iVysílání

stránky pořadu
Premiéra:
6. 3. 2011
17:00 na ČT1

1 2 3 4 5

27 hlasů
8896
zhlédnutí

Hobby naší doby

Orobinec — Návštěva cukrárny — Léčivé čaje — Květinový horoskop

22 min | další Magazíny »

upozorňovat

do playlistu

Přehrávač videa

Načítám přehrávač...

Hoby naší doby

  • 00:00:00 Náměty posílejte na adresu:
    Česká televize, Kavčí hory,
  • 00:00:06 140 70, Praha 4
    hoby@ceskatelevize.cz
  • 00:00:19 Příjemný už březnový podvečer,
    milí televizní přátelé.
  • 00:00:24 Zítra máme Tomáše.
    Pranostika říká:
  • 00:00:27 zima, kterou Tomáš nese,
    dlouho námi ještě třese.
  • 00:00:32 Ale někdy také: o svatém Tomáši
    sníh bředne na kaši.
  • 00:00:39 My se budeme věnovat hlavně
    ženskému pokolení.
  • 00:00:44 Pozítří máme celosvětový svátek.
  • 00:00:47 Proto já vyhlašuji
    dámskou volenku a sólo pro ženy.
  • 00:00:53 Adresa:
    Česká televize, Kavčí hory,
  • 00:00:56 140 70, Praha 4
    hoby@ceskatelevize.cz
  • 00:01:00 Paní Dandová nám přinesla
    svoje výrobky z orobince.
  • 00:01:05 Já bych se zeptala,
    co je to ten orobinec?
  • 00:01:09 Orobinec je vodní rostlina,
  • 00:01:12 která roste na břehu rybníků
    a v mokřádech.
  • 00:01:16 Určitě ji všichni znají podle
    typických květů.
  • 00:01:20 To jsou ty doutníky.
    Ale už jsou suché?
  • 00:01:24 Ano.
  • 00:01:26 Co se potom dělá?
  • 00:01:28 Nejprve se musí sklidit.
    Sklízí se v zimním období.
  • 00:01:33 Tak od konce listopadu
    do začátku března.
  • 00:01:36 Práce s materiálem je náročná.
  • 00:01:39 Musí se usušit, očistit,
    rozloupat, roztřídit.
  • 00:01:44 Takže se s ním pracuje skoro
    tři čtvrtě roku,
  • 00:01:47 než-li se v otýpkách nechá
    uskladněný ležet někde na půdě.
  • 00:01:52 A pak jak jste říkala,
    že když děláte ty výrobky,
  • 00:01:57 tak si to musíte zase namočit?
  • 00:02:00 Tak 3 dny předem musím vzít
    potřebnou část materiálu,
  • 00:02:05 napařit ji horkou vodou,
    nechat tu vodu natáhnout,
  • 00:02:09 aby byl materiál tvárný a nepraskal
    a potom s ním mohu pracovat.
  • 00:02:15 A když praskne,
    tak ho tam ještě nechám.
  • 00:02:18 Jak materiál rozdělíte,
    nebo nařežete?
  • 00:02:23 Vezmu materiál,
    který má správnou vlhkost,
  • 00:02:27 pomocí nožíku rozříznu
    na přibližně stejnou tloušťku.
  • 00:02:32 -Musíte mít 3.
    -Ano, ze tří pramínků.
  • 00:02:36 Splést normálně copánek.
    To známe.
  • 00:02:40 Tak jste si nařezali vlhké
    orobince a říkala jste, že děti?
  • 00:02:46 Ano, děti pletly copánek,
    jako se splétá copánek z vlasů.
  • 00:02:52 Byla to tak zvaná padesátka,
    ony toho musely naplést 50 metrů.
  • 00:02:58 Pletly to v době ještě než šly
    do školy,
  • 00:03:02 aby babičky a maminky měly
    nachystáno.
  • 00:03:06 Měly ulehčenou práci tím,
    že padesátkou vyplétaly tašky.
  • 00:03:12 Já dnes padesátku používám k tomu,
    že se z ní dají sešívat podložky,
  • 00:03:19 které jsou pod varné sklo,
    pod hrnce.
  • 00:03:23 Teď se vrhneme na takovéto věci.
  • 00:03:26 Jak koukám, tak tam jsou celé,
    nebo také půlky?
  • 00:03:33 Ty lodyhy jsou také naštípané
    jako u toho copánku.
  • 00:03:39 K tomu, abychom si mohly uplést
    ošatku, nebo tašku, klobouk,
  • 00:03:45 potřebujeme dřevěnou formu.
  • 00:03:51 Tohleto je na chleba, že jo?
  • 00:03:58 To jsou ošatky,
    kde kyne těsto.
  • 00:04:03 Nebo se v tom může servírovat
    pečivo.
  • 00:04:07 Tak se do toho pustíme.
    Tady už máte taky tu formu.
  • 00:04:17 Dřevěnou formu nebo kopyto.
  • 00:04:20 Materiál mám k němu přitlučený
    pomocí hřebíčků,
  • 00:04:25 aby mi ta forma pěkně držela.
    Navlhčený materiál...
  • 00:04:32 Ukažte, je vlhký.
  • 00:04:36 Jenom to tam zasunu a kopíruju
    tvar formy, kterou oplétám.
  • 00:04:48 Jakmile vám to tady končí,
    tak berete další.
  • 00:04:53 -Zasunete pod to krátké.
    -Srovnám si pokračování.
  • 00:05:00 Zase tam zapracujete ten konec.
  • 00:05:08 Je to pracný,
    ale není to těžký na pochopení.
  • 00:05:14 Pletu do výšky té formy,
    pak se provádí ukončení.
  • 00:05:19 Vytahají se hřebíčky,
    ostříhají se nastavené konečky,
  • 00:05:24 a vyklopím hotovou ošatku.
  • 00:05:27 Jak uděláte tenhle okraj?
  • 00:05:29 To je zajímavý, to se mi líbí,
    že je to na vejce.
  • 00:05:34 -Nemusí to být jen na vejce.
    -Ten konec je zakládka.
  • 00:05:42 Já to tady ukážu na téhle ošatce,
    ta ještě nemá tu správnou výšku.
  • 00:05:50 -Jo takhle a vždycky ten jeden?
    -Vždycky pracuju s dvojicí.
  • 00:06:05 Jako jsem oplétala dvojici,
    tak s dvojicí ukončuji.
  • 00:06:23 Musí člověk přemýšlet o tom,
    aby to tady končilo.
  • 00:06:28 Je to pracný, ale když tomu
    člověk přijde na chuť,
  • 00:06:33 tak tohle je u rybníku,
  • 00:06:35 tak já si myslím, že diváci
    by to podle vás mohli zkusit.
  • 00:06:46 Vidíte ten krásný větrník?
  • 00:06:49 Ten se naučíme péct v Měchenicích
    v cukrárně.
  • 00:06:53 Paní Novotná nám řekne, jak na to.
  • 00:06:57 Já vám předvedu jednoduchý způsob,
    kterým si to doma mohou udělat.
  • 00:07:03 Vezmete si vodu,
    nalijete si ji do hrnce.
  • 00:07:07 To je tak půl litru vody, že jo?
  • 00:07:10 Dáme tam sůl, to je lžička.
    Přidáme olej, asi 150 g.
  • 00:07:21 Vezmeme to a dáme to
    na sporák vařit.
  • 00:07:27 -To je odpalované těsto?
    -Přesně.
  • 00:07:31 Už se nám vaří ten základ.
    Teď to odpalované těsto.
  • 00:07:35 Teď tam přidáme 400 g hladké mouky.
    Musíme to míchat. To je důležitý.
  • 00:07:44 Musí se to vymíchat
    a tomu se říká restovat.
  • 00:07:52 Proto to je odpalované těsto.
    Vidíte, jak se nám to lepí?
  • 00:07:57 Až se nám mouka zapracuje,
    tak to necháme vychladnout.
  • 00:08:03 -Ona se jako zapaří.
    -Jako na škubánky.
  • 00:08:07 Necháme to vychladnout
  • 00:08:11 a do vychladlé směsi přidáme
    celá vejce.
  • 00:08:18 -A pak už je to hotový?
    -Už je to hotový.
  • 00:08:21 Necháme vychladnout.
