Zpravodajství Brno

Antarktická expedice 2011: Překonali jsme Drakeův průliv

Velikost textu:

Od naší poslední zprávy uplynulo několik dní, které byly vyplněny plavbou na palubě Almirante Viel v oblasti souostroví Jižní Shetlandy, kde posádka lodi plnila výzkumný program. Po jeho dokončení jsme od časných hodin 2. března zahájili plavbu přes Drakeův průliv do Jižní Ameriky.

Ilustrační foto
Ilustrační foto

Drakeův průliv v březnu nebývá příliš klidný, a ani naše plavba se neobešla bez mírné nepřízně přírodních živlů. Počasí v oblasti Jižních Shetland, odkud jsme vyplouvali, až do poloviny průlivu bylo relativně dobré, vlny o výšce do 6 metrů přicházely ze severního směru, tedy proti směru naší plavby, což činilo plavbu snesitelnou. Poté jsme překonali Antarktickou konvergenci, úzce ohraničenou oblast, ve které se střetávají chladné antarktické vody s teplejšími vodami nižších zeměpisných šířek, a přišla změna počasí.Vítr zesílil, na okraji cyklóny změnil směr na západní a vytvářel vlny do výšky až 10 metrů, které přicházely na levobok lodi. Plavba v původním kursu proto nebyla příjemná, neboť trup přijímal nárazy vln z boku, což způsobovalo krátkodobé boční náklony lodi až o 35 stupňů od vertikály. Pro posádku i nás pasažéry se tak plavba komplikovala. Proto kapitán rozhodl snížit rychlost a změnil kurs mírně na západ ve směru na mys Horn. Toto rozhodnutí se ukázalo jako velmi dobré, neboť po několika hodinách další plavby jsme se dostali do oblasti s mírnějšími vlnami a vrátili se na původní kurs a rychlost 12 uzlů v hodině. Ve večerních hodinách 4. března jsme překonali Drakeův průliv, vpluli do průlivu Beagle a pozdě večer zakotvili v chilském přístavu Puerto Williams, kde ledoborec Almirante Viel měl vyloďovací operace. Lze tedy shrnout, že jsme se z Antarktidy, z oblasti Jižních Shetland, dostali do Jižní Ameriky za 3 dny, což představuje průměrně komplikovanou plavbu. Nicméně i tato plavba vyzkoušela naše schopnosti odolávat mořské nemoci. 

Po dokončení vyloďovacích operací v Puerto Williams jsme 5.3. pokračovali v plavbě klidnými vodami průlivu Beagle, který odděluje ostrov Tierra del Fuego od ostaních ostrovů v oblasti Patagonie, respektive nejjižnější části Jižní Ameriky. Proto jsme mohli 7.3. dopoledne vplout do vod Magellanova průlivu a v pozdních večerních hodinách se vylodit v Punta Areanas. Nyní naše cesta bude pokračovat 10.3. běžnou leteckou linkou do Santiaga de Chile s navazujícím letem do Evropy. Předtím nás ještě čeká zpracování částí vzorků a jejich konečné zabalení na transport do České republiky. Rovněž uskutečníme několik pracovních schůzek na Chilském antarktickém ústavu (INACH – Instituto Antarctico Chileno), které se budou týkat přípravy dokumentů nezbytných pro převoz vzorků z Antarktidy do České republiky.

7.3.2011 Miloš Barták,
Punta Arenas,
Chile


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.