Luštěniny a obiloviny

Staročeská pražba

Slavná středověká lékařka Hildegarda z Bingenu prý řekla, že kdyby na tom byl člověk tak špatně, že by nemohl jíst, špalda je to, co ho postaví na nohy. Špalda sice obsahuje lepek, ale řada lidí ji tráví lépe, než běžnou pšenici. Pokud chceme posílit odolnost svého organismu, špaldu určitě zařaďme na svůj jídelníček.

na jednu porci

50–70 g špaldového šrotu
400 ml vody
100 ml mléka
sůl

Špaldové zrno pomeleme na ručním nebo elektrickém mlýnku a pak na sucho pražíme na pánvi nebo v troubě, až začne vonět. Opražený šrot poté pomalu vsypeme do vroucí osolené vody a na mírném plameni vaříme přibližně 10 minut. Nakonec přidáme

mléko a pod pokličkou necháme dojít. Tento základní recept na kaši můžeme obměňovat.

Ve slané verzi se kaše polévá rozpuštěným sádlem, máslem nebo vyškvařenou slaninou a sype strouhaným tvarohem, sýrem, bryndzou a osmaženou cibulkou. Na sladko pak přidáváme med, mleté oříšky, kakao, sušené ovoce, nebo rozinky. Z pražby můžeme připravit i různé nákypy. Jedná se o velmi starý a výživný pokrm.

Malý tip pro opečení slaniny

Proužky slaniny můžeme také vyskládat na pečicí papír a upéct dokřupava v troubě.

Ohodnoťte tento recept: 

4 hlasů

Další recepty Celý díl