24 nezralých ořechů
celá skořice
4 hřebíčky
3 kuličky jalovce
kůra z poloviny citronu
1 l vodky
0, 5 l vody
500 g cukru

Správná ořechovka se připravuje z ořechů v takzvané mléčné zralosti, tedy ještě měkkých a obalených brčálově zelenou slupkou. Sbírají se od Svatého Jana do Svaté Anny, takže máme nejvyšší čas. Stopečka denně podpoří zdraví, hlavně trávení, a chuť k jídlu. To tvrdili už naši předkové.

Natrhejte pěkné, zdravé, ještě zelené ořechy, omyjte je a osušte.

Ořechy nakrájejte na tenké plátky. Umístěte je do velké sklenice a přidejte koření.

Obsah lahve zalijte vodkou, dobře uzavřete a dejte na teplé místo, například na parapet kam zasvítí slunce.

Zde lahev nechte stát následujících šest týdnů. Napište si na sklenici, kdy bude den D. Svařte půl litru vody s cukrem a nechte vychladnout. Výluh sceďte přes hustý cedník a smíchejte s roztokem. Vraťte na parapet na další měsíc. Až roztok vychladne, promíchejte jej s výluhem a nechte stát na původním místě ještě další měsíc. Poté slijte, nebo ještě lépe stáhněte hadičkou do lahví. Uzavřete je vyvařenou zátkou nebo šroubovým uzávěrem. Nechte v chladu uležet minimálně do Vánoc. Na Vánoce poslouží jako lék pro lepší trávení.

Ohodnoťte tento recept: 

19 hlasů

Další recepty