Zpravodajství Brno

Rušení poštovních poboček se dočasně pozastavuje

Velikost textu:

Bory/Dolní Brtnice (Vysočina) – Česká pošta pozastavila rušení svých poboček, o pokračování takzvané optimalizace rozhodne až nové vedení pošty – to staré bylo odvolané. Většina starostů obcí na Vysočině si sice oddychla, ale tam, kde už o poštu přišli, protestují a chtějí ji zpět. Pošta přitom podle původního plánu chtěla v obcích, kde zruší kamennou pobočku, veškerou korespondenci rozvážet. To však zainteresovaní starostové odmítli.

Česká pošta
Česká pošta
Otevřít galerii
  • Česká pošta autor: ČT24, zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Česká pošta autor: ČT24, zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Bory na Žďársku jsou obcí s osmi sty obyvatel. O poštu přišly letos na konci ledna, a to kvůli novému projektu České pošty, který počítal s reorganizací desítek poboček jen na Vysočině. "Byli u nás hodně rychlí a teď to nelze vzít zpět. Poslali jsme dopis na vedení České pošty, přijali ho, ale nemají žádné informace. Nic se tedy nemění," uvedla starostka obce Bory Blanka Křížová (nez.). To v Dolní Brtnici na Jihlavsku si starosta oddychl. Pošta měla být uzavřena už v červenci, prozatím ale zůstává v provozu. "V současné době je projekt optimalizace poštovní sítě dočasně pozastaven. Jasněji budeme mít po jmenování nového generálního ředitele," vysvětlila mluvčí České pošty Marta Selicharová a starosta Dolní Brtnice Luboš Krátký (nez. za TOP 09) prohlásil: "S uzavřením pošty v naší obci souhlasit nebudeme, ani s poštou nevstoupíme do nějakého smluvního vztahu."

Česká pošta plánovala zrušit podle neoficiálního seznamu 39 poboček na Vysočině. Nejvíc se to mělo dotknout Pelhřimovska a Třebíčska, v Česku by pak mělo do roku 2016 skončit až 1500 poboček. Nová alternativa poštoven se ale zástupcům měst a obcí nelíbí. Už proto, že pošta podle nich tají podrobné informace a nekomunikuje. "Nemůžu se rozhodovat o tom, jestli má obec provozovat poštovnu, když neznám podmínky, za jakých se bude provozovat," dodal Luboš Krátký a Blanka Křížová doplnila: "I když jsme znovu jednali o výdejním místě, oni nemají informace. Prostě se to zastavilo."

přehrát video
Reportáž Blanky Poulové

Česká pošta podle starostů porušuje zákon. Podle jeho znění by měla poskytovat služby podle potřeb veřejnosti. To se však neděje, a tak se starostové obrátili na kraj, aby se jich zastal a situaci s Českou poštou vyřešil.

Prosím, vyčkejte na načtení mapy, pokud se mapa nenačte, máte vypnutý JavaScript, nebo Váš prohlížeč nepodporuje Google mapy.

Česká pošta
Česká pošta
Kontakt na autora reportáže: blanka.poulova@ceskatelevize.cz

      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.