Český lev ocení i televizní tvorbu, většinu nominací získala Česká televize

Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) druhým rokem ocení také nejlepší televizní tvorbu. V kategorii Nejlepší televizní film nebo minisérie se nejlépe umístily projekty Hlas pro římského krále, Modré stíny a Zločin v Polné. Seriály Kosmo, Pustina a Rapl jsou nominovány v kategorii Nejlepší dramatický televizní seriál. Většinu nominací získaly filmy a seriály, které vytvořila Česká televize.

Filmová akademie už v lednu odhalila nominace pro 24. ročník výročních cen Český lev ve filmových kategoriích, kde s počtem 14 nominací dominuje drama režiséra Julia Ševčíka Masaryk. Na dalších místech v počtu nominací se umístily snímky Anthropoid, Učitelka nebo Já, Olga Hepnarová.

Nyní akademie představila projekty, které mohou získat ocenění za televizní tvorbu ve dvou kategoriích. Na rozdíl od českých filmů, které jsou do souboje o České lvy zařazeny automaticky, do dvou televizních kategorií přihlašují své projekty sami vysílatelé. Letos své snímky nominovala Česká televize, HBO Europe, TV Nova a TV Prima.

Kosmo nebo Rapl?

Akademici z přihlášených děl vybírali hlasováním. V kategorii Nejlepší televizní film nebo minisérie se mezi prvními třemi projekty umístily televizní film Hlas pro římského krále (Česká televize), minisérie Modré stíny (Česká televize) a minisérie Zločin v Polné (Česká televize). V kategorii Nejlepší dramatický televizní seriál nejvíce hlasů obdržely seriály Kosmo (Česká televize), Pustina (HBO Europe) a Rapl (Česká televize).

  • Na všechny nominované projekty České televize se můžete podívat on-line na stránkách pořadů nebo v iVysílání.

Vítězové filmových i televizních cen budou vyhlášeni na slavnostním galavečeru Českého lva, který proběhne v sobotu čtvrtého března v pražském Rudolfinu v přímém přenosu České televize.