabela, Irini, Nataša, nebo Mášenka patří větrným mlýnům? Zní to zvláštně, ale je to tak. Pan Horst Wrobel z německého Gifhornu si splnil svůj dětský sen a na desetihektarovém pozemku si vybudoval vlastní skanzen větrných mlýnů z celého světa. Ten nejstarší v jeho sbírce pochází dokonce už z roku 1816. Čeká vás opravdu ojedinělý zážitek – máte jedinečnou možnost si skanzen, který nikde jinde nenajdete, podrobně prohlédnout.
        20:01
        Jordánsko: hrad Kerak
          V poslední reportáži na vás možná dýchne atmosféra pohádek chytré Šeherezády. Navštívíme totiž hrad Kerak v údolí Jordánu. Kerak je jedno z míst, která ve 12. století střežila Svaté město Jeruzalém. Je o něm dokonce i zmínka v Bibli. Postaven byl na významné obchodní a poutní cestě mezi Damaškem a Mekkou. Dozajista i vy budete žsanout nad jeho velkolepostí, stejně jako tisíce turistů, kteří do Jordánska na hrad Kerak ročně zamíří.
          25:43
          Soutěž
            Hrad Kerak se v Bibli objevil pod názvem Kir Kerak (A).
            Přehrát celé video
            Stopáž27 minut
            Další díl
            23. července 2006

            Objektiv na sociálních sítích

            Napište nám