Tomáš Töpfer a Jana Dítětová v příběhu mladičkého vládce Přemysla Otakara II. a jeho starší, nemilované, leč moudré ženy.
Režie: Marie Poledňáková. Scénář: Vladimír Körner. Hrají: Tomáš Töpfer, Josef Vinklář, Jana Dítětová, Libuše Šafránková a další.

Dnešní příběh nás zavede do doby mládí Přemysla Otakara II. V letopisech se dočítáme mnohé o jeho jinošství i zrání, o jeho otci Václavovi I., o mocenských sporech, o církvi, jenž chtěla rozhodovat v otázkách trůnů i ložnic. Ve věcech lásky jsou ale letopisy skoupější. A tak, chtěli-li tvůrci vyprávět králův milostný příběh, museli se nechat vést svou představivostí… Autor televizního scénáře Vladimír Körner soustředil pozornost na mládí a zrání velkého českého krále. Ve spleti dvorských intrik a ve vztahu Přemysla k otci Václavovi se utvářejí první známky charakteru budoucí osobnosti našich dějin. Letošní jubilantka Marie Poledňáková obsadila do hlavních rolí televizní inscenace z roku 1974 Tomáše Töpfera (Přemysl Otakar II.) a Janu Dítětovou (Markéta Rakouská).

Napište nám