iVysílání

stránky pořadu
Premiéra:
1. 10. 2016
13:25 na ČT1

1 2 3 4 5

6 hlasů
5758
zhlédnutí

Hobby naší doby

Ovocné stromy — Chov králíků — Živoucí fosilie — Podzimní zahrada — Vazba květin — Krabí salát

25 min | další Magazíny »

upozorňovat

do playlistu

Přehrávač videa

Načítám přehrávač...
odkaz na video zhasnout pomoc zvukový popis

Hobby naší doby

  • 00:00:14 -Příjemnou sobotu,
    milí televizní přátelé!
  • 00:00:17 Už je tu říjen a pokud jde
    o pranostiky, tak se říká:
  • 00:00:22 "Po teplém září
    zle se říjen tváří."
  • 00:00:26 Nebo: "Když se v říjnu blýská,
    zima plíská."
  • 00:00:30 Tak si vyberte.
    A teď k našemu pořadu.
  • 00:00:34 Poznáme staré odrůdy
    ovocných stromů.
  • 00:00:38 Dozvíme se, co všechno nás čeká
    při chovu králíků.
  • 00:00:44 Navštívíme Botanickou zahradu
    v Praze Na Slupi.
  • 00:00:48 Zahradnice paní Adéla Majerová
    nám ukáže vazbu květin.
  • 00:00:54 Budeme vařit s Jájou Dvořákovou.
  • 00:00:58 Začínáme.
  • 00:01:05 Pan Lípa ze svazu ochránců přírody
    mi přinesl
  • 00:01:10 dva košíky jablek a hrušek.
  • 00:01:13 To jsou zvláštní druhy,
    nebo odrůdy?
  • 00:01:20 -Jsou to prima odrůdy,
  • 00:01:22 které pěstovali už naši dědové
    a pradědové.
  • 00:01:26 My bychom byli neradi,
    kdyby vymizely,
  • 00:01:29 tak jsme se rozhodli,
    že vám je dáme,
  • 00:01:32 abyste si je také oblíbila.
    -A to se dá vrátit?
  • 00:01:36 -Určitě.
    Řada těchto odrůd se nám podařila
  • 00:01:39 nalézt při různých
    mapovacích akcích.
  • 00:01:42 Tato je spojena
    s detektivní historií.
  • 00:01:45 Tato hruška se jmenuje Krvavka.
    To má skutečně detektivní nádech.
  • 00:01:50 Takových hrušní
    se už moc nepěstuje.
  • 00:01:53 Tato byla velmi oblíbená.
    -Ta je ale tvrdá!
  • 00:01:56 -Je tvrdá, ale ona dojde.
    Ty hrušky jsou takové potvůrky.
  • 00:02:00 Ony se celou dobu tváří, že nic,
    ale čím bude zralejší,
  • 00:02:04 tím bude krvavější.
    -Je tam.
  • 00:02:07 -Tuto hrušku jsme honili
    asi 10 let, než jsme ji dohonili.
  • 00:02:11 -Jako než jste ji dohnali?
    To byla někde vysazená?
  • 00:02:15 -My jsme našli staré stromy
    různě po republice.
  • 00:02:19 Třeba východní hranice
    se Slovenskem,
  • 00:02:22 ale nejvíc stromů jsme nacházeli
    v severozápadních Čechách.
  • 00:02:26 Dlouhou dobu jsme nevěděli,
    jestli to jsou totožný odrůdy
  • 00:02:31 a trvalo to asi 5 let,
    než jsme je dostali ke konfrontaci
  • 00:02:35 a zjistili jsme, že moravská
    krvavka s českou je totožná,
  • 00:02:39 a že to kdysi byla asi
    velmi oblíbená odrůda,
  • 00:02:42 když byla tak rozšířená.
    -A taky dědeček vám to prozradil.
  • 00:02:46 -K této odrůdě už nám dědeček
    nestihl nic říct,
  • 00:02:50 protože ono těch dědečků
    spousta odešlo z pohraničí.
  • 00:02:54 Je to veselejší na Moravě,
    nebo na Pardubicku,