  • 00:08:25 Teď se vrhneme
    na větrníkovou náplň.
  • 00:08:28 Pojďme na to.
  • 00:08:30 Budeme dělat pudink.
    To všichni znají.
  • 00:08:33 -Takže půl litru mléka.
    -Část si necháme.
  • 00:08:37 Dáme tam cukr,
    aby to bylo sladké,
  • 00:08:41 po tom cukru si naliji
    zbytek mléka.
  • 00:08:45 -Tam rozmícháme vanilkový pudink.
    -Aby se nám neutvořily žmolky.
  • 00:08:52 Na půl litru mléka
    stačí 2 pudinky.
  • 00:08:57 Rozmícháme.
  • 00:08:59 Do hotového vystydlého krému
    přidáme půlku másla.
  • 00:09:09 A je to hotové.
    Je to jednoduchá příprava.
  • 00:09:13 Počkáme, až se nám bude vařit
    mléko a přidáme pudink.
  • 00:09:19 -Uvaříme, vymícháme.
    -2 minuty bude stačit.
  • 00:09:24 Tady jsme si připravily
    čokoládu ve vodní lázni.
  • 00:09:28 A tam to budeme namáčet.
  • 00:09:30 Větrníky se mohou udělat
    velké, ale i malé.
  • 00:09:34 Velké i maličký.
  • 00:09:36 Tak se pustíme do náplně.
  • 00:09:40 Občas to chce zamíchat,
    aby se nám nepřipálil cukr.
  • 00:09:45 Musíme chvíli vydržet,
    než to přijde do varu.
  • 00:09:49 Já myslím,
    že ženský vydrží všechno.
  • 00:09:52 Už se nám to vaří
    a rychle to tam nalijeme.
  • 00:09:56 -Teď to budeme chvíli míchat.
    -Rádo se to připaluje.
  • 00:10:01 Musí se to opravdu míchat
    pěkně ode dna.
  • 00:10:04 -Už to houstne?
    -Ještě chviličku.
  • 00:10:08 Už to bude.
  • 00:10:09 2 minutky a promícháme
    do provaření pudinku.
  • 00:10:15 Už to krásně houstne.
  • 00:10:20 Když to odstavíme,
    tak do toho vmícháme máslo?
  • 00:10:25 Musí to vychladnout.
    Musí to být úplně studený.
  • 00:10:29 Já jsem si myslela,
    že když je to horký.
  • 00:10:33 To ne, určitě by to bylo
    poživatelný...
  • 00:10:37 Ale nebylo by to správný.
  • 00:10:40 Tak do úplného vychladnutí
    a pak zašleháme máslo?
  • 00:10:48 Těsto máme vychladlé
    a teď do toho přidáme vejce.
  • 00:10:53 Pak to dáme do mixéru,
    protože ono je to těžký.
  • 00:10:58 Je to těžký
    a mixér nám to usnadní.
  • 00:11:02 Pomalu.
    Ono se to musí pomalu vmíchat.
  • 00:11:08 Nešlo by to rovnou vrazit
    do mixéru?
  • 00:11:11 Šlo by to, ale musíte mít
    mixér trochu výkonný,
  • 00:11:16 aby se motor nespálil.
  • 00:11:21 Tohle jsou metličky na těsto,
    že jo?
  • 00:11:25 Lepší je to udělat takhle
    a pak to tam vrazit.
  • 00:11:30 Je to pracný.
  • 00:11:31 Tahle závěrečná fáze
    trvá nejdéle.
  • 00:11:35 Těsto máme hotové,
    ale já si myslím,
  • 00:11:39 že bychom měli divákům poradit,
    aby to udělali v mixéru.
  • 00:11:44 Takhle jemně je vyloučeno,
    že by to člověk vymíchal.
  • 00:11:48 Pustíme se do toho.
    Vy ale máte zajímavý plech.
  • 00:11:53 Já takový doma nemám.
  • 00:11:55 To jsou speciální plechy
    pro cukráře.
  • 00:11:58 Stačí klasický plech,
    co má každý doma.
  • 00:12:02 Potřete jej olejem,
    nedávat na papír.
  • 00:12:05 Tak pozor, jen potřít olejem.
  • 00:12:08 Vezmeme si cukrářský sáček
