Zpravodajství Brno

Nadávky a sexuální narážky – policie řeší kyberšikanu mezi žačkami 7. třídy

Velikost textu:
aktualizováno 27. 2. 2013 15:39

Zlín/Brno - S urážkami, které postupně přerůstají v agresivní slovní výpady, se na sociálních sítích setkávají děti stále častěji. Aktuální případ řeší zlínská policie - terčem kyberšikany svých spolužáků se na Facebooku stala teprve desetiletá žačka jedné zdejší základní školy. Škola paradoxně dává od případu ruce pryč, protože ke kyberšikaně docházelo mimo vyučování. Podle odborníků je ale takový přístup neobhajitelný.

Facebook
Facebook

Kyberšikana teprve desetileté dívky začala ve chvíli, kdy její spolužačka získala její přístupové heslo na Facebook. Dívence změnila heslo a jejím kamarádkám a kamarádům začala posílat ošklivé a sprosté zprávy. "Atmosféra ve třídě se najednou změnila, s dcerou se najednou nikdo příliš nebavil," popsala počátky kyberšikany matka dívky.

K vyhrocení celé situace došlo ve chvíli, kdy se k šikaně připojila i starší sestra spolužačky. Nabourala se dívce i do e-mailu a odtud rozesílala zprávy s nejrůznějšími sexuálními narážkami a nabídkami širokému okruhu dívčiných známých. Jeden z e-mailů byl údajně adresován i učiteli. "To byl zlom, začali jsme to řešit. Vylučovací metodou jsme zjistili, kdo by ty věci mohl psát. Rodiče dívek to s námi ale neřešili, tak jsme se obrátili na policii," nastínila další události matka.

  • Urývek komunikace, kterou dívky vedly z Facebooku své spolužačky
    Urývek komunikace, kterou dívky vedly z Facebooku své spolužačky zdroj: ČT Brno
  • Úryvek komunikace, kterou dívky vedly z Facebooku své spolužačky
    Úryvek komunikace, kterou dívky vedly z Facebooku své spolužačky zdroj: ČT Brno

Podle výzkumu serveru E-Bezpečí zažilo v rámci kyberšikany projevy verbální agrese 31,6 procent oslovených dětí. Bezmála deset procent respondentů přiznalo, že se sami kyberšikany formou verbální agrese vůči svým vrstevníkům dopustili.

Ilustrační fotoPodle kanadského výzkumu, jehož výsledky E-Bezpečí také zveřejnilo, 95 procent respondentů vnímalo kyberšikanu pouze jako vtip, který neměl oběti ublížit. Pouze 5 procent respondentů připustilo, že kyberšikana probíhala s úmyslem ublížit druhému člověku. Podle odborníků výzkum ukazuje na to, že mladí lidé podceňují dopady kyberšikany na oběť.

(zdroj: e-bezpeci.cz)

Policie případ stále vyšetřuje, vzhledem k tomu, že agresorkám je 10 a 14 let, se dá předpokládat, že případ odloží.

Do případu už se odmítla vložit škola, kterou všechny tři dívky navštěvují. "Ke kyberšikaně docházelo mimo půdu školy. Počkáme, jak věc vyřeší policie," reagoval ředitel zlínské základní školy Emila Zátopka Lubomír Vývoda. Obě dívky tak dál chodí do stejné třídy. "Já si nevšímám jí a ona zase mě," popsala současný stav oběť kyberšikany.

Podle psychologů je vyčkávání školy neobhajitelné. "Když dojde ke kyberšikaně, byť to není na půdě školy, tak stejně to má kořeny ve škole, školním kolektivu. Ty děti se znají, potkávají, jsou spolužáky ve stejné třídě. Je potřeba to brát jako prodloužení klasické školní šikany. Je dobré si uvědomit, že spojení mezi tradiční školní a kyberšikanou je až osmdesát procent – to je příliš velké číslo na to, aby se od toho škola mohla zcela distancovat," řekla psycholožka z Masarykovy univerzity v Brně Alena Černá.

V případě šikany ve školním kolektivu je nutné pracovat nejen s obětí a agresory, ale i s dětmi, které útokům jen přihlíželi. "Je potřeba, aby k nim byla vyslána zpráva, že toto není možné dělat," dodala.