  • 00:02:57 kde taky pátráme
    po starých odrůdách.
  • 00:03:00 Tam se skutečně doptáme
    starých lidí.
  • 00:03:02 K této odrůdě jsme se museli
    dopídit sami.
  • 00:03:06 -To je kvůli tomu,
    že je to kvalitnější,
  • 00:03:08 že je to lepší?
    -Je to pestřejší.
  • 00:03:11 Když si půjdete do obchodu
    pro moderní hrušku,
  • 00:03:15 tak všechny hrušky chutnají
    plus mínus stejně.
  • 00:03:18 -Stejně, to je ta tragédie.
  • 00:03:20 Já vám tady ukážu věc,
    která úplně zmizela z těch chutí.
  • 00:03:25 To je tzv. Muškatelka.
    -To je bezvadný, Muškatelka.
  • 00:03:28 -Není to puška,
    jak říkal Burian kdysi,
  • 00:03:31 ale je to hruška.
    Tato se jmenuje Muškatelka turecká.
  • 00:03:36 Má výbornou příchuť po muškátu.
    Někomu to moc nechutná.
  • 00:03:40 Říká, že hrušky jsou moc trpký,
    ale já je miluju.
  • 00:03:44 Já vám ukážu hrušku,
    která je taky starou odrůdou,
  • 00:03:47 ale ta naštěstí pořád žije
    v myslích lidí.
  • 00:03:51 Je to naprostá legenda
    mezi českými hruškami.
  • 00:03:54 -Solanka, to mi něco říká.
    -Určitě ji znáte.
  • 00:03:58 -A vy se snažíte o návrat
    těchto opravdu dobrejch hrušek.
  • 00:04:02 -Ano. My se snažíme...
    -A s jabkama potom?
  • 00:04:06 -S jabkama taky.
    Tady mám takový jablíčko,
  • 00:04:09 který svýho času bylo
    nesmírně populární.
  • 00:04:12 Jmenuje se Astrachán bílý.
  • 00:04:14 Lidé si ho cenili
    ani ne pro tu chuť.
  • 00:04:17 Ta chuť není úplně nejlepší.
  • 00:04:19 Ve starých odrůdách
    jsou lepší chutě,
  • 00:04:22 ale je to otužilý jablíčko.
  • 00:04:25 Pěstovalo se vysoko v horách,
    třeba ve výšce 600 až 800 m.
  • 00:04:29 Teď je krásně vyzrálý.
    Teď je nejlepší.
  • 00:04:32 Ono potom zmoučnatí.
    Je vhodné na pouťové koláče.
  • 00:04:36 Této hrušce se říkalo Madame.
    Je hodně podobná Solance.
  • 00:04:40 Chuťově je ale úplně jiná.
    -Ta by se dala pomalu...
  • 00:04:43 -Tu bych vám nedoporučoval,
  • 00:04:46 protože ona má trošku
    trpkou odrůdu.
  • 00:04:48 Byla to hlavně kompotová hruška,
    že se oloupala
  • 00:04:52 a byly z ní vynikající kompoty.
    Je to ale velmi stará odrůda.
  • 00:04:56 Asi z baroka a přišla k nám
    z Anglie a jmenuje se Windsdorská.
  • 00:05:01 Její cena je v tom,
    že dělá nádherný stromy,
  • 00:05:04 opravdu skvostný hrušně
    12 m vysoký.
  • 00:05:07 Je to ozdoba krajiny.
  • 00:05:09 -Myslíte, že se vám podaří vrátit
    tyto nádherný hrušky?
  • 00:05:14 -Ono se to už daří.
  • 00:05:17 Tady když se podíváme po této
    zahradě na pražském Břevnově,
  • 00:05:22 tak tady je krásná zahrada,
  • 00:05:24 kde je přes 200 vysazených
    nově mladých stromků starých odrůd.
  • 00:05:29 Lidé sem chodí na procházku,
    mohou je ochutnávat.
  • 00:05:33 To je nejlepší cesta k návratu.
    -Máte pravdu.
  • 00:05:44 Teď tady mám jednu babskou radu,
    která se vám může hodit.
