
Perníkáři, cukráři
Část: Perníkové těsto
Obsah dílu
V čem bylo tajemství chutných perníčků, které pekly naše prababičky? Podíváme se také do dílny, kde vznikají tradiční perníkářské formy.
Části dílu
Recepty
Přehled dílů
Vánoční cukroví
III. řada
Úvod — Nepečené jáhlové kuličky — Slaměné Vánoce — Skořicové rolky — Kdoulový likér — Vánoční kořeněné sušenky
Buďme zdrávi
III. řada
Úvod — Trnkový čaj — Co nám prospívá — Drožďová pomazánka — Bylinkové dobrůtky — Borůvkové knedlíky a žahour — Losos na talíři — Pošírovaný losos se zeleninou
Koňská medicína
III. řada
Úvod — Zábal na kopyto — Blahodárný nápoj – kvas — První pomoc pro zvířata — Podzimní salát — Rambulice — Čaj pro ovce — Švestkový koláč — Šípkový čaj
Babička Méry
III. řada
Naši předkové si uměli poradit i při táboření v přírodě. A jejich zkušenosti se nám mohou hodit.
Podzimní úroda
III. řada
Švestky, jablka, bylinky a další úroda z podzimní zahrádky poputuje do babiččiny kuchyně, kde z ní budeme vyrábět zdravé dobroty na náš stůl i do spíže.
Půda a hlína
III. řada
Zdravá půda je největší bohatství a hlína nejstarším stavebním materiálem.
Tužme se
III. řada
Ve zdravém těle zdravý duch! Naši pradědové byli zdatnými sportovci už před sto padesáti lety.
Len a hedvábí
III. řada
Úvod — Zpracování lnu — Valach čili řehtačka — Boží milosti — Tkalci a olejníci — Nožní stoupa — Lisovna oleje — Bourec a hedvábníci
Perličky a křepelky
III. řada
Úvod — Perličky — Perlička na smetaně — Pižmovky — Křepelky — Pozor, zlý pes — Křepelčí vajíčka na topince
Řepíkové víno
III. řada
Úvod — Bylinky na podporu zažívání — Řepíkové víno — Nohy v suchu — Polévka z podmáslí — Plavená křída — Žloutek na vlasy — Syrovátka na pleť — Tymiánový sirup — Žitovka — Bublanina