Kyberšikana (též kybernetická šikana, počítačová šikana či cyberbullying) je druh šikany, který využívá elektronické prostředky, jako jsou mobilní telefony, e-maily, pagery, internet, blogy a podobně. Řada jejích projevů může spadat do oblasti kriminálních činů.

Formy kyberšikanyJejí nejobvyklejší projevy představuje zasílání obtěžujících, urážejících či útočných mailů a SMS, vytváření stránek a blogů dehonestujících ostatní, popřípadě může kyberšikana sloužit k posilování klasických forem šikany, nejčastěji prostřednictvím nahrání scény na mobilní telefon a jejího následného rozeslání známým dotyčného, popřípadě prostřednictvím vystavení na internetu. Zejména poslední varianta šikany může být extrémně nebezpečná – pokud se spojí s nějakou velmi ponižující situací, takovéto zveřejnění ponižujících materiálů obrovskému množství lidí (které nejde vzít zpět) mnohonásobně zvyšuje utrpení a trauma oběti, což na ni může mít extrémně neblahý dopad.

(zdroj: Wikipedie)

Jak se správně zachovat?

Kyberšikana je podle odborníků velmi často svázaná s tradiční školní šikanou. Jejím terčem jsou logicky nejčastěji děti a dospívající, tráví totiž na internetu více času než starší uživatelé. Zakázání nebo omezení přístupu na internet ale podle psycholožky Aleny Černé není řešením. "Může to být dvojsečná zbraň. Internet je pro děti přirozené prostředí, takže lepší je zajistit to, aby rodič věděl, co a proč tam jeho dítě dělá," vysvětlila.

přehrát video
Psycholožka Alena Černá o fenoménu kyberšikany

"Pokud se rodiče setkají s tím, že se jim dítě svěří s nějakým nepříjemným zážitkem, tak by to rozhodně neměli bagatelizovat. Měli by je vyslechnout, zjistit, kdo to udělal, v jakém prostředí šikana probíhá a začít celou věc řešit - třeba i se školním psychologem," dodala.

Podobně citlivý přístup je potřeba zvolit k obětem i agresorům. "Rodiče by se měli v první řadě pokusit porozumět tomu, proč to dítě udělalo, jaké má motivy. Často se setkáme s tím, že děti si neuvědomují to, že jejich aktivita může někomu ublížit, že je nějaké chování neakceptovatelné," tvrdila Černá.

"Je těžké nastavit rozumnou míru a je velmi těžké dát rodičům univerzální radu. Jiný postoj by měli mít rodiče u malých dětí, jiný u adolescentů. Existují softwarové programy, které rodičům umožňují kontrolovat, co dítě na internetu dělá. Zablokují tak některé stránky s nežádoucím obsahem. Vždycky je lepší zapojit do toho debatu s dítětem - co na internetu dělá, poučit ho o rizicích a o tom, jaké chování je nežádoucí," uzavřela Černá.

Star Wars Kid

Hvězdné válkyJedním z vůbec prvních celosvětově známých případů kyberšikany je případ z roku 2003, který se stal v Kanadě. Tehdy patnáctiletý Ghyslain Raza na amatérském videu nepříliš zdařile imitoval Dartha Maula, svoji oblíbenou postavu z Hvězdných válek. Jeho spolužáci video našli a vyvěsili je internet jako malý kanadský žertík. Jenže nahrávku si během dvou týdnů stáhlo několik milionů uživatelů, kteří k ní přidali další světelné a zvukové efekty. Řada bloggerů a uživatelů sociálních sítí si nebrala servítky a zesměšnila chlapcovu nadváhu a neohrabanost. Chlapec byl dokonce v roce 2008 imitován v seriálu South Park v epizodě Canada on Strike.

Nechtěná popularita chlapci způsobila těžký psychický otřes, z něhož se dlouho musel léčit. Zveřejnění videa mělo i soudní dohru – rodina zažalovala čtyři spolužáky, kteří se o zveřejnění videa postarali. Případ chlapce známého pod přezdívkou Star Wars Kid nakonec skončil mimosoudním vyrovnáním.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.