  • 00:05:49 Někdy si zarazíte třísku
    hodně hluboko,
  • 00:05:53 že nejde ven ani pinzetou.
    Tady je rada.
  • 00:05:57 Kousek mýdla zvlhčete vodou tak,
    aby bylo měkké
  • 00:06:02 a smíchejte ho se špetkou
    hnědého cukru.
  • 00:06:06 Směs dejte na náplast,
    přiložte na zraněné místo
  • 00:06:11 a nechte přes noc působit.
  • 00:06:14 Ráno náplast sundejte
    a tříska bude venku.
  • 00:06:26 -Pokud se divák rozhodne
    chovat králíčky,
  • 00:06:30 tak musíme brát v potaz to,
  • 00:06:32 že je to jedno z nejméně
    náročných zvířátek.
  • 00:06:35 K tomu jsme přizpůsobili
    i naše králikárny.
  • 00:06:39 Když se podíváte,
    tak je to udělaný tak,
  • 00:06:42 že tady mají velkej prostor.
    Jsou tady dvoje otevírací dvířka.
  • 00:06:46 Na zimu se tady dává ještě deska,
    aby si to mohli lépe zadýchat,
  • 00:06:50 aby jim bylo tepleji.
  • 00:06:52 Musí se dávat pozor na to,
    že musí mít pořád vodu.
  • 00:06:56 Jsou tady napáječky.
  • 00:06:58 Tady je zase jinej
    systém napáječek.
  • 00:07:01 Tady Ferda, kterého máme 8 let,
  • 00:07:03 tak se ještě nenaučil pít
    z těchto napáječek.
  • 00:07:07 Každý zvíře má rádo něco jiného.
    Je potřeba zvířátka pozorovat
  • 00:07:12 a ony vám samy řeknou,
    kde je jim dobře.
  • 00:07:15 Musíte mít na zimu zásobu
    podestýlky,
  • 00:07:18 musíte mít zásobu sena.
  • 00:07:20 Přes léto jim můžete
    přilepšovat trávou,
  • 00:07:24 i když my je máme furt na seně.
  • 00:07:27 Seno víme, že je furt
    stejný kvality
  • 00:07:30 a nepřineseme si v tom
    žádný nemoci.
  • 00:07:33 K tomu ráno a večer
    dostávají králičí granule
  • 00:07:36 a dostávají oves
    s mačkaným ječmenem.
  • 00:07:40 Tady vidíte systém jeslí.
    Není to tak,
  • 00:07:43 že bych musela otevřít u každého
    dvířka a každému dát.
  • 00:07:48 Je to udělaný, že zespodu,
    zepředu a seshora jsou mřížky.
  • 00:07:53 Já tady mám zásobárnu krmení,
    které tam šoupnu, kolik potřebuju.
  • 00:07:59 Je to hlodavec, tak by měl
    kousat něco celý den.
  • 00:08:03 Nech tu mističku,
    to je jejich mistička.
  • 00:08:07 Pak je jim dobře.
  • 00:08:11 Musíme brát v potaz to,
    že každý veterinář řekne,
  • 00:08:15 že je potřeba je naočkovat
    na králičí mor.
  • 00:08:19 Očkuje se to jednou za půl roku.
    Někdo jednou za rok.
  • 00:08:23 To je vždy na veterináři.
  • 00:08:25 My když stavíme králikárny,
    tak to děláme podle plemena.
  • 00:08:29 Čistý plemeno nechováme.
    My děláme zvířata pro film,
  • 00:08:33 tak tady máme králíky tak,
    aby se nám hodili do pohádek,
  • 00:08:37 nebo abychom mohli
    nahradit zajíce.
  • 00:08:40 Krištof aspoň chodí na zavolání.
  • 00:08:42 Klasickýmu chovu, že bychom
    odchovávali mimina
  • 00:08:46 a posléze je jedli,
    se moc nevěnujeme.
  • 00:08:49 My to máme všechno ochočený,
    všechno na kontakt,
  • 00:08:53 ale péče je úplně stejná,
