Pražský koláč
Těsto
500 g hladké mouky
250 g majonézy
60 g cukru krupice
1 vejce
30 g čerstvého droždí
150 ml vlažného mléka
6 g soli
Drobenka
100 g polohrubé mouky
100 g másla
100 g cukru krupice
1 lžička mleté skořice
1 vejce na potření
Náplň
1 l mléka
200 g cukru krupice
1 vanilkový cukr (nejlépe lžíce domácího nebo 2 lžičky vanilkového extraktu)
150 g vanilkového pudinkového prášku
250 g másla
150 ml smetany ke šlehání
Do velké mísy dáme prosátou mouku a uděláme důlek. Do něj nadrobíme droždí. Přidáme lžičku cukru a trochu vlažného mléka. Promícháme a posypeme vrstvou mouky. Mísu zakryjeme utěrkou a necháme v teple asi 15 minut vzejít kvásek.
Nebo si kvásek připravíme zvlášť a zaděláme kynuté těsto tak, jak jsme zvyklí.
Do mísy přidáme zbylé mléko, ve kterém jsme rozpustili sůl, vejce a majonézu. Vypracujeme těsto. V robotu s hnětacím hákem to trvá asi 12 minut, ručně déle.
Když si pustím nějaký film, nevadí mi ruční hnětení. Těsto propracovávám rukou a je to příjemná činnost.
Vznikne vláčné těsto, které se bude odlepovat od stěn mísy. Opět ho zakryjeme utěrkou nebo fólií a necháme v teple kynout asi hodinu.
Vykynuté těsto rozdělíme na poloviny, ze kterých vyrobíme 2 velké koláče. Můžeme ovšem každou polovinu rozdělit na 6 dílů a budeme mít 12 menších koláčů.
Bochánky vytvarujeme. Položíme na plech vyložený pečicím papírem a necháme ještě půl hodinky kynout na plechu. Pokud je chladněji, lépe vykynou pod utěrkou.
Drobenku připravíme smícháním mouky, másla, cukru a skořice. Vše promneme v ruce, aby vznikly drobky.
Troubu předehřejeme na teplotu 160 °C.
Povrch koláčů potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme drobenkou.
Velké koláče pečeme 20 - 25 minut podle druhu trouby a způsobu pečení, menší koláčky 15 - 20 minut. Měly by být zlatavé.
Po upečení vyndáme a necháme chladit na mřížce.
Mezitím si připravíme krém.
Do čtvrtiny mléka nasypeme pudink a důkladně ho rozmícháme.
Zbylé mléko s cukrem a vanilkou přivedeme k varu. Přilijeme mléko s pudinkem a za stálého a důkladné míchání vaříme asi 3 minuty. Potřebujeme hustý pudink.
Pudink přelijeme do mísy robotu a za stálého míchání necháme vychladnout.
Do vychladlého krému dáme máslo pokojové teploty pokrájené na kostičky a rozmícháme dohladka.
Krém šleháme metlou K, šlehačku drátěnou metlou nebo ručním šlehačem. Někdo má raději obrácený postup. Vyšlehat máslo a postupně přidávat pudink. Je to skoro jedno, obojí je možné.
Nakonec zlehka vmícháme dotuha ušlehanou šlehačku.
Vychladlé koláče podélně rozřízneme a spodní části pomažeme krémem. Přiklopíme druhou půlkou.
Jsou syté a jsou dobré. Nezapomínejte, že mozek si sytosti všimne až po 20 minutách, tak jezte pomalu! Vychutnejte si jejich lehkost, vzpomínky na mládí, dětství i dobrou kávu.
Ohodnoťte tento recept: