Maso

Šťavnatý vepřový bůček sous vide

vepřový bok
sůl
kmín
sušený česnek
pivo

Vepřový bok nakrájíme na porce, osolíme a posypeme česnekem. Vložíme do vakuového sáčku, zakápneme pivem, odsajeme vzduch a vložíme do vody teplé 80 °C. Vaříme pomalým varem 7 hodin. Potom maso vyjmeme ze sáčku a na pánvi opečeme dokřupava.

Sous vide je způsob vaření, při kterém se potraviny pomalu vaří v uzavřeném sáčku v lázni s přesně regulovanou teplotou. Tento způsob vaření nabízí řadu výhod, včetně toho, že umožňuje připravit perfektní maso s vynikající chutí a texturou.

Metodou sous vide vaření můžeme připravit jakékoli tvrdší maso, jako například vepřový bůček nebo plec, a dostaneme tak neodolatelný kousek masa s výbornou chutí i konzistencí.

Sous vide není jediný způsob, jak připravit takový bůček. Když budeme spěchat, můžeme ho uvařit v tlakovém hrnci či ho dát péct na pomalé pečení do trouby nebo pomalého hrnce.

Nicméně sous vide je zdaleka nejjistější způsob, jak připravit legendární pokrm hned na první pokus a s minimem vynaložených prostředků. Díky sous vide navíc budeme mít připravené maso, které můžeme kdykoliv během následujících několika dní proměnit v čerstvý a šťavnatý kousek bez jakékoliv ztráty chuti.

Velmi dobře se tato příprava hodí, pokud čekáme návštěvu. Připravíme si dokonalé vepřové panenky, steaky a potom je stačí jen dodělat.

Za pomoci sous vide můžeme levné kousky masa proměnit v ten nejlepší steak, jaký jsme kdy jedli. Vezmeme například velký levnější odřezek – například hrudí nebo vepřovou plec – a pomocí sous vide ho pomalu uvaříme při nízké teplotě (například po dobu 24 hodin při teplotě 60 °C). Jakmile ho vyndáme z lázně, rozřežeme ho na jednotlivé plátky (steaky) a opečeme po obou stranách. Výsledkem bude šťavnaté maso s perfektní strukturou a zlatohnědou kůrkou. Rozhodně bude konkurovat steaku nebo kotletě z drahé restaurace.

Vepřové kotlety jsou zatím pořád za přijatelnou cenu, jen se zdají po úpravě sušší. Zkusme je nejdříve pomalu uvařit (například s kouskem másla a svazečkem bylinek) a následně opéct.

Vařené maso můžeme zmrazit přímo v sous vide sáčku a uskladnit ho, dokud nedostaneme chuť na steak. Potom stačí nechat maso rozmrznout, opéct ho na pánvi a vychutnat si prémiovou chuť, jako kdyby steak nikdy nebyl zmrazený. Mimochodem ve vakuovém sáčku v lednici vydrží několik dnů.

Pokud nemáme sous vide set, nevadí! Spoustu sous vide pokrmů můžeme připravit i jen s hrncem na sporáku a teploměrem nebo ve vodní lázni v pomalém hrnci.

Ohodnoťte tento recept: 

10 hlasů

Další recepty Celý díl