    jako když se divák rozhodne,
  • 00:08:57 že je bude chovat na maso.
  • 00:08:59 U stavby králikárny,
    musíte brát v potaz,
  • 00:09:02 že je tam podestýlka a králík,
    když se postaví na zadní,
  • 00:09:07 aby se nebouchl hlavou,
    aby tam prostor měl.
  • 00:09:10 Nemůžu na takhle velký králíky,
    co mají 2 až 3 kila,
  • 00:09:14 udělat prostor jen takhle vysoký,
    to by jim nebylo dobře.
  • 00:09:18 Zvíře se chce rozhlídnout,
    podívat nahoru,
  • 00:09:21 tak ať tu možnost má.
  • 00:09:23 Mně se u těchto králikáren líbí,
    že mají závětrnej koutek,
  • 00:09:27 kde se ještě dávají stěny na zimu,
    kde je malý otvor,
  • 00:09:31 takže si tam mohou vlézt.
  • 00:09:33 Je to jako u psů,
    když stavíte boudu,
  • 00:09:35 aby měli nějakou předsíň
    a závětří.
  • 00:09:38 Já chovám samce pohromadě
    a samice pohromadě.
  • 00:09:41 Nedávala bych 3 samce
    a jednu samici.
  • 00:09:44 To je neštěstí.
    Je to stejný jako u jiných zvířat.
  • 00:09:48 Budou se o samici prát.
  • 00:09:54 -Jsme v Botanické zahradě
    v Praze na Slupi.
  • 00:09:58 Pan Procházka mi ukázal,
    dalo by se říct strom?
  • 00:10:03 -To je regulérní strom.
  • 00:10:05 -Který já jsem nikdy
    v životě neviděla.
  • 00:10:09 Ten by se dal použít,
    kdyby ho měl doma člověk,
  • 00:10:13 tak na Vánoce jej ozdobit.
    Měl by vánoční stromek.
  • 00:10:18 -To by se dalo.
  • 00:10:19 Tenhle jehličnan může být
    přes léto venku,
  • 00:10:23 přes zimu u nás venku nevydrží,
    tak se musí stěhovat dovnitř.
  • 00:10:28 Proč nevydrží je také dáno tím,
    odkud je.
  • 00:10:32 Je to taková zajímavost.
    Tato rostlina pochází z Austrálie.
  • 00:10:38 Byla objeveno nedávno.
    Až v r. 1994.
  • 00:10:41 -To je mladice.
    -To je v podstatě mladice.
  • 00:10:46 Ale tento strom je strašně starej.
  • 00:10:53 Byly nalezeny fosílie,
    které jsou 200 milionů let staré.
  • 00:10:57 To je součastník dinosaurů.
    -Zkamenělý? -Přesně tak.
  • 00:11:02 -A jak se objevila najednou?
    -Byla to veliká náhoda.
  • 00:11:06 V Národním parku Wollemi
    v Austrálii
  • 00:11:09 jeden pán,
    který se jmenoval Noble,
  • 00:11:12 se slaňoval někam do kaňonu
    a náhodou objevil několik
  • 00:11:16 takových divných stromů.
    Tak je vzal s sebou na určení.
  • 00:11:20 Pak zjistili, že to znají,
    ale z těch zkamenělin.
  • 00:11:24 To je živoucí fosílie.
    -To je nádherný.
  • 00:11:27 Tohle jsou šišky,
    který jsou překrásný,
  • 00:11:30 ale tohle je co?
    -To jsou oboje šišky.
  • 00:11:33 Správně by se tomu
    mělo říkat šištice.
  • 00:11:37 Tohle jsou samčí.
  • 00:11:38 To je vlastně kluk,
    ten vytváří pyl.
  • 00:11:41 Tohle jsou samičí šistice
    a to je holka.
  • 00:11:45 Teď máme zrovna to štěstí,
    že samčí šištice produkují pyl.
  • 00:11:49 Když se na to podíváte,
    tak je na tom takový prach.
