Krabator

Krabator (1990)

(1986 - dodnes) Uherské Hradiště

Počátky uhersko-hradištských brutálních kovotepců hledejme už někdy v první polovině 80. let, ovšem jako oficiální rok vzniku sami členové bandu uvádějí 1986. Do té doby mydlili mladičtí teenageři něco, co znělo podobně jako Grave Digger, Mötley Crue, W.A.S.P. Už pod jménem Krabator se dostali do vlivu skupin Slayer, Possessed či Kreator, a začali tvořit svoje první vlastní skladby, přičemž obsazení souboru bylo následující: Petr „Christopher“ Kryštof (lg, voc), Bruno Kovařík (voc, g), Luděk „Havran“ Havránek (ds) a Roman „Myšák“ Podškubka (bg). Nu a posléze se těmto moravským metalovým máničkám dostaly do rukou nahrávky skupin Celtic Frost a Venom, které již stylově představovaly odlišnou metalovou odnož - death metal. Nicméně Krabator si „kov smrti“ osedlal jen zčásti, neboť se dostal do spárů tehdy módního thrash metalu.

Ovšem právě problém onoho hudebního posunu vyvolal v souboru vnitřní spory a na začátku roku 1988 odešel bubeník Havran (prý chtěl hrát metal typu Helloween). Za bicí tedy usedl kytarista a řvoun Bruno a nezbylo mu než spojit svůj smrtelný chrapot s bubnováním. Na jeho postě kytaristy se objevil Radek „Bája“ Kutil a v této sestavě také chlapci natočili svoje první demo „Breath Of Death“ (nenechte se mýlit anglickým názvem, je nazpívaná, tedy spíš nachrochtaná, v jazyce českém). Po natočení „dechu smrti“ však odešel bassman Myšák.

Nicméně v listopadu, na svém prvním koncertě v Praze, známém Death Metal sessionu ll, se objevil Krabator už s novým baskytaristou. Stal se jím budoucí hráč brněnské punkové úderky Zeměžluč Jiří „Necros“ Novák. Vzápětí se ale začal věnovat více studiu, takže následující dvě dema „Total Destruction“ a „Brutal Death“, obě natočená ještě v roce 1988, byla nahrána bez baskytary. V lednu 1989 soubor postihla ztráta z nejtěžších, když musel na vojnu narukovat bicman a řvoun Bruno a za devět měsíců ho následovala druhá opora Christopher. Skupina pak nějaký čas hrála v improvizované sestavě s Bájou, Necrosem (nakonec problémy se studiem vyřešil a vrátil se) a náhradníky Kotlem (ds) a Martinem (g).

Skupinu Krabator lze považovat za průkopníky death metalu u nás. Tématický obsah písní „kovu smrti“ je dán již názvem samotného stylu - ve skladbách se zpívá (řve, huhlá, chroptí, chrčí, chrochtá) o bolesti, utrpení, zániku, smrti a dalších morbidních věcech. O tomto stylu ve spojení s Krabatorem řekl Bruno v Rock & Popu (1992): „My jsme v těch začátcích (1986-7 - pozn. autora) už hráli death metal, protože nahrávky Celtic Frost a Possessed, z nichž jsme v té době vycházeli, nemůžeme považovat za nic jiného než za death metal. Jenže pak přišla mohutná vlna thrash metalu, která nás smetla s sebou a dá se říci, že na určitý čas vykolejila z našich původních záměrů. Neznamená to, že bychom se za thrash styděli, byla to prostě jedna z našich vývojových etap.“

Krabator nakonec svoje tažení českých „smrtonošů“ dotáhl do vítězného konce. V 90. letech přešel na chrochtot v jazyce anglickém a záhy prorazil do světa, takže se stal za hranicemi nejznámějším českým metalovým souborem.

Co se zachovalo do r. 1989:

- Audio:
Krabator: „Breath Of Death“ (1988)
Krabator: „Total Destruction“ (1988)
Krabator: „Brutal Death“ (1988)

http://www.krabathor.tk/