4 minuty

Klas a zrno

Část: Staročeská pražba

Obsah dílu

Naši předkové stovky let dobývali zrno z klasů za pomoci své síly a cepů. Teprve relativně nedávno přišel převratný vynález: mlátička.

Části dílu

00:00
Úvod
Úvod
    01:00
    Mlácení pomocí cepů
    Mlácení pomocí cepů
      04:38
      Vějačka a řešeto
      Vějačka a řešeto
        10:40
        Staročeská pražba
        Staročeská pražba
          14:36
          Hřebíkovka
          Hřebíkovka
            20:47
            Císařský trhanec
            Císařský trhanec
              Přehrát celé video

              Recepty

              Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli - Zahrádka
              Stopáž27 minut
              Další díl
              Zahrádka

              Přehled dílů

              247 přehratelných
              Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli - Bylinky na zimu
              Stopáž26 minut

              Bylinky na zimu

              II. řada

              Úvod — Lahodný ranní čaj — Co jíst v zimě — Hrstková polévka — Babiččina bylinková zahrádka — Zázvorový čaj — Vůně koření — Svařené víno — Rozloučení a pozvánka ke třetí řadě

              Poslední vysílání 16. 7. 2022 na ČT3
              Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli - Drogerie, kosmetika
              Stopáž27 minut

              Drogerie, kosmetika

              II. řada

              Úvod — Historie lékárnictví a drogistiky — Z drogistického receptáře — Lógr z kafe — Jak vycídit kotlík — Domácí kosmetická mast — Všichni musí být v pyžamu — Segedín

              Poslední vysílání 10. 7. 2022 na ČT3
              Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli - Plavci a vory
              Stopáž27 minut

              Plavci a vory

              II. řada

              Úvod — Vzpomínky našeho nejstaršího voraře — Předák, veslo, šrek — Pečený pstruh — Plavecká řemesla — Sjedeme šlajsnu

              Poslední vysílání 9. 7. 2022 na ČT3
              Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli - Víno
              Stopáž26 minut

              Víno

              II. řada

              Úvod — Litoměřicko — Morava, Moravěnka — Vepřová panenka na víně — Malá vinice — Aj tedy vzhůru, pijme již!

              Poslední vysílání 3. 7. 2022 na ČT3
              Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli - Zedníci, tkalci
              Stopáž27 minut

              Zedníci, tkalci

              II. řada

              Úvod — Žinylková šála od pana Fidlera — Pilníkářská dílna — Vepřový bůček na vandr — Hlína, kámen, cihly — Mistr zednický

              Poslední vysílání 2. 7. 2022 na ČT3
              Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli - Jablko
              Stopáž27 minut

              Jablko

              II. řada

              Úvod — Moštování — Jablko ve zvycích — Jabloňový sad — Jedno jablko denně pro zdraví a krásu — Jablečné řezy — Ptačí pomocníci

              Poslední vysílání 26. 6. 2022 na ČT3
              Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli - Krajina
              Stopáž26 minut

              Krajina

              II. řada

              Úvod — Krušné hory — Domácí polévková konzerva — Michalův statek — Studánky a prameny — Mrkvový kompot s bílým vínem — Putování s ovčím stádem

              Poslední vysílání 25. 6. 2022 na ČT3
              Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli - Zelenina
              Stopáž26 minut

              Zelenina

              II. řada

              Úvod — Biofarma — Cibule, česnek — Okurková omáčka — Rajčata — Šopský salát — Péče o půdu — Tip pro zahrádkáře — Sekaná s červenou řepou

              Poslední vysílání 19. 6. 2022 na ČT3
              Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli - Kameníci, tesaři
              Stopáž27 minut

              Kameníci, tesaři

              II. řada

              Úvod — Žulový lom — Škubánky z Vysočiny — Jak se dělá šindel — Kameníci — Nadívané holoubě — Jak se láme kámen

              Poslední vysílání 18. 6. 2022 na ČT3
              Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli - Krůta
              Stopáž27 minut

              Krůta

              II. řada

              Úvod — Pečená krůtí stehna — Chov krůt — Devatero druhů masa — Česká husa chocholatá — Divoký králík — Krůtí ovar

              Poslední vysílání 12. 6. 2022 na ČT3

              Napište nám