  • 00:11:53 -Já to nevidím.
  • 00:11:54 Už to vidím.
    -Takový žlutý prášek.
  • 00:11:58 -Tady je žlutý prášek.
  • 00:12:00 -Můžeme to opylit.
    Můžeme pyl na to nasypat.
  • 00:12:03 -Co z toho bude potom?
  • 00:12:05 -Pak z toho budou semena
    a my rostlinu můžeme dál množit.
  • 00:12:10 Můžeme se podílet
    na záchranném programu.
  • 00:12:13 -Jak to bude vypadat,
    když jsme to opylovali?
  • 00:12:16 -My jsme to opylovali
    a vznikne tam kulatá šiška.
  • 00:12:21 Budou obsahovat křídlatá semena.
    -Tady na tom?
  • 00:12:25 -Ono se to zvětší
    a vznikne z toho šiška,
  • 00:12:29 trošku jako borovice pinie,
    kdybych to přirovnal.
  • 00:12:33 -To se mi líbí.
    Je náročná na pěstování?
  • 00:12:37 -Na pěstování není zvlášť náročná.
  • 00:12:40 Potřebuje klasickou zem
    s přídavkem písku.
  • 00:12:44 Tam co ona roste,
    tak to je pískovcový kaňon.
  • 00:12:48 Můžete ji dát někam na zahradu,
    spíš do polostínu než na slunce
  • 00:12:53 a na zimu ji přestěhovat dovnitř.
    Ona snese tak -5 stupňů.
  • 00:12:57 -Vy ji tady máte,
    když jste botanická zahrada,
  • 00:13:01 ale kde já ji seženu v menším?
    -Dá se sehnat na internetu.
  • 00:13:06 Při troše štěstí,
    když se vám podaří udělat semena,
  • 00:13:10 nebo ji nařízkovat, protože
    ona se snadno množí i řízky.
  • 00:13:14 Když ustřihneme kousek větvičky,
    tak to zakoření.
  • 00:13:18 Tak bude třeba v nabídce i u nás.
  • 00:13:20 -To bych si sama netroufla
    to namnožit.
  • 00:13:24 Zálivka normální?
    -Stále vlhká zemina.
  • 00:13:28 -A je to krásný.
    Dokážu si to představit doma.
  • 00:13:33 -A hlavně, když ji člověk pěstuje,
    tak pomáhá k její záchraně.
  • 00:13:38 Těch stromů je hrozně málo,
    tak když ho má doma,
  • 00:13:42 tak má vzácnost starou
    fosílii živoucí
  • 00:13:46 pomáhá zachránit rostlinu.
    -Je to mladice.
  • 00:13:50 -To je pravda, rok 1994.
  • 00:13:58 -Pan inženýr Beran nám poradí,
    jak to udělat,
  • 00:14:02 aby zahrada nebyla na podzim
    taková malinko smutná, že jo?
  • 00:14:08 -V tom nám mohou pomoci rostliny
    čeledi tykvovitých,
  • 00:14:13 například dýně, cukety a patisony.
  • 00:14:20 Tyto rostliny můžou pěkně
    na podzim rozsvítit zahradu
  • 00:14:26 spoustou nádherných barev.
    Já jsem tady přinesl ukázku.
  • 00:14:31 Mohou být oranžové, dožluta.
    -Ta vypadá jako hruška.
  • 00:14:38 -Různé tvary, různé barvy.
  • 00:14:41 Některé jsou jedlé,
    jiné jsou jen okrasné.
  • 00:14:45 Tohle je cuketa.
  • 00:14:48 -Já myslela, že jsou všechny jedlé?
    Nejsou?
  • 00:14:51 -Všechny jsou jedlé,
    některé nejsou chutné.
  • 00:14:54 Ty okrasné většinou
    nebývají chutné.
  • 00:14:58 -Můžete říct,
    jaké nejlépe pěstovat?
  • 00:15:01 Pěstování tykvovitých rostlin
    je poměrně jednoduché.
  • 00:15:06 Stačí pro ně nějaký kout v zahradě,
    v ideálním případě na kompostě.
