Moučníky a cukroví

Sněhová kolečka

Dobroty připravené bílků jsou vynálezem šetrných hospodyň, které si je střádaly pro pozdější využití v kuchyni. Drobné pečivo ze sněhu z bílků bylo typické pro válečná a poválečná léta. Řada potravin byla na příděl, a lidé se proto snažili využívat domácí zdroje, to znamená i slepičí vajíčka, co nejlépe.

dávky jsou počítány na 10 vaječných bílků

10 vaječných bílků
na každý bílek dávkujeme špetku soli
10 dkg cukru krupice
vodu

Nejdříve si připravíme cukrový sirup. Na 10 bílků dávkujeme 1 a půl lžíce vody a 10 dkg cukru. Vše svaříme. Doporučujeme vyzkoušet trik s drátěným očkem (viz video z našeho pořadu), abychom poznali, zda je sirup hotový.

V mixeru vyšleháme bílky se solí. Hmota je dostatečně vyšlehaná, pokud ji nabereme na prst, kde vytvoří jakousi špičku, která na prstu drží a nesjíždí. Poté hmotu dále mixujeme, přičemž přidáváme po lžících cukrový sirup.

Hotovou hmotou naplníme cukrářský sáček a na pečicí papír nastříkáme kolečka.

Plech s kolečky pak vložíme do trouby a sušíme při otevřených dvířkách a při teplotě 120–130 °C po dobu asi dvaceti minut.

Ohodnoťte tento recept: 

16 hlasů

Další recepty Celý díl