    s rozřezanou trubičkou,
  • 00:12:12 -a začneme tam dávat těsto.
    -Ten sáček se dá běžně koupit?
  • 00:12:17 Ten je k dostání v železářství
    nebo v prodejnách pro cukráře.
  • 00:12:22 Chcete si to zkusit?
  • 00:12:24 Nejdříve mi to ukažte,
    já jsem zapomněla,
  • 00:12:28 jaký tvar by to mělo mít.
  • 00:12:30 Budeme stříkat větrníky,
    lze stříkat věnečky, banánky.
  • 00:12:35 Stačí průměr 6 cm
    a stříkáme do kolečka.
  • 00:12:39 Takhle to stačí
    a ono to pak nabude?
  • 00:12:42 Já bych si to tedy zkusila.
    Já to musím mít na kterou ruku?
  • 00:12:48 Podle toho jestli jste pravák
    nebo levák.
  • 00:12:51 Já jsem levák.
  • 00:12:54 Já dělám menší.
    Vy to máte hezčí.
  • 00:13:13 -Já se to naučím.
    -Ještě vám ukážu věnečky.
  • 00:13:17 Věnečky stačí jen kroužek
    a ukončíme.
  • 00:13:21 Potom jdou dobře banánky.
  • 00:13:25 Opravdu z toho těsta můžete
    dělat cokoliv.
  • 00:13:29 Tenhle, co jsem udělala,
    je hezký, ale malý.
  • 00:13:33 -Ten by mohl být se slanou náplní.
    -Určitě.
  • 00:13:37 Ale co do toho?
  • 00:13:39 Můžete zkusit Lučinu,
    vymíchat, trochu mléka,
  • 00:13:44 dát do toho nakrájenou šunku,
    sýr, okořenit, osolit a opepřit.
  • 00:13:50 A je pohoštění hotový.
    Člověk by si jich měl udělat víc.
  • 00:13:55 Jde to dát do mrazáku,
    což je výborný.
  • 00:13:59 Pak si to rozmrazíte
    a máte to hned.
  • 00:14:02 Vanilkový krém máme vychladlý
    a teď do toho dáme máslo.
  • 00:14:08 Vymícháme do hladké
    konzistence.
  • 00:14:11 Náplň bude hotová.
  • 00:14:31 Zatím si zkusíme věnečky.
  • 00:14:34 Rychlejší verze je,
    že je naplníme žloutkovým krémem
  • 00:14:39 a vršky pocukrujeme.
  • 00:14:46 A jdeme na větrníky.
  • 00:14:48 Chtěla jsem se zeptat,
    kolik šlehačky a kolik krému?
  • 00:14:54 Krému dáme 2 díly
    a přidáme 1 díl šlehačky.
  • 00:15:01 Takhle to přidáme,
    zamícháme.
  • 00:15:10 -Tuhle náplň miluju.
    -Je to lehoučký a dobrý.
  • 00:15:14 Už to můžeme naplňovat.
    Vy to naplňujte.
  • 00:15:20 Já přinesu roztopenou čokoládu
    a já ty vršky do toho vymáchám.
  • 00:15:41 Podívejte, jak to vypadá krásně.
  • 00:15:52 Koncem týdne, to je od 11. března
    do 20. března,
  • 00:15:57 jsou všichni narození
    v tomto údobí ve znamení fialky.
  • 00:16:02 Krásné, křehké a vonící.
  • 00:16:05 Horoskop říká, že jsou to lidé
    naivní, skromní,
  • 00:16:10 často vyhledáváni okruhem přátel.
  • 00:16:17 Mají rádi tvůrčí činnost
    a šťastná setkání mají s jasmínem.
  • 00:16:25 To jsou lidé narozeni
    začátkem července.
  • 00:16:28 Také s narcisem
    a to je střed listopadu.
  • 00:16:32 Narcis vám může dát užitečné rady
    a nápady.
  • 00:16:38 Na jasmín moc nespoléhejte.
  • 00:16:42 V květomluvě znamená: bez tebe
    je mi blaze.
  • 00:16:48 Jako odpověď byste museli věnovat
    rulík zlomocný.
  • 00:16:54 Ten říká: jsi krásná, nebo krásný,
    ale srdce máš zrádné.
