Zpravodajství Ostrava

Výstava v Industrial Gallery v Ostravě

Christina Fiorenza kreslí Úniky bez odcházení

Velikost textu:
aktualizováno 4. 10. 2013 12:02

Ostrava - Industrial Gallery v Ostravě představuje italskou malířku Christinu Fiorenzu žijící ve Vídni. Výstava nazvaná Únik bez odcházení je její první prezentací v Česku. Čtyřicetiletá umělkyně se dostala k výtvarnému umění přes architekturu, kterou vystudovala a také se jí věnovala. Asi před deseti lety se naplno pustila do kreslení a malování. Začala také vystavovat, hlavně v Rakousku a v Itálii. Ještě letos ji ale čeká výstava v Americe.

Autor: Christina Fiorenza
Autor: Christina Fiorenza

Tématem děl, která přivezla do Ostravy, je především hledání domova, klidu, místa k životu. Zamýšlí se nad migrací, odchody a příchody. Její obrázy jsou plné dopravních prostředků od létajících balónů po plavidla nebo zvířata.

"Vyobrazené cesty a obydlí jsou velmi pozitivní a křehké, jakoby se odehrávaly ve snu. Jsou plné naděje a upřímného přání být svobodný a plnit si své tužby," uvedla kurátorka galerie Hana Mikulenková.

Autorka: Christina Fiorenza
Autorka: Christina Fiorenza

Kresby Christiny Fiorenzy viděla poprvé v Bratislavě a líbily se jí tak moc, že je toužila přivést do Ostravy. Po asi roce a půl se to podařilo. Líbí se jí autorčina témata i promyšlená technika.

"Fiorenza citlivě kombinuje lineární a plošnou kresbu s barevným šráfováním. Příběh rozehrává použitím různých měřítek, používá také prvky koláže, precizní kresby doplňuje třeba výstřižky fotografií," popisovala kurátorka. Dodala, že autorčin přístup je niterný a velmi ženský. "Další médium, které používá, je vyšívání. Výsledkem jsou spíše objekty než kresby," uvedla Mikulenková.

Do Industrial Gallery přivezla Fiorenza také světelné objekty. Její výstava bude v galerii v Zahradní ulici v centru Ostravy do 1. listopadu.

přehrát video
Reportáž Heleny Dohnalové

      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      • Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou
        Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou vydáno 19. 3. 2024 11:13 Putují po ní sváteční chodci, lidé s handicapem i zkušení turisté, stala se fenoménem - Stezka Českem. Na první oficiální přechod republiky vezme své diváky i Česká televize v ...
      • K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev?
        K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev? vydáno 23. 1. 2024 12:40 Co se skrývá za suchými daty dávných bitev? Jak skutečně vypadalo vybavení vojáků, uniformy, stravování, zbraně? Nový dokumentární cyklus zavede diváky za lidmi, které zlákala ...
      • Dalibor Janda – oheň, voda, vítr
        Dalibor Janda – oheň, voda, vítr vydáno 4. 1. 2024 15:00 Jeho nezaměnitelný chraplavý hlas jej vynesl na počátku osmdesátých let na vrchol československé pop music. Víc než deset let pak patřil k nejhranějším a také nejprodávanějším ...
      • Mikulášské promítání mělo rekordní účast
        Mikulášské promítání mělo rekordní účast vydáno 11. 12. 2023 11:54 Nejočekávanější pohádka Vánoc bývá ta, kterou Česká televize v premiéře uvádí vždy na Štědrý den – letos to bude Klíč svatého Petra – jedinečnou možnost vidět ji ...

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.