Moučníky a cukroví

Císařský trhanec

V našem seriálu jsme už navařili a napekli spousty dobrot podle tradičních receptů. Za dob císaře pána se kuchyně česká a rakousko-uherská vzájemně ovlivňovaly a prolínaly. A tak se stalo, že populární rakouský dezert zvaný Kaiserrschmarrn u nás zdomácněl pod názvem „císařský trhanec“.

My jsme pro vás připravili vylepšenou variantu s flambovaným ovocem.

250 g hladkou mouku
3-4 vejce podle velikosti (bílky oddělíme od žloutků)
sůl
½ l mléka
kousek másla
jablko a hrušku
vanilkový cukr
hruškovici
rozinky
citronovou kůru
moučkový cukr

Připravíme si klasické lívancové těsto. V míse prošleháme žloutky, mléko, hladkou mouku a špetku soli. Přidáme vanilkový cukr a těsto necháme chvíli odpočinout.

Z bílků a další špetky soli vyšleháme pevný sníh, který do těsta lehce vmícháme. Těsto musí být o něco hustší, než na palačinky.

Na pánvi rozehřejeme kousek másla, vlijeme těsto a necháme péct.

Jablka a hrušky zbavíme jádřinců a nakrájíme na kostičky.

Lívanec na pánvi rozdělíme na poloviny a opečeme i z druhé strany.

Nakrájené ovoce orestujeme na másle, zasypeme vanilkovým cukrem a vlijeme trochu hruškovice, ve které jsme předem namočili rozinky.

Směs chvíli flambujeme a poté do pánve vložíme i natrhaný lívanec. Přidáme ještě kousek másla, nastrouhanou citronovou kůru a promícháme. Trhanec podáváme posypaný cukrem.

Ohodnoťte tento recept: 

5 hlasů

Další recepty Celý díl