Zpravodajství Brno

Česnek, kam se podíváš. Plodině s ostrou chutí zasvětili v Rosicích slavnosti

Velikost textu:
aktualizováno 21. 9. 2013 18:01

Rosice – Česnek a nejrůznější dobroty z něj vyrobené provoněly nádvoří rosického zámku. Místní už popáté uspořádali Česnekové slavnosti, které oslavují jednu z typických českých plodin. Na jarmarku mohli návštěvníci koupit nejrůznější odrůdy moravského a slovenského česneku, ale také speciality - třeba česnekové sádlo nebo uzená žebra s česnekem.

Zájemci mohli ochutnat i slovenskou specialitu - česnek s koprem
Zájemci mohli ochutnat i slovenskou specialitu - česnek s koprem
Otevřít galerii
  • Zájemci mohli ochutnat i slovenskou specialitu - česnek s koprem zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Na slavnostech v Rosicích byly i česnekové klobásy zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Česnekové slavnosti v Rosicích zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Na Česnekových slavnostech v Rosicích byl i folklorní soubor zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Nádvoří se prvními nedočkavci začalo plnit krátce poté, co zámek otevřel svoje brány. Příznačná vůně česneku se na návštěvníky valila z každého stánku. Nejintenzivněji to vonělo tam, kde se připravovaly česnekové pochoutky – silná polévka, bramboráky, topinky nebo brambory s česnekem.  V zámeckém příkopu se od rána připravovaly tradiční rosické placky a sele na česneku.

přehrát video
NO COMMENT: Česnekové slavnosti v Rosicích

Organizátoři pro návštěvníky připravili bohatý doprovodný program. Lidé dostali možnost projít se zámkem spolu s průvodcem v dobovém kostýmu, nahlédnout do loveckého salonku nebo protiatomového krytu v zámecké zahradě. Nechyběly ani česnekové soutěže.

přehrát video
Rozhovor s organizátorem Česnekových slavností v Rosicích

Sehnat český česnek je stále větší problém

Česnekové slavnosti nepořádají jen v Rosicích, ale například také v Buchlovicích. Organizátoři mají společný zájem - co nejvíc propagovat česnek, který vyrostl na polích v České republice.

Pulty supermarketů totiž v posledních letech zaplavil levný česnek z dovozu, především z Číny a ze Španělska. Cena českého česneku se totiž pohybuje mezi 170 až 250 korunami za kilogram. Španělský česnek lze přitom sehnat jen za 90 až 100 korun a čínský česnek bývá ještě levnější. Podle odborníků ale zahraniční odrůdy nemají tak výrazné silice. Chuť dovozového česneku je proto výrazně slabší.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.