Zpravodajství Brno

Lidé si oblíbili představení bez scénářů. Roste zájem o improvizační soubory

Velikost textu:

Brno - Žádný scénář, žádná představa, jak se večer vyvine. Zdá se, že hercům i divákům se tato varianta divadelních představení zamlouvá stále více. V Brně proto roste počet improvizačních divadel i počet návštěvníků těchto představení. Za měsíc se ve městě bude konat dokonce i festival divadelní improvizace.

Improvizace slibuje divákům především zábavu a překvapení
Improvizace slibuje divákům především zábavu a překvapení
Otevřít galerii
  • Improvizace slibuje divákům především zábavu a překvapení zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Diváci mnohdy sami rozhodují, kam se bude příběh ubírat zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • O improvizace roste zájem jak mezi herci, tak mezi diváky zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Soubory mezi sebou pravidelně soutěží v rámci Improligy zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Brněnská divadelní improvizační skupina Bafni pravidelně hostuje v kavárně Trojka. Její Improshow má pouze rámcové zadání, scénář ani žádné předepsané role neexistují. Herci znají jen výchozí podmínky. Jak se představení vyvine, to je i pro ně záhadou. "Improvizace bývají většinou nečekané, absurdní a myslím si, že to je to, co diváky láká, a také to, že mohou do improvizace zasáhnout, že vidí, jak vzniká přímo na jevišti," řekl Michal Sankot z improvizačního týmu Bafni.

Středeční představení s názvem Improsurvival nekompromisně rozhodovalo, kdo z herců - improvizátorů přežije a kdo nikoliv. Diváci svým hlasováním rozhodli o nejlepším baviči a improvizátorovi. "Chuť improvizovat a zkoušet podobný typ divadla, vypovídá o bytostné potřebě tvořit, ne o té umělecké, ale o té lidské tvořivosti," uvedla teatroložka Martina Musilová.

Skupina Bafni pomáhá organizovat také největší tuzemský improvizační festival Improtřesk. Ten se bude konat v Brně 26. až 28. dubna. Festival divadelní improvizace nabídne i workshopy s profesionálními divadelními lektory. Hrát se bude hned na několika brněnských scénách: v HaDivadle, v Huse na provázku, na tzv. Stadecu či v kavárně Trojka. Podtitulem letošního ročníku je "Divadlo do Improligy, Improliga do divadla".

přehrát video
NO COMMENT: Ani divadelníci nevědí, co se bude dít

Cílem je popularizovat tzv. Improligu (Českou improvizační ligu), která kombinuje prvky divadla a sportu. Diváci si zvolí téma a dva herecké týmy se následně utkají o jejich přízeň. Hlavní přitom není soupeře zcela porazit, ale vzájemně si nahrávat na zajímavá témata, a vytvářet tak co nejoriginálnější a nevtipnější hru. Na dodržování improvizačních i etických pravidel dohlíží nezávislý rozhodčí a jeho dva asistenti. Organizace Improliga sdružuje české divadelní improvizační organizace.

První divadelní improvizační souboj se konal v roce 1977 v Kanadě. Představení v montrealském divadle se nechalo inspirovat parodií na hokejové zápasy. Divák se najednou dostal do pozice sudího, který určoval, jaké téma chce vidět a který tým jej víc zaujal. První improvizační liga (La Ligue nationale d'improvisation) byla založena hned v roce 1977 a v zápětí se přesunula i do Francie, Švýcarska nebo Belgie. Česká Improliga byla založena v roce 2000.

přehrát video
NO COMMENT: Ukázka z improvizačního představení

Zatímco francouzská nebo kanadská vystoupení doprovází celá kapela, hudební doprovod u nás zajišťuje většinou jen klavír. Původní inspirace hokejem se zachovala v tom, že místo jeviště se hraje v jakési aréně, která často obsahuje i tzv. mantinely. V improvizačních soubojích dohlíží na hru rozhodčí a jednotlivé týmy mají pro své vystoupení omezený čas.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.