  • 00:15:12 Ten, kdo seká zahradu
    a někam musí dávat trávu,
  • 00:15:17 tak mívá kompostér, nebo kompost.
  • 00:15:20 Na kompostě se cukety, dýně, tykve
    dají pěstovat.
  • 00:15:28 -Ale jak? Ze semínek, nebo je lepší
    si koupit sazeničky?
  • 00:15:33 -Je možno si koupit semínka.
    Okrasné rostliny bývají ve směsích.
  • 00:15:42 Jsou tam různé barvy
    namíchaných semínek.
  • 00:15:45 Tak se to dá na jaře předpěstovat,
    ve skleníku ve vlhku
  • 00:15:51 si uděláte sazeničky
    a během května se to dá na kompost.
  • 00:15:59 -Během května, ne dřív?
    -Ne dřív.
  • 00:16:03 -Ne jenom na kompost to vyset?
    -Ne.
  • 00:16:07 Dá se to taky.
    Dokáží samy se rozmnožovat.
  • 00:16:11 Když je dáte do kompostu,
    tak někdy dokáže vyrůst i sama.
  • 00:16:20 -To by se mi líbilo,
    kdyby to rostlo samo.
  • 00:16:24 -Když chcete mít záruku,
    že tam vyroste něco smysluplného,
  • 00:16:28 tak raději předpěstovat ze semínek,
    které koupíme v zahradnictví.
  • 00:16:34 -Teď je to populární, tyto tykve.
  • 00:16:37 -Tady je ukázka,
    že cuketa nemusí být jen zelená.
  • 00:16:41 Může být žlutá.
    -A ty jsou dobrý, to já vím.
  • 00:16:45 -Ty jsou moc dobrý.
    -Ty jsou takový jemňoučký.
  • 00:16:48 Návod na to, aby se na podzim
    rozsvítila zahrada, je jednoduchý.
  • 00:16:53 -V květnu předpěstovat
    a pak zasadit.
  • 00:16:57 ČT, Kavčí hory, 140 70, Praha 4,
    hobby@ceskatelevize.cz
  • 00:17:03 Paní Adéla Maierová,
    zahradnice z Pražského hradu,
  • 00:17:08 nám ukáže v jaké rychlosti
    umíte udělat vazbu květin,
  • 00:17:13 když přijede nečekaná návštěva.
    Teď nám to ukažte.
  • 00:17:20 -Záleží podle velikosti stolu.
    -Stůl je důležitý?
  • 00:17:26 -Můžeme udělat maličkou vazbu, větší
    a když máme dlouhý jídelní stůl,
  • 00:17:31 tak můžeme vytvořit dlouhou vazbu,
  • 00:17:34 abychom střed stolu
    zaplnili dekorací.
  • 00:17:38 -Tak tuhle velkou ne.
    Já chci vidět rychlou vazbu.
  • 00:17:42 Tohle by trvalo dlouho.
    Tohle by bylo rychlý?
  • 00:17:47 -Je to rychlejší.
  • 00:17:48 Je potřeba, aby ta nádoba,
    ve které je houba, byla schovaná.
  • 00:17:53 Není hezký, aby byla vidět.
  • 00:17:56 Listy si ji dokola opícháme.
  • 00:18:01 -To je od čehokoliv.
  • 00:18:05 -Dá se použít i od kompotů.
    Misku schováme.
  • 00:18:11 -To je šikovný, že se to zakryje.
    A teď tam dáme kytičky.
  • 00:18:23 Prostě co najdeme na zahrádce.
    -Co najdeme na zahrádce.
  • 00:18:28 Můžeme použít cokoliv.
  • 00:18:30 -Nebo si koupíme kytku
    a ty, co už uvadly, ty zahodíme
  • 00:18:35 a vytvoříme si na stůl
    z těch zbylých ozdobu.
  • 00:18:39 To taky jde, že jo?
    -Ano.
  • 00:18:41 Myslíte tuhle velikou?
    -Já ji můžu jen takhle...
  • 00:18:46 -Jo, jenom takhle lilii...
    Jo, to vypadá hezky.
  • 00:18:51 Já jsem vám to ani nestopla.
    To je opravdu rychlý.