  • 00:17:10 Pan inženýr Šindelář je zahradník
    a naučí nás,
  • 00:17:14 jak si udělat doma léčivé čaje.
    Vy jste už uvařil čaj.
  • 00:17:22 Tady jsem udělal směs
    z léčivých rostlin.
  • 00:17:26 Máme tam rozmarýn, dobromysl,
    kousek mateřídoušky, meduňky.
  • 00:17:32 Je to čaj na uklidnění.
  • 00:17:39 Mateřídoušku vařili matky dětem,
    aby dobře spaly.
  • 00:17:44 Dobromysl má v názvu,
    že budeme mít dobrou náladu.
  • 00:17:49 Rozmarýn to provoní
    a dodá exotickou vůni.
  • 00:17:57 -Smí se to osladit třeba medem?
    -Můžeme osladit každý čaj.
  • 00:18:03 Když použijeme kvetoucí rostlinku,
    a dáme tam ta kvítka,
  • 00:18:09 tak mateřídouška je příbuzná
    s hluchavkou a květ je sladký.
  • 00:18:18 Ten čaj se nám zdá sladký.
  • 00:18:21 V tom druhém hrnečku bych řekla,
    že je to máta.
  • 00:18:26 To je máta peprná,
    kterou v létě dáváme do mojita.
  • 00:18:32 Ona je taková aromatická, silná
    a dobře se nám po ní dýchá.
  • 00:18:38 Pokud bychom ji dali do této směsi,
    tak neucítíme vůni těch bylinek.
  • 00:18:47 Protože ona to přehluší.
    Mátový čaj, ten já znám.
  • 00:18:52 To je dobrý čaj.
    I studený je dobrý v létě.
  • 00:18:57 V létě se dá pít proti horku,
    on osvěží.
  • 00:19:00 V zimě se nám po něm
    bude dobře dýchat.
  • 00:19:04 Můžeme jej připravit ze sušených
    rostlin, ale hlavně z čerstvých.
  • 00:19:10 -Je to pohodlnější.
    -Je to také aromatičtější.
  • 00:19:14 Tohle opravdu nevím.
    Je to jako stromeček.
  • 00:19:19 Je tam tymián,
    to je takový základ.
  • 00:19:23 Přidali jsme do něj ještě šalvěj,
    která je na bolení v krku.
  • 00:19:29 Má hodně desinfekční účinky,
  • 00:19:32 ale kdybychom si čaj udělali
    jen ze šalvěje,
  • 00:19:36 tak bude trpký
    a nebude se dát pít.
  • 00:19:39 Tak si tam můžeme dát tymián,
    mátu a i kopřivy?
  • 00:19:44 Tam můžeme přidat
    jakoukoliv bylinku.
  • 00:19:48 Kopřivy nejsou taky moc dobrý,
    ale jsou zdravý.
  • 00:19:52 Tady to máme v přírodním stavu.
  • 00:19:55 Většina bylinek nám vydrží
    i v zimě venku zelená.
  • 00:20:01 I během zimy různé druhy
    mateřídoušky přetrvají
  • 00:20:06 a jsou takhle zelené i v zimě.
  • 00:20:14 Meduňku, pokud ji na podzim
    ostříháme, tak ona začne obrážet.
  • 00:20:23 Vypadá to skoro jako kopřiva.
    I v zimě, jak sleze sníh,
  • 00:20:28 tak tam u země mladé lístky
    najdeme.
  • 00:20:32 Já bych řekla,
    že jsou to kopřivy.
  • 00:20:40 Tady máme čerstvou mátu.
  • 00:20:43 Jak začala růst,
    tak je ještě tuhá.
  • 00:20:48 Už se také zelená.
  • 00:20:54 Já to zkusím, diváci také
    a budeme všichni zdraví.
  • 00:21:05 To je pro dnešek všechno.
    Moment!
  • 00:21:08 Já mám možnost udělit opět 2 ceny
    našeho sponzora časopisu Receptář.
  • 00:21:15 Dnes to jsou:
  • 00:21:24 Přeji vám krásný týden
  • 00:21:26 a příští neděli o páté
    se na vás těší vaše Jiřina.
  • 00:21:31 Titulky: Méhešová Iva,
    Česká televize, 2011

Související