Rady a tipy

Ovocné polévky neboli rambulice

Naše moderátorka Tereza a kuchař Jirka Hilgart vyzkoušeli další tip, jak zpracovat úrodu z podzimních zahrad a sadů podobně, jako to dělaly naše babičky, a to zejména v Podkrkonoší. Na podzim a v zimě totiž vařívaly ovocné polévky zvané rambulice.

Recept, který k nám kdysi dávno připutoval patrně ze sousedního Německa a dnes už upadl téměř v zapomenutí, představoval jeden ze způsobů, jak si poradit s odrůdami plodů, které nevydržely dlouhé skladování. Podzimní ovocné polévky se připravovaly z jablek, hrušek, ale také ze švestek se skořicí a v zimních měsících i z nasušených křížal.

Ovoce se vařilo ve vodě s mlékem a polévka se zahušťovala zátřepkou z kyselé smetany a hladké mouky a doslazovala cukrem či medem. Tenhle pokrm může dnešním jedlíkům připadat nezvyklý, ale dávní horalé ho měli ve velké oblibě. Vždyť kdysi dávno u nás podél cest a silnic rostly například hrušky vařivky, které se nedaly jíst, zato na vaření byly výtečné. V našem receptu jsme namísto kyselé použili smetanu zakysanou. Tato sytá polévka se podávala teplá, a jedly se k ní vařené brambory či chléb.

Přejít na obsah dílu