Kdyby jen bylo možné zapomenout. Osudové setkání dvou lidí, kteří jsou svázáni drastickými prožitky z koncentračního tábora.
Režie a scénář: Jiří Svoboda. Hrají: Radoslav Brzobohatý, Jana Brejchová, Radovan Lukavský, Ilja Racek a další.
Schůzka se stíny

Padesátiletý Michal Sláma (R. Brzobohatý) pracuje jako řidič se skupinou archeologů. Je uzavřený do sebe a společných akcí se neúčastní. Žije jen ve vzpomínkách na tragické válečné zkušenosti, na svou maminku a na léčbu po pokusu o sebevraždu. Jednoho dne se k výzkumu připojí dánský expert dr. Erett (R. Lukavský) s manželkou polského původu Barbarou (J. Brejchová). Ji i Michala k sobě od první chvíle něco přitahuje. Ve skutečnosti je však nepojí náklonnost, nýbrž společně prožitá minulost. Jeden i druhý byli totiž před třiceti lety v Dachau, kde se stali oběťmi hrůzných lékařských experimentů...

Komorní psychologický snímek z roku 1982 je dílem scenáristy a režiséra Jiřího Svobody. Ve své době film zaujal tématem, neobvyklým formálním zpracováním i hereckými výkony Jany Brejchové a Radoslava Brzobohatého v hlavních rolích. Dílo získalo několik cen, mj. Gran Premio na MFF v San Remu či Gran Prix na MFF v Salernu.

Napište nám