Energická moderátorka Eva přichází s nápady, recepty a návody, jak si vylepšit a zpříjemnit domov v novém hobby magazínu. Připravili: J. Timková, E. Vrbková, J. Pivoňka, M. Herz a další

Obsah dílu

Přehrát vše

Jedná se o specifický formát lifestylového hobby magazínu pro moderní a sebevědomé ženy. Hlavní průvodkyní celého pořadu je herečka Eva Vrbková. Pořad je cílený na chytré a vzdělané ženy napříč Českou republikou, z měst i vesnic, ženy kreativní a akční. Eva se probudí do nového dne s překvapením. Honza pro ni má dárek. Je to nový kuchyňský robot, který se jí velmi hodí, protože dnes přijdou kamarádi pomáhat na zahradě. Eva připraví jednoduchou kuřecí roládu. S kamarádkou Sašou upečou bylinkový chléb. Krajinářský architekt Tomáš Evě poradí, co všechno mohou udělat na zahradě, když má přátelskou výpomoc. Kamarádi likvidují živý plot. Zbouraná pergola se promění v dřevník. Eva vyrobí jednoduchou dekoraci z ořechů, děti malují kameny a Eva dostane další dárek, roztomilé koťátko. Po práci přátelé grilují, baví se a společně si zazpívají se zpěvačkou Lenkou Graf.


Rady a tipy

Srdíčko z kaštanů nebo ořechů

Budeme potřebovat:

lískové oříšky
kartón
kokosové vlákno
prádelní šňůra

Z kartónu si vyřízneme srdíčko, na které tavnou pistolí u obou stran přilepíme kokosové vlákno. Přečnívající vlákna zastřihneme. Vezmeme prádelní šňůru a přilepíme jí na okraj srdce. Ze šňůry si uděláme poutko, abychom mohli srdce zavěsit. Obvod srdce ještě jednou obtočíme a zalepíme šňůrou. Srdce dekorujeme oříšky nebo kaštany, které nalepujeme jeden vedle druhého po obou stranách srdce. Začneme od špičky srdce směrem vzhůru. Srdce můžeme nakonec přetřít nebo stříknout bezbarvým lakem.


Rady a tipy

Vyčistění skvrn od trávy

Když se vrátíme z přírody – ať již z vycházky nebo pikniku, může se stát, že na oblečení objevíme zelené skvrny od trávy. Jak se jich co nejlépe zbavit?

Čerstvé skvrny od trávy čistíme teplou saponátovou vodou s přidáním trochu čpavku - 1 čajovou lžičku čpavku dáme do 2 dcl sklenice vody). Následně látku vymácháme v čisté vodě. U barevných látek však musíme předem, nejlépe na skrytém místě, provést zkoušku stálobarevnosti.
Čerstvé skvrny můžeme také potírat rozkrojeným syrovým bramborem a po pár minutách oděv vyprat v saponátové vodě.

Staré skvrny od trávy potřeme šťávou z citrónu a za chvíli vymácháme v čisté vlažné vodě.
Pokud máme staré skvrny od trávy na bílých látkách, potřeme zašpiněné místo tříprocentním peroxidem vodíku a dáme na pár minut vybělit na slunce. Potom látku vymácháme v čisté vlažné vodě.


Rady a tipy

Vyčistění skvrn od potravinářského tuku

Když chceme odstranit na svém oblečení čerstvé skvrny od potravinářského tuku (omastek, sádlo, rostlinný tuk, olej) například po grilování, potřeme skvrny benzínem a ihned posypeme škrobem. Po chvíli oděv vykartáčujeme.

Na čerstvé skvrny platí také směs mýdla a benzínu (v poměru 1:10), kterou skvrny potřeme a za hodinu nečistotu opláchneme benzínem. Poté oděv vymácháme v čisté vodě.

Čerstvé skvrny menšího rozsahu můžeme také odstranit teplou vodou s rozpuštěným pracím přípravkem.

Staré skvrny od tuku na bavlněných látkách nejprve změkčíme glycerínem a potom podložíme z líce i rubu savým papírem a přežehlujeme teplou žehličkou. Při větším znečištění můžeme papíry vyměnit.

Staré mastnoty na límcích sak potřeme kašičkou z benzínu a soli a za několik hodin vykartáčujeme. Při větších nečistotách můžeme několikrát opakovat.

Staré mastnoty na světlém vlněném oblečení potřeme kašičkou z benzínu a škrobové moučky a po zaschnutí vykartáčujeme. Nakonec skvrnu vymýváme hadříkem namoženým v roztoku pracího přípravku a teplé vody. Následně vymácháme v čisté vodě.

Staré skvrny na černém vlněném oblečení vyčistíme roztokem připraveným z 1 dílu tříprocentního čpavku a 2 dílů obyčejného čaje. Skvrnu pak několikrát vymyjeme octovou vodou (1 díl octa na 5 dílů vody).

Staré mastnoty na vlněných pleteninách podložíme savým papírem nebo hadříkem. Následně potřeme skvrny směsí pracího prášku, vody a benzínu (poměr 1:1:1). Za půl hodiny směs odstraníme čistou teplou vodou.


Rady a tipy

Rady a tipy na kvalitnější grilování

Je pravdou, že se říká, že na grilování není nic složitého. Stačí jen dát na rozpálený gril maso, zeleninu nebo další různé ingredience, pravidelně otáčet a včas přenést na talíř. Nabízíme vám pár tipů, jak vaše grilování ještě vylepší.

1. Podpalujeme dřevěné uhlí obyčejným dřevem nebo tuhým či kapalným podpalovačem. Nikdy nepoužíváme benzín nebo líh. Navíc grilujeme až když podpalovač celý vyhoří.
2. Nikdy negrilujeme potraviny na přímém ohni, ale až na mírném žáru, kdy jsou uhlíky dřevěného uhlí pokryty vrstvou popela.
3. Před grilováním si připravíme rozprašovač s vodou, kterou stříkáme na vzniklé plameny na dřevěném uhlí.
4. Pro provonění grilovaných pokrmů použijeme dřevěné odřezky nebo piliny. Navíc si můžeme předem připravit nasekané bylinky (vždy jen jeden druh), které namočíme do vody a před začátkem grilování vhodíme do ohně.
5. Pro lepší chuť a šťavnatost masa jej na několik dní před grilováním naložíme do olejové kořeněné marinády.
6. Steaky před grilováním vyndáme z lednice tak na dvě hodiny na pokojovou nebo venkovní teplotu (cca na 20 stupňů Celsia). Nezažije tak velký teplotní šok a o to více bude chutnat.
7. Maso je vhodné nasolit až při grilování, jinak nám pustí veškerou šťávu.
8. Při grilování do masa nikdy nezapichujeme vidličku, neboť by šťáva z něj hned vytekla. Také pokrm hodně často neobracíme.
9. Když se nám část masa nebo zeleniny spálí a je černé, nejezme ho.
10. Když grilované maso dáváme z grilu pryč na talíř, necháme ho na talíři „dojít“ a začneme jej servírovat a jíst až po pár minutách.
11. Na hotové grilované maso dáme máslo, které necháme na něm roztéct, maso je křehčí.
12. Vždy po grilování vyčistíme grilovací rošt. Nejlépe zbytky připáleného jídla odstraníme drátěným kartáčem.


Stopáž27 minut
Rok výroby 2018
 P ST AD HD