Zpravodajství Brno

Bobycentrum se bude muset obejít bez kasina

Velikost textu:
aktualizováno 10. 3. 2014 17:27

Brno - Zastupitelé městské části Brno-Královo Pole jednomyslně zamítli hazardní výjimku pro Bobycentrum. Majitel hotelu v minulosti podmínil znovuobnovení provozu vznikem kasina. Většina městských částí se ale postavila proti hazardu, představitelé Králova Pole se proto rozhodovali, zda celoplošný zákaz na svém území kvůli Bobycentru zmírní. Všech 24 zastupitelů bylo nakonec proti.

Ruleta
Ruleta

"Jsme na kasinu závislí, protože investice jdou opravdu do vysokých částek. Na prvotní spuštění celého Bobycentra je to nezbytné. K centru patří i zábava a kasino je její součástí," tvrdila ještě před časem zástupkyně majitele Bobycentra Daniela Esletzbicherová. Čtyřhvězdičkový hotel byl v minulosti výstavním prostorem moravské metropole a svůj provoz spojil s hazardními hrami. Podle starosty Králova Pole Romana Vykoukala nebyl důvod celoplošný zákaz všech hazardních her měnit.

Na policii někdo minulý týden podal trestní oznámení, které hovoří o milionových úplatcích pro královopolské zastupitele. Ti dnes jakoukoliv korupci odmítli, starosta Vykoukal uvedl, že se s tím, kdo oznámení podal, hodlá soudit. Jeho jméno ale sdělit odmítl.

Začátkem roku se objevily spekulace, že se z brněnského Bobycentra stane ubytovna pro sociálně slabé ze severu Čech. Sedm stovek obyvatel Ústeckého kraje mělo využívat hotelové zázemí jako levnější formu bydlení. Vedení městské části ale nemělo o podobném záměru ani ponětí. Existuje tak možnost, že hrozba ubytovnou měla vedení Králova Pole pouze zastrašit, aby dali přednost hotelu s kasinem. "Tento krok vnímáme jako nátlak ze strany zástupců Bobycentra, aby získali výjimku," prohlásil Vykoukal.

přehrát video
Hazard v Bobycentru tématem UvR

Spolumajitel Bobycentra Petr Masojídek uvedl, že chce brněnský hotel zprovoznit za každou cenu, tedy i bez kasina. Místo něj by prostory mohla využívat restaurace nebo obchod se zdravou výživou.

V celém Brně platí vyhláška regulující hazard, kterou radní i zastupitelé schválili na základě předložených návrhů jednotlivých městských částí. VLT automaty se tak mohou objevit pouze na vybraných adresách, například Vinohrady ale hazard zakázaly úplně. Také Královo pole se od automatů a dalších her distancovalo.

"Už před deseti lety jsme zkolaudovali hernu a teď ji budeme muset zrušit. Chci se zeptat na magistrátu, co teď mám dělat. Dlužím bance a nikdo můj dům nechce do nájmu. Budu to tu muset provozovat sám," připustil majitel herny Tran Van Xa.

Mapa regulace hazardu (modře celoplošný zákaz; červeně výjimky)
Mapa regulace hazardu (modře celoplošný zákaz; červeně výjimky)

Kde se hazardu daří?

Brno-Černovice – automaty smí zůstat na adresách: Cornovova 247/1, Olomoucká 1184/65, Olomoucká 432/144, Olomoucká 797/80, Olomoucká 1193/61a, Štolcova 801/50 a Wainerovo náměstí 1155/6a.

Brno-Chrlice – VLT mohou zůstat na adresách: Chrlické náměstí 5, Blümlova 41, Rebešovická 36a, Ernsta Macha 2, Šromova 1a, Zámecká 8

Brno-Řečkovice a Mokrá hora – Herní automaty zůstanou na adresách: Vážného 21, Kolaříkova 1 a 3, Novoměstská 4 a Měřičova 18

Brno-střed – - VLT automaty smí zůstat v Grandhotelu Brno a v kasinu v Křenové ulici 52/1

Hrací automat

Brno-Tuřany – Tuřany pojaly vyhlášku naopak, hazard povolily na celém území s výjimkou ulic, kde jsou například školy a jiné veřejné instituce. Automaty se tak nesmí objevit v ulicích: Dvorecká, Hanácká, Holásecká, Měšťanská, Na Návsi, Požární, Rolencova, Tuřanské náměstí, U Lípy Svobody, V Aleji, Zapletalova

Brno-jih – Podobně jako v Tuřanech i zde funguje hazardní vyhláška tak, že automaty smí být na celém území s výjimkou ulic: Bednářová, K Terminálu a Tuháčkova.

Brněnské herny musely vypnout světelné poutače
Brněnské herny musely vypnout světelné poutače
Více fotek
  • Brněnské herny musely vypnout světelné poutače zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/56/5526/552530.jpg
  • Herny v centru města postupně přichází o VLT automaty zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/56/5526/552540.jpg
  • Zkrachovalá herna zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/56/5526/552542.jpg
  • Kromě klasických VLT automatů se objevují i tzv. kvízomaty zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/56/5526/552541.jpg

Herny v Brně po schválení městské vyhlášky regulující hazard postupně vyklízejí své provozovny, některé se ale vzdát nechtějí a legislativu se snaží obejít zaváděním nových automatů, tzv. kvízomatů. Například regulace v Králově Poli platí ale celoplošně na všechny hazardní hry, a to včetně živých karetních her nebo rulety.

Výherní automatyKvízomat – výrobci videoloterijních terminálů přidali mezi jednotlivé hry jednoduché kvízové otázky, po jejichž zodpovězení může hráč pokračovat v sázení. Otázky, které obyčejné VLT promění v "kvízomat", jsou ale velmi snadné, například Kolik měla Popelka oříšků? Měla čtyři oříšky? Jakmile hráč stiskne odpověď ne, hraje dál. Výrobci tak obcházejí definici hazardu, která stojí na tom, že výhra musí být dána náhodou.

Zájem o kvízomaty ale zatím příliš není. Podle provozovatelů dávají hráči stále přednost klasickým automatům. Poslední herní stroje musí podle vyhlášky z města zmizet 12. května. Do té doby omezuje Brno alespoň barevné reklamy a blikající světelné poutače. Podle vyhlášky, která reguluje hazardní hry nesmí být venku nic, co by hráče lákalo k sázení. "Strážníci dohlíží na to, jestli byly tyto věci už dány do pořádku, a pokud ne, upozorní provozovatele na termín, do kdy musí být tyto povinnosti splněny," prozradil mluvčí brněnských strážníků Michal Simandl.

Nejvíce automatů na východě Moravy přibylo v Holešově na Kroměřížsku, kde žádnou regulující vyhlášku nemají. Za poslední rok se tu objevila necelá šedesátka nových automatů. "Je to soukromá investice, nemohli jsme s tím nic dělat. Zastupitelstvo už připravuje vyhlášku, která by hazard regulovala," připustil místostarosta Holešova Rudolf Seifert (TOP09).

VLT automatům se daří také v Uherském Brodě či Bystřici pod Hostýnem. Ve Zlíně platí omezující regulace už dva roky, přestože se ve městě nesmí objevit žádná nová herna, jednu ministerstvo financí přesto povolilo - prý omylem. Na stejné adrese totiž už v minulosti herna působila, když proto na úřední stůl dorazila žádost ze stejné adresy, ministerstvo jí vyhovělo. O povolení ale zlínská herna brzy přijde.

  • Podle odhadů je v tuzemsku minimálně 40 tisíc gamblerů, ale oficiálně se ze závislosti léčí jen asi 1 500 z nich.
  • V roce 2012 prosázeli Češi 135,5 miliardy korun, většina peněz skončila ve výherních a videoloterijních automatech.
  • Skoro 8 miliard korun šlo před dvěma lety z hazardu na povinné odvody do státního rozpočtu a do rozpočtu měst.
  • Letos v tuzemsku zanikne zhruba 14 tisíc automatů a dalších hazardních her. Ministerstvo financí tak reaguje na vyhlášky, kterými města a obce hazard v ulicích zakazují. Přijalo jich šest stovek.

      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.