Zpravodajství Brno

Příspěvkové organizace Brna přečkaly dva roky úspor

Velikost textu:

Brno – Dvouleté období úspor letos skončilo většině brněnských příspěvkových organizací. Město chtělo ušetřit peníze na novou kanalizaci, příspěvkové organizace proto dostaly z magistrátní kasy o 20 procent nižší dotace. Úspory se dotkly třeba divadel, městské knihovny i domovů pro seniory. Přestože se některé příspěvkové organizace vrací k původním rozpočtům, nejásají všichni. Ti, kteří si vymohli výjimku, musí šetřit dál.

Knihovnu Jiřího Mahena opustilo už 21 zaměstnanců
Knihovnu Jiřího Mahena opustilo už 21 zaměstnanců

Největší brněnský domov pro seniory ve Věstonické ulici na Vinohradech nemohl dva roky kupovat žádné nové vybavení. Dostával totiž o pětinu menší příspěvky od města. "Rozpočtové opatření nám způsobilo velké problémy, měli jsme o tři miliony méně. Snížený rozpočet stačil jen na samotný provoz domova, museli jsme proto omezit investice do zařízení," řekl ředitel domova Rudolf Nytl.

Domov pro seniory, který Nytl spravuje, má kapacitu přes čtyři stovky míst a má pořád plno. O místo v něm se hlásí dva tisíce zájemců. "Domov je v provozu od roku 1996, potřebujeme vyměnit asi osmdesát starých lůžek za moderní, elektricky polohovatelná. Potřebujeme i pračky a sušičky. Budeme se snažit je pořídit v dalších letech. Cena vybavení, které potřebujeme dokoupit, se pohybuje v řádu několika milionů," dodal Nytl.

Stejně jako zmíněný domov důchodců se musely uskromnit i další příspěvkové organizace v Brně. Podle vedení města instituce s menšími penězi vyšly. "Příspěvkové organizace se dokázaly se sníženými rozpočty vyrovnat, vzaly to jako výzvu a hledaly rezervy. Například knihovna musela omezovat počet poboček, hřbitov řešil otevírací dobu, i zoo měla problémy. Ředitel Divadla Radost dokonce ve své osobě kumuloval několik funkcí," řekl primátor Brna Roman Onderka (ČSSD). Vedení města dodrželo slovo, zmíněným organizacím se proto po dvou letech vrací peníze na původní výši. "Částka pro příspěvkové organizace se navýšila o více než 64 milionů, jejich rozpočty se dorovnaly na původní výši o dvacet procent," potvrdil Onderka.

přehrát video
Hovoří primátor Roman Onderka (ČSSD)

Opasky méně utažené, ale na delší dobu

Některé městské příspěvkové organizace ale musí šetřit dál. V roce 2011 si totiž vyprotestovaly výjimku: úspory se jich dotkly v menší míře, zato na delší dobu. "Jsou to některé domovy důchodců a základní školy, ale i divadla – například Národní, Městské nebo Centrum experimentálního divadla," vyjmenoval i nadále šetřící organizace primátor. Například Filharmonie Brno si od města vymohla snížení dotací o desetinu, šetřit tak bude ještě další dva roky. Divadlům se pětiprocentní škrty na dotacích zruší po osmi letech, tedy v roce 2020.

Kdo měl výjimku?

Filharmonie Brno – úspory o 10 procent na 4 roky

Národní divadlo Brno, Městské divadlo Brno, Centrum experimentálního divadla - úspory o 5 procent na 8 let

Těžké časy

Mezi organizacemi, jejichž úspory citelně pocítila i veřejnost, byla například městská Knihovna Jiřího Mahena. Ta měla na začátku roku 2012 kvůli rozpočtovým škrtům v plánu zavřít celkem devět poboček. Díky vstřícnosti městských částí a ochotě dobrovolníků nakonec úplně skončily jen čtyři. Jiné se přesunuly nebo omezily provoz a knihovna propustila část zaměstnanců.

Letos knihovna hospodaří s částkou o 10 a půl milionu vyšší, než v předchozích dvou letech. Na vybraných pobočkách se proto opět prodlouží otevírací doba. "Od začátku roku jsme provozní dobu na osmi velkých pobočkách rozšířili o dopolední půjčování, na čtyřech menších, které měly nouzový režim jednou za 14 dní, se zase vracíme k pravidelnému, týdennímu půjčování," potvrdila ředitelka Knihovny Jiřího Mahena Libuše Nivnická.

Knihovna může také opět nakupovat nové knihy v takovém množství, aby uspokojila zájem čtenářů: například populární severské detektivky měla knihovna doteď k dispozici jen tři výtisky. Lidé tak na knihy čekali velmi dlouho. "Mohlo to být i tři čtvrtě roku až rok. Nebylo zkrátka v našich silách a finančních možnostech, abychom to všechno nakoupili," povzdechla si manažerka služeb knihovny Lenka Střítecká.

Kdo a jak šetřil?

Divadlo Radost – šetřilo 3,5 milionu ročně na mzdách a vyčerpáním rezervního fondu

Dům umění – šetřil 2,2 mil milionu ročně tím, že zkrátil otevírací dobu a omezil výstavy

Zoo Brno – šetřila 8 milionů ročně, a to hlavně na mzdách a omezení investic

Správa hřbitovů města Brna – šetřila 5 milionů ročně na investicích a opravách

K původnímu rozpočtu se vrátil i Dům umění města Brna. Ten má znovu otevřeno šest dní v týdnu jako dřív, tedy od úterka do neděle. Poslední dva roky se mohli návštěvníci dostat dovnitř jen pět dní v týdnu.

Například Divadlo Radost přečkalo dva roky s nižším rozpočtem jen stěží. Aby mělo na provoz, museli herci odehrát o polovinu víc představení. Divadlo taky snížilo mzdy a zcela vyčerpalo svůj rezervní fond. Teď se mohou divadelníci vrátit do původního pracovního režimu.

přehrát video
Téma příspěvkových organizací v UvR

      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.