Zpravodajství Ostrava

Mobilní aplikace, která upozorní na revizory v MHD

Velikost textu:

Olomouc - Černí pasažéři mají novou zbraň na revizory. Pomocí aplikace pro chytré telefony mohou hlásit, kde jsou revizoři MHD.  Například dopravní podnik v Olomouci z novinky strach nemá. Pohyb jeho zaměstnanců je údajně tak rychlý, že jej v mobilu sledovat nelze.

Ilustrační foto
Ilustrační foto

"Dobrý den, kontrola jízdenek, prosím." Z této výzvy už nemusíte mít strach – tvrdí vývojáři aplikace. Stačí sledovat Farebandit a víte, že revizor jede třeba z Náměstí hrdinů k olomouckému Dómu.

Sedm a půl tisíce jízd načerno a jen sto dvanáct udělených pokut, tím se chlubí aplikace, která má už patnáct tisíc aktivních uživatelů. Kromě Olomouce ji mohou využívat lidé ve dvanácti městech mezi nimi i ve Vídni nebo Berlíně.

přehrát video
Reportáž Moniky Bezuchové

Revizoři strach z aplikace nemají. Zatím vliv na jejich práci nemá. "Revizoři se v síti MHD velice rychle přesouvají a navíc tato aplikace vůbec neřeší to, že i řidiči mohou provádět kontroly jízdenek," upřesnil Roman Tříska, vedoucí přepravně tarifního odboru DPMO.

Zda je nová zbraň na revizory účinná jsme nechali posoudit její nejčastější uživatele – školáky. I podle nich je aplikace sice přehledná ale zatím neefektivní. Bylo by třeba více špehů a příspěvků.

Podle autora aplikace se na jejím vylepšení neustále pracuje. "Do měsíce chci vypustit novou generaci této verze, která bude plně funkční s Google mapami," Petr Pechoušek, autor Farebandit.

Revizoři ale tvrdí – i tato novinka brzy vyšumí. Stejně jako facebooková stránka kterou jim hrozili černí pasažéři loni v říjnu. Na profilu Revizoři Olomouc se ovšem po půl roce objevují většinou už jen vtipy.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.