Zpravodajství Brno

Jak si pronajmout vánoční stromek?

Velikost textu:

Brno – Živý vánoční stromeček v květináči, který se pak vrátí do lesa – s takovou službou přišel ekologický institut Veronica v Brně. "Kromě toho, že budou mít doma lidé opravdu živý vánoční stromeček, podpoří i obnovu českých lesů. Konkrétně mohou do lesů dostat více jedle bělokoré, která byla kdysi v českých lesích tradiční, ale dnes již prakticky vymizela," řekla ekologická poradkyně Mariana Zbořilová.

Sazenice jedlí bělokorých
Sazenice jedlí bělokorých

Místo řezaných stromků, které se pak stávají zbytečným odpadem, nabízí ekologický institut sazenice jedliček. "Po Vánocích si ji lidé mohou vysadit doma na zahradě nebo se zúčastnit společné výsadby, která proběhne 12. dubna 2014," řekla Zbořilová.

Po zakoupení je potřeba mít sazenici venku nebo na balkoně a hodně ji zalévat. Na štědrý den je možné ji přenést dovnitř. Sazenice pocházejí ze školního lesního podniku Křtiny nedaleko Brna. Mají certifikát FSC, což značí, že jsou ze šetrně obhospodařovaného lesa.

"22 procent lesních dřevin kolem Brna tvořila jedle bělokorá. Způsobem lesního hospodaření, kdy se preferoval smrk, jedle téměř zmizela, dnes tvoří 2 procenta. Lesníci ji dřív neradi sázeli, protože vyžadovala větší péči a méně rostla. Přesto je to strom důležitý, v minulosti se z něj dělaly například stožáry do lodí, dodnes se říká rovný jako jedle," uvedl ekolog Mojmír Vlašín.

přehrát video
Jak si pronajmout vánoční stromek?
Zdroj: ČT24

      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.