  • 00:19:00 Ještě do strany tyhle...
  • 00:19:04 -Teď přidáme karafiát,
    maličko se to zaplní.
  • 00:19:08 -To je krásný.
    To by mě taky bavilo.
  • 00:19:12 Co vás napadne.
    Já bych to takhle ráda ukázala.
  • 00:19:19 Vidíte to?
    A za jakou chvíli to bylo hotový.
  • 00:19:30 Mám tu opět Jáju Dvořákovou,
  • 00:19:33 protože tvůj moučník
    měl veliký úspěch.
  • 00:19:37 Máš něco taky slaného?
    -Mám slaného.
  • 00:19:40 Já vím, že na tohle ty jsi zvědavá.
  • 00:19:44 To je jako falešný
    krabí salát surimi.
  • 00:19:47 -Z těch tyčinek?
    -Z tyčinek surimi.
  • 00:19:51 Na to potřebujeme balíček
    surimi tyčinek.
  • 00:19:55 -Ty už je tady máš rozdělané.
    -Já už jsem si je nakrájela.
  • 00:19:59 Trošku másla necháme rozpustit
    a na něm opečeme celer.
  • 00:20:10 -To jsou tenký nudličky.
  • 00:20:13 -Nakrájíme celer na tenké nudličky
    a opečeme do zlatohněda.
  • 00:20:17 Zalijeme.
    To je šťáva z ananasové konzervy.
  • 00:20:26 Necháme vydusit.
    -Ono to v tom změkne.
  • 00:20:32 -Obalí se v tom celer a změkne.
    -Ono je to vlastně sladký.
  • 00:20:37 Celer jsme vydusily.
    -Ve šťávě z ananasu.
  • 00:20:41 -A nechaly vychladnout.
    -To je důležité.
  • 00:20:45 -Musí se nechat řádně vychladit.
    A teď?
  • 00:20:48 -Teď dáme surimi nakrájené
    také na nudličky.
  • 00:20:53 -Jako celer.
    -Přidáme majolku.
  • 00:20:59 -Já budu míchat.
    -Míchej.
  • 00:21:11 -Přidáme vychlazený celer.
    -Ten vypadá dobře.
  • 00:21:19 Všechno tam dáme.
  • 00:21:21 -Teď opatrně vmícháme
    nakrájený ananas.
  • 00:21:30 -Jenom obalit, že jo?
    -Jen obalit.
  • 00:21:34 Můžeme, já bych z dovolením
    trošku přidala sole.
  • 00:21:39 Není potřeba moc.
  • 00:21:41 Podle chuti, kdo chce,
    může trochu pepře,
  • 00:21:45 nebo trochu chilli.
    Potom je to sladko-pálivé.
  • 00:21:50 -To by taky šlo.
    Já myslím, že je to hotový.
  • 00:21:54 -Teď bychom to naservírovaly.
  • 00:22:02 Trošku do mističky.
    -Myslíš, že to zvládnu? -Určitě.
  • 00:22:13 -Nebudeme šetřit.
    Ještě dám kousek.
  • 00:22:20 Teď je to ono.
    To vypadá krásně.
  • 00:22:25 -Já myslím, že teď je to hotové.
    -Zkuste to.
  • 00:22:30 Napište nám, jak vám to chutnalo.
    -A dobrou chuť!
  • 00:22:59 -Teď se podíváme na vyluštění
    soutěže z minulého týdne.
  • 00:23:04 Otázka zněla:
  • 00:23:20 Správná odpověď.
  • 00:23:23 Jméno výherce:
  • 00:23:31 Teď se podíváme,
    jaká vás čeká cena.
  • 00:23:35 Je to sendvičovač Valori
    od společnosti ETA.
  • 00:23:41 Dnešní otázka nebude těžká.
    Tady je:
  • 00:24:03 Odpovědi posílejte do týdne.
  • 00:24:21 Čas tak rychle uplynul,
    že mi nezbývá,
  • 00:24:24 než se s vámi rozloučit.
  • 00:24:27 Využijte naplno hezké
    podzimní dny
  • 00:24:30 a za týden se opět těší
    na setkání s vámi vaše Jiřina.
  • 00:24:35 Titulky: Méhešová Iva,
    ČT